Józef Piłsudski o sobie. Z pism, rozkazów i przemówień komendanta

- publicystyka literacka, eseje
- 1989-01-01
- 1989-01-01
Reprint zbioru pism autorstwa Józefa Piłsudskiego.
Kup Józef Piłsudski o sobie. Z pism, rozkazów i przemówień komendanta w ulubionej księgarni
Oceny książki Józef Piłsudski o sobie. Z pism, rozkazów i przemówień komendanta
39 użytkowników ma tytuł Józef Piłsudski o sobie. Z pism, rozkazów i przemówień komendanta na półkach głównych- Przeczytane 23
- Biografie i autobiografie 1
- Historyczne 1
- Co za historia! 1
- Półka3 1
- Lata 20., lata 30. 1
- Pamiętniki, Dzienniki 1
Tagi i tematy do książki Józef Piłsudski o sobie. Z pism, rozkazów i przemówień komendanta
Cytaty z książki Józef Piłsudski o sobie. Z pism, rozkazów i przemówień komendanta
Dodaj cytat z książki Józef Piłsudski o sobie. Z pism, rozkazów i przemówień komendanta
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Józef Piłsudski o sobie. Z pism, rozkazów i przemówień komendanta
Wybór tekstów i wypowiedzi Piłsudskiego, z lat 1903-1928. Jest to reprint wydawnictwa międzywojennego, wykonany bez komentarzy, zmian, skróceń. Z tego względu pozycja może być interesująca dla pasjonatów międzywojennej historii i osób szczególnie zainteresowanych postacią Marszałka. Dla pozostałych czytelników pozycja okaże się raczej - mimo niewielkiej objętości - nużąca. Sporo tu oficjalnych przemówień, podniosłych odezw. Teksty są różnej wagi i w różnym stylu, zależnie od kontekstu w którym powstały. Kilka tekstów opisuje motywacje Piłsudskiego związane z działalnością Legionów, w tym powody decyzji o przystąpieniu do Wojny po stronie Państw Centralnych. Są też komentarze do postaw społeczeństwa po tragicznym końcu Powstania Styczniowego. Najciekawszy dla mnie był zestaw tekstów wczesnych, o początkach działalności politycznej Marszałka - działalność w grupach studenckich, partii socjalistycznej, wywózka na Syberię. To Piłsudski jakiego mniej znamy.
Jednak jako całość zbiór może zmylić osoby spodziewające się czegoś na kształt autobiografii.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toReprint wydania z 1929 r., wydany ponownie 60 lat po pierwodruku w 1989 r., bez ingerencji w słowo drukowane, nieopatrzony przypisami i objaśnieniami.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDziś już ciekawostka, która stanowi dodatek i dobre uzupełnienie do biografii Marszałka. Stanowi interesujące źródło bowiem oddaje głos samemu Józefowi Piłsudskiemu.
Pierwsze kilka stron to interesujący tekst Piłsudskiego, w którym wyjaśnia swoje związki z socjalizmem.
W książce znajdziemy między innymi opisy więziennego życia w Cytadeli Warszawskiej i Magdeburgu, fragment przedstawiający tajny proces drukowania ''Robotnika', charakterystykę i kulisy działalności politycznej w Radzie Stanu, czy okoliczności dymisji. Są też teksty przemówień do żołnierzy oraz wątki poświęcone Legionom i samej formacji wojskowej.
Nie jest to jakoś bardzo wciągająca pozycja, ale czyta się ją w miarę przyjemnie. Znajdzie się też trochę fotografii i ilustracji.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW książce znajdziemy między innymi opisy więziennego życia w Cytadeli Warszawskiej i Magdeburgu, fragment przedstawiający tajny proces drukowania ''Robotnika', charakterystykę i kulisy działalności politycznej w Radzie Stanu, czy okoliczności dymisji. Są też teksty...