Niewiarygodne

Okładka książki Niewiarygodne autora Sara Shepard,
Okładka książki Niewiarygodne
Sara Shepard Wydawnictwo: Otwarte Cykl: Pretty Little Liars (tom 4) literatura młodzieżowa
literatura młodzieżowa
Pretty Little Liars (tom 4)
Pretty Little Liars. Unbelievable
2011-10-19
2011-10-19
2008-05-27

Kup Niewiarygodne w ulubionej księgarnii

Oceny książki Niewiarygodne

OPINIE i DYSKUSJE o książce Niewiarygodne

Ten tom z całą pewnością ma najwięcej niespodzianek dla czytelnika w porównaniu do poprzednich. Bardzo dużo się działo, wiele spraw też się wreszcie wyjaśniło. Gdyby nie to, że znam serial, byłabym bardziej zdziwiona, ale i tak czułam ogromne napięcie podczas czytania.

Można by pomyśleć, że to już koniec, ale A jeszcze nie powiedziało ostatniego słowa.

Już w czwartej części mamy rozwiązanie prawie wszystkich wątków oprócz zabójstwa Alison. Ciekawi mnie co autorka ma do powiedzie przez jeszcze 12 następnych tomów :) Ta część wyróżnia się na tle wcześniejszych tym, że bohaterki zachowują się mądrzej i łatwiej im łączyć kropki. Byłoby to dobre miejsce do zakończenia serii ale zżera mnie ciekawość co się tak naprawdę stało Alison

Ciąg dalszy przygód Hanny, Spencer, Emily i Arii. Fajna.

Ciąg dalszy przygód Hanny, Spencer, Emily i Arii. Fajna.

~ W czwartym tomie akcja zmienia się jak w kalejdoskopie, ale dzięki temu wciąga dosłownie 🔥
Hannah leży w szpitalu i dochodzi do siebie po wypadku ...
Aria otrzymuje od Jenny bardzo dziwne wiadomości , wychodzi na to że wypadek i oślepienie Panny Marshall był ukartowany z góry przez Alison i samą pokrzywdzoną.
Spencer spędzając czas z Moną rozwiązuje układankę, w końcu mamy A.
Ale w Rosenwood nic nie kończy się Happy Endem , więc w kotka i myszkę zaczynamy bawić się od nowa ....
Kłamstwa, tajemnice i kolejny czarny charakter na horyzoncie.

Hannah leży w szpitalu i dochodzi do siebie po wypadku ...
Spencer spędzając czas z Moną rozwiązuje układankę, w końcu...

No może i przez sentyment, ale uwielbiam to i bawiłam się wybitnie dobrze!

No może i przez sentyment, ale uwielbiam to i bawiłam się wybitnie dobrze!

Uwielbiam to, że autorka ma cały czas tak mnóstwo pomysłów na swoje postacie. Mimo pewnych szybkich powtórzeń fabularnych, naprawadzakacych na poprzednie wydarzenia, mamy cały czas wartką akcję i niespodziankę za niespodzianką. Cały czas szukam różnic fabularnych między książkami a serialem i jest ich tak sporo, że nawet znając serial od deski do deski nie sposób się czytając "Kłamczuchy" znudzić. Jak zawsze ogromny plus dla autorki za ważne tematy, takie jak tożsamość seksualna, klasizm, rodzina patchworkowa. Jestem fanką!

Nie no, co jeszcze będzie inaczej niż w serialu??
I że co proszę, postać, która pojawia się w spin-offie "PLL" nie żyje?!..

Nie no, co jeszcze będzie inaczej niż w serialu??
I że co proszę, postać, która pojawia się w spin-offie "PLL" nie żyje?!..

Po raz pierwszy poznajemy inne miasto niż Rosewood. I choć jest o tym mało rozdziałów to są ciekawe. Tak jak i w poprzednich częściach tak i tutaj każda dziewczyna ma swój osobny rozdział. Jest to bardzo fajny pomysł bo dla każdej bohaterki jest poświęcona odpowiednia ilość czasu i stron. Co nie znaczy, że innych bohaterów nie ma w tym rozdziale, ale po prostu jest to wszystko widziane z perspektywy danej kłamczuchy. Poznajemy wreszcie tożsamość A oraz teoretycznego prawdziwego zabójcę Alison.

Ten tom był o wiele bardziej przewidywalny, jednak nadal czytało się go przyjemnie. Fabuła gna do przodu, zostaje rozwiązane wiele spraw, choć przed Kłamczuchami pojawiają się kolejne zagadki. Świetna seria.

,,Pobudka, Śpiące Królewny.
W Rosewood nic nie kończy się happy endem.
Niczego się nie nauczyłyście?
Kłamczuchy nigdy się nie zmieniają, a Emily, Hanna, Spencer i Aria mają diabła za skórą. I dlatego tak je kocham.''

,,Pobudka, Śpiące Królewny.
W Rosewood nic nie kończy się happy endem.
Niczego się nie nauczyłyście?

6072 użytkowników ma tytuł Niewiarygodne na półkach głównych
1849 użytkowników ma tytuł Niewiarygodne na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Niewiarygodne

Okładka książki Meet Cute Jennifer L. Armentrout, Sona Charaipotra, Katie Cotugno, Jocelyn Davies, Nina LaCour, Emery Lord, Katharine McGee, Kass Morgan, Julie Murphy, Meredith Russo, Sara Shepard, Nicola Yoon

Cytaty z książki Niewiarygodne