Czarny Anioł. Opowieść o Ewie Demarczyk

Okładka książki Czarny Anioł. Opowieść o Ewie Demarczyk autora Ewelina Karpacz-Oboładze, Angelika Kuźniak, 9788324020492
Okładka książki Czarny Anioł. Opowieść o Ewie Demarczyk
Angelika KuźniakEwelina Karpacz-Oboładze Wydawnictwo: Znak biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
2014-08-25
2014-08-25
9788324020492

Kup Czarny Anioł. Opowieść o Ewie Demarczyk w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Czarny Anioł. Opowieść o Ewie Demarczyki

Portret artystki. Cztery akty reportażu biograficznego

1415 110 128

Oceny książki Czarny Anioł. Opowieść o Ewie Demarczyk

OPINIE i DYSKUSJE o książce Czarny Anioł. Opowieść o Ewie Demarczyk

Ewa Demarczyk oczami współpracowników, znajomych, bliskich. Wiarygodna, rzetelna opowieść o wzlocie, rozkwicie i upadku osobowości, która stała się ikoną poezji śpiewanej, jednym z najlepszych, najbardziej charakterystycznych głosów w historii polskiej piosenki, rozpoznawalnej nie tylko za pośrednictwem głosu, ale i scenicznego wizerunku, do którego nawiązywało określenie Lucjana Kydryńskiego – Czarny anioł. Poza tym bohaterka, jak w wielu innych przypadkach, jawi się jako bezkompromisowa, apodyktyczna osoba, daleka od jakichkolwiek kompromisów.

Książka napisana za życia Ewy Demarczyk, mimo wszystko pozbawiona jej perspektywy oglądu świata. Z drugiej strony nie ma tu opinii autorek, subiektywnych ocen przedstawionych wydarzeń. Przytoczone są wypowiedzi różnych osób, pozostawiając wyrobienie sobie opinii czytelnikowi. I to jest plus tej książki.

Minusem jest to, że przypomina mi film „Wszystko na sprzedaż”, opowiadający o człowieku, który niespodziewanie odszedł i trzeba się zastanowić, kim był, co zostawił po sobie? Nie pojawia się w filmie, choć cały czas jest o nim mowa. I tutaj jest podobnie. Za mało Demarczyk w biografii o Demarczyk, a za dużo ludzi o niej mówiących.

Książka wyjaśnia tajemnice kulis Ewy Demarczyk i pokazuje jak w czasach PRL artystom się żyło...

Portret kobiety niezwykłej - artystki obdarzonej niesamowitą charyzmą i wspaniałym głosem, która nie udźwignęła ciężaru własnego charakteru i upływu czasu.
Autorki ksiazki na podstawie rozmów z ludźmi, którzy znali Ewę Demarczyk, przedstawiły historię życia tej artystki, jej początki w Piwnicy pod Baranami i zawiązanych tam przyjaźni, rozwoju jej kariery i występów między innymi w paryskiej Olimpii a wreszcie wielkiego upadku, zakończonego zniknięciem ze sceny artystycznej nie tylko Krakowa, ale i całego świata.
Bardzo ciekawa lektura, jednocześnie bardzo smutna z uwagi na przemianę kobiety, która początkowo chciała tylko po prostu śpiewać, w egoistkę, która nie dopuszczała jakiekolwiek krytyki i nie utrzymywała kontaktu z najbliższymi.

776 użytkowników ma tytuł Czarny Anioł. Opowieść o Ewie Demarczyk na półkach głównych
182 użytkowników ma tytuł Czarny Anioł. Opowieść o Ewie Demarczyk na półkach dodatkowych

Angelika Kuźniak
Angelika Kuźniak
Książka Angeliki Kuźniak "Stryjeńska. Diabli nadali" została nominowana w Plebiscycie Książka Roku 2015 lubimyczytać.pl w kategorii Autobiografia, biografia, wspomnienia. Angelika Kuźniak ukończyła kulturoznawstwo na Uniwersytecie Europejskim we Frankfurcie nad Odrą (studiowała także lingwistykę na Universita degli Studi di Macerata we Włoszech). Od 2000 roku współpracuje z „Gazetą Wyborczą”. Dwukrotnie uhonorowana nagrodą Grand Press (2004: za Mój warszawski szał z Włodzimierzem Nowakiem; 2008: za Zabijali we mnie Heidi). Współautorka dwóch reportaży: Noc w Wildenhagen i Mój warszawski szał, zamieszczonych w nominowanym do Nagrody Literackiej NIKE 2008 tomie Włodzimierza Nowaka Obwód głowy (współpracowała z Nowakiem także przy powstaniu tytułowego reportażu). Teksty te zostały przełożone na niemiecki (Die Nacht von Wildenhagen. Zwölf deutsch-polnische Schicksale, Eichborn 2009) i na rumuński (Mânia varşoviană, "Lettre Internationale").

Cytaty z książki Czarny Anioł. Opowieść o Ewie Demarczyk

Angelika Kuźniak Czarny Anioł. Opowieść o Ewie Demarczyk Zobacz więcej