Planeta wygnania

Okładka książki Planeta wygnania autora Ursula K. Le Guin, 8385079505
Okładka książki Planeta wygnania
Ursula K. Le Guin Wydawnictwo: Amber Cykl: Ekumena (tom 2) Seria: Mistrzowie SF fantasy, science fiction
Ekumena (tom 2)
Mistrzowie SF
Planet of Exile
1990-01-01
1990-01-01
Juliusz P. Szeniawski

Kup Planeta wygnania w ulubionej księgarnii

Oceny książki Planeta wygnania

OPINIE i DYSKUSJE o książce Planeta wygnania

Wpadła mi w ręce raczej cienka książeczka, autorki, której książek dotychczas nie czytałem, owszem kojarzę, że to znana autorka książek fantasy, no i warto było spróbować. Koncepcja dosyć oryginalna, bo autorka weszła na rewir science fiction. Czy ta próba była udana? Dobre pytanie. Myślę, że jednak nie, bo ten koncept sf jest tutaj mocno naciągany, acz widać, że motywy fantasy są bardzo udane i książka jest dobra.

Motyw wygląda na klasyczne fantasy, gdzieś na planecie mamy plemiona, osiadłe od niezbyt długiego czasu, no i mamy dzikie plemię ghalów, które podąża z północy na południe, z powodu zimy, i zdobywa po drodze miasta, żeby zdobyć zapasy, żeby przeżyć. Pytania są jak sobie poradzą i kto przeżyje to zamieszanie. Krótko mówiąc cały motyw fantastyczny, może nie jest jakiś rewelacyjny, ale poprawny. Ale motyw sf to w ogóle jest nie wiadomo skąd wzięty i po co, tzn. da się do tego dorobić nawet parę fajnych ideologii, bo są książki o różnych Uniach Kosmicznych i tam mamy z grubsza opisane jak to się kręci, opisany system zdobywania planet o słabszych rozwojach cywilizacji. Znakomicie daje radę książka Davida Webera „Alternatywa Ekskalibura” i to na tyle, że pomaga zrozumieć tą książkę o co może chodzić, bo autorka niewiele się wysila, pozostawia miejsce na domysły i spekulacje. Co czasem może być trudne dla czytelnika. No ale to kwestia gustu.

Podsumowanie siłą rzeczy jest odrobinę sprzeczne, bo książka zawiera dziwne koncepcje, a z drugiej strony czyta się ją całkiem przyjemnie, jest dosyć przystępna. Więc to wszystko zależy od tego czego się od takiej książki oczekuje. W okolicach przeciętnej można ją ocenić i polecić. Warto przeczytać.

Moje pierwsze odczucia po przeczytaniu książki były bardzo pozytywne, ciekawa historia, wątki intrygujące. Część historii owiana tajemnicą, która pobudza zmysły. Genialnie napisane sceny walki, czytało się je bardzo przyjemnie. Można było poczuć ten chaos i dynamikę wydarzeń. Jedyne co mi przeszkadzało to dziwna składnia zdań i częste przenoszenie wyrazów. Nie wiem czy to kwestia akurat mojego wydawnictwa ale zabijało mi to początkowo frajdę z czytania. Nie mogłem czytać historii płynnie. W połowie książki już nie było tego efektu. Może to kwestia przyzwyczajenia się do specyficznego stylu pisania. W każdym bądź razie polecam przeczytać :)

Historia o nielubiących się dwóch nacjach - tubylcach i przybyłych ze świata Ligi - mieszkających tuż obok, oceniających siebie z pogardą i zmuszonych do współpracy wobec zagrożenia życia. Jest też zakazana miłość, pytania o władzę i przestrzeganie praw, o siłę i tchórzostwo, o różnorodność ras, kultur, wyglądu, rozwoju technicznego i intelektualnego i rodząca się umiejętność współpracy. Wystarczy "przełamać własne bariery...".

1386 użytkowników ma tytuł Planeta wygnania na półkach głównych
432 użytkowników ma tytuł Planeta wygnania na półkach dodatkowych

Okładka książki Czarnoksiężnik z Archipelagu. Powieść graficzna Fred Fordham, Ursula K. Le Guin
Czarnoksiężnik z Archipelagu. Powieść graficzna Fred Fordham, Ursula K. Le Guin
Okładka książki Mistrzowie opowieści o morzu. Z głębin do brzegu Hans Christian Andersen, Alhierd Bacharewicz, Wolfgang Bauer, Lucia Berlin, Italo Calvino, Rimantas Černiauskas, Petros Charis, Chen Chuncheng, Thórdís Helgadóttir, Tove Jansson, Konstandinos Kawafis, Andrus Kivirähk, Mychajło Kociubynski, Yanick Lahens, Ursula K. Le Guin, Clarice Lispector, Luigi Malerba, Peter Mickwitz, Sharon Millar, Edo Popović, Mercè Rodoreda, Maria Elizabeth Rothmann, Judith Schalansky, Adania Shibli, William Somerset Maugham, Tomas Tranströmer, John Updike, Deborah Vogel

Okładka książki Droga do science fiction. Od dzisiaj do wieczności Gregory Benford, Michael Bishop, Jorge Luis Borges, Edward Bryant, Algis Budrys, Avram Davidson, Gardner Dozois, George Alec Effinger, James Gunn, Frank Herbert, Daniel Keyes, Stanisław Lem, Barry N. Malzberg, George R.R. Martin, Richard Matheson, Vonda N. McIntyre, Walter Miller, Bob Shaw, James Tiptree, Jack Vance, John Varley, Joan D. Vinge, Ian Watson, Kate Wilhelm, Gene Wolfe
Okładka książki Droga do science fiction. Od Gilgamesza do Wellsa Edward Bellamy, Ambrose Bierce, Henry Rider Haggard, Nathaniel Hawthorne, Rudyard Kipling, John Mandeville, Edgar Allan Poe, Jonathan Swift, Juliusz Verne, Herbert George Wells

Cytaty z książki Planeta wygnania

Ursula K. Le Guin Planeta wygnania Zobacz więcej