Higieniści. Z dziejów eugeniki

Okładka książki Higieniści. Z dziejów eugeniki autora Maciej Zaremba Bielawski, 9788375362114
Okładka książki Higieniści. Z dziejów eugeniki
Wojciech Chudoba

Kup Higieniści. Z dziejów eugeniki w ulubionej księgarnii

Oceny książki Higieniści. Z dziejów eugeniki

OPINIE i DYSKUSJE o książce Higieniści. Z dziejów eugeniki

Jeżeli chcecie zapoznać się z tematem eugeniki maksymalnie szeroko i dogłębnie - to jest właściwa książka. Gdybym miała mieć zastrzeżenia, to jedynie poszerzonych informacji o Japonii i Brazylii mi zabrakło. Poznamy etymologię słowa. Poznamy jego odcienie i znaczenia. Autor wyjaśnia, że nie jest łatwo jednoznacznie określić, co jakie poglądy osoba mianująca się eugenikiem reprezentuje. Może zależeć jej na właściwym wychowaniu młodego pokolenia, na odpowiednim żywieniu i otoczeniu kobiet w ciąży, na poprawie bytu najuboższych, lecz równie dobrze może walczyć o to, by nie było niechcianych ciąży popierając aborcje lub zachęcać do sterylizacji nieodpowiednich ludzi (upośledzonych fizycznie albo umysłowo, czy też źle prowadzących się). O tych wszystkich nurtach opowie lektura. Pokaże jak zwolennicy eugeniki zmieniali poglądy z biegiem lat, wyjaśni dlaczego w niektórych krajach sterylizacja nierokujących cieszyła się tak dużym powodzeniem, a w innych zupełnie się nie przyjęła. Jak się okazuje duże znaczenie ma religia, a także poglądy polityczne. Autor sięga bardzo głęboko, szczegółowo analizuje sytuację, a wnioski końcowe są co najmniej zaskakujące. Książka, z którą zapoznać się należy.

Książkę przeczytałem w ramach Dyskusyjne Klubu Książki. Pierwsze wrażenie po otrzymaniu ww książki to.....kolejny naukowy wywód, który będę czytał z tydzień.
Jednak z każdą kolejną przeczytaną stroną coraz bardziej wgłębiałem się i oniemiałem. O ile o hitlerowskich czy japońskich badaniach wiedziałem to w ogóle nie zdawałem sobie sprawy, że niecałe sto lat temu ta "nauka" była na świeczniku w Stanach Zjednoczonych czy Europie. A już szokiem dla mnie była informacja, że ta demokratyczna Szwecja wysterylizowała tyle tysięcy przede wszystkim Szwedek. Tylko dlatego, że były trochę inne od państwowych założeń czystości rasy.
Nauki Darwina, Galtona czy też Lombroso doprowadziły ludzi do tragicznych cierpień fizycznych czy psychicznych. Francja, Anglia (marginalnie też Polska - całe szczęści),Skandynawia rozwodziły się na tą nauką i jej związkami z lepszym człowiekiem. Hitler miał już przetarty szlak do swoich zbrodniczych działań. Szwecja dopiero w latach 70-ch XX wieku zaniechała tego typu działań. Podobnie jak i Japonia.
Mam wrażenie, że Europa sama się wykastrowała w myśl chorej nauki jaką była czystość rasowa. Straszne czasy.
Lektura trudna, ciężka wręcz mroczna. Ale to się działo na prawdę
Bardzo polecam.

Eugenika budzi ponure skojarzenia z nazistowskimi Niemcami. Czy slusznie? Powojenne Niemcy dlugo nie chcialy uznac przymusowych sterylizacji za czesc polityki nazistowskiej. Wyjasnialy to tym, ze eugenika nie powstala w III Rzeszy. Jej idee byly stosowane przed dojsciem Hitlera do wladzy w wielu innych krajach.
Maciej Zaremba Bielawski jest synem polskiego postepowego psychiatry Oskara Bielawskiego. Byl on rowniez zalozycielem i redaktorem przedwojennego pisma "Higiena Psychiczna". Na jego lamach dyskutowano zagadnienia eugeniczne. Jednak polska eugenika miala nieco inny wymiar, niz skandynawska i niemiecka higienia rasowa. Te roznice wynikaly z wielu czynnikow - od podejscia religijnego, przez kulturowe, rasowe, az po aspekty socjalne.
Maciej Zaremba Bielawski jako nastolatek wyjechal do Szwecji. Pisze dla szwedzkich dziennikow, jest autorem nagradzanych artykulow. To istotne, bo swietnie rozumie szwedzka mentalnosc. Ksiazka "Higienisci" powstala w jezyku szwedzkim. Autor przedstawia nam historie mysli eugenicznej. Prowadzi nas przez rozne kraje i pokazuje, jak eugenika wpisywala sie w ich obyczajowosc i systemy prawne. Przez ogromna wiedze i talent gawedziarski (widac to po ilosci ciekawostek w przypisach) przebija osobiste zdanie autora na temat eugenikow negatywnych. Jezyk jest ciety i momentami sarkastyczny. Calosci nie czyta sie lekko. To lektura wymagajaca skupienia - szczegolnie w pierwszej polowie. Bardzo gladko przechodzi sie za to przez czesc dotyczaca Polski. Szokujace i dajace do myslenia jest rowniez podsumowanie. Czy lepiej urodzic sie chorym, czy nie istniec? Jak latwo dac sie uwiesc urokowi wplywania na zdrowie, kondycje, czy wyglad przyszlych pokolen.
To wartosciowa lektura.

Maciej Zaremba Bielawski jest synem polskiego postepowego...

2117 użytkowników ma tytuł Higieniści. Z dziejów eugeniki na półkach głównych
277 użytkowników ma tytuł Higieniści. Z dziejów eugeniki na półkach dodatkowych

Maciej Zaremba Bielawski
Maciej Zaremba Bielawski
Maciej Zaremba Bielawski, rocznik 1951, emigrował do Szwecji w 1969 roku. Roznosił przesyłki, był salowym w szpitalu, operatorem dźwigu na budowie. Studiował historię idei. Jego dziennikarstwo zaczęło się od "Solidarności" – w 1981 roku wrócił do Polski z zamówieniami od kilku redakcji. W stanie wojennym jako kierowca ciężarówki przyjeżdżał z pomocą, a przy okazji zbierał materiały, które publikował w Szwecji pod pseudonimem Zaremba. Dziś jest wybitnym publicystą największego szwedzkiego dziennika "Dagens Nyheter". W 1997 roku nagłośnił sprawę przymusowych sterylizacji, które państwo szwedzkie przeprowadziło w latach 1935–1976 na tysiącach "niepożądanych" obywateli. Skutkiem tych tekstów było wypłacenie ofiarom przymusowych sterylizacji ponad 250 mln koron odszkodowania. Jego publikacje wywołały burzliwą debatę na temat podobnych precederów także w innych krajach skandynawskich, Szwajcarii, USA. Za swe artykuły otrzymał wiele nagród, m.in. kilkakrotnie Nagrodę Akademii Szwedzkiej, Wielką Nagrodę Dziennikarską (za cykl reportaży Polski hydraulik – po polsku 2008, wyd. Czarne) i ostatnio Złote Pióro Klubu Publicystów. A najstarszy w Szwecji Wydział Prawa Uniwersytetu w Lund przyznał mu tytuł doktora honoris causa. Jest mężem Agnety Pleijel, znanej (także w Polsce) szwedzkiej pisarki, z którą przekładał na język szwedzki poezję Zbigniewa Herberta.

Cytaty z książki Higieniści. Z dziejów eugeniki