Szpieg na Boże Narodzenie

- The spy who came for Christmas
- 2009-01-01
- 2009-01-01
- Maria Gębicka-Frąc
Przewrotny, napisany z poczuciem humoru thriller wykorzystujący motyw Bożego Narodzenia oraz związane z nim opowieści. Santa Fe, Nowy Meksyk. Na przystrojonych odświętnie ulicach kłębi się tłum przechodniów, w powietrzu czuć świąteczną atmosferę. Paul Kagan, znany również jako Pyotyr (Piotr),znakomity szpieg, podwójny pracujący dla Stanów Zjednoczonych, nie ma powodów do radości. Po piętach depcze mu rosyjska mafia, którą niedawno zdradził. W rękach Paula znajduje się klucz do pokoju na Środkowym Wschodzie, niewielkie zawiniątko, od którego mogą zależeć losy świata. Uciekając przed prześladowcami, Kagan trafia do opuszczonego, stojącego na przedmieściach budynku. Okazuje się, że nie jest jedynym człowiekiem szukającym schronienia w tym miejscu. Meredith ukrywa się tutaj przed Tedem Brodym, alkoholikiem oraz brutalem, swoim mężem oraz ojcem dwunastoletniego Cole'a. By uspokoić kobietę i chłopca, Kagan snuje własną wersję historii Bożego Narodzenia.
Kup Szpieg na Boże Narodzenie w ulubionej księgarni
Oceny książki Szpieg na Boże Narodzenie
310 użytkowników ma tytuł Szpieg na Boże Narodzenie na półkach głównych- Przeczytane 206
- Świąteczne 3
- Thriller/sensacja/kryminał 2
- 2012 2
- Świąteczne - Boże Narodzenie 1
- Rok 2024 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Szpieg na Boże Narodzenie
Nie wciągnęła mnie.
Nie wciągnęła mnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAmerykański agent, ruska mafia, pościg, przemoc domowa, plus ciekawa interpretacja opowieści o Trzech Królach. A to wszystko w jeden śnieżny wigilijny dzień.
Śnieg, śnieg, dużo śniegu...
Trzy gwiazdki
1/26
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚnieg, śnieg, dużo śniegu...
Trzy gwiazdki
1/26
Określiłbym tę ksiązkę Morrella jako poprawną powieść szpiegowską. Jest trochę letnia, w tym znaczeniu, że nie ziębi, nie grzeje, nie wywołuje emocji, a literatura jest przecież sztuką wywoływania emocji. Jak na powieść szpiegowską nie wnosi też nic do naszej wiedzy o tym świecie, ani o mechanizmach polityki, co stanowi sól powieści szpiegowskiej.
Jednym słowem, można przeczytać, ale cudów się nie spodziewajcie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJednym słowem, można...
Warto przeczytać , akcja toczy się w Wigilię Bożego narodzenia ,nasz bohater Piotr jest podwójnym agentem pracującym dla amerykańskiego wywiadu . Co się działo w święta ,przeczytajcie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNi to powieść, ni opowiadanie . Sensacyjno szpiegowska opowieść wigilijna . Nie jest zła , ale też jakoś nie przystaje do miana dzieła . Prosta historia o mafii , a jak się na koniec okazuje o przyjaźni . Warto poświęcić te 3 godzinki na lekturę. Wigilia inaczej .
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKrótka, ale bardzo przyjemna historia. Podobnie jak bractwo róży pochodziła z kolekcji mojego taty, którą mi pożyczył. Autor zaskoczył mnie jak połączył pełną akcji historie z najbardziej przyjemnym okresem w roku, a przynajmniej dla większości ludzi. Na pierwszym planie mamy szpiega, który stara się zrobić wszystko aby ratować niewinne, ale wiele warte dla pokoju niemowlę jego ucieczka przed ścigającymi go zabójcami ostatecznie zmusza go do ukrycia się w domu przeciętnej rodziny, u której też zabrakło przez problemy rodzinne typowej atmosfery dla tego okresu.
Moim zdaniem nie zabrakło w tej historii przyjemnego świątecznego klimatu, a przynajmniej na swój sposób taki był, bo wszystko oczywiście łączyło się z akcją i walką o przetrwanie, a jednak obie te rzeczy autor według mnie zdołał zgrabnie połączyć, co doprowadziło do całkiem przyjemnego finału. Postacie również bardzo przypadły mi do gustu, nawet ze strony antagonisty. Miło spędziłem czas z tą opowieścią i nawet łapie się na tym jak czasem w czasie świąt wracam pamięcią do tej historii.
Krótka, ale bardzo przyjemna historia. Podobnie jak bractwo róży pochodziła z kolekcji mojego taty, którą mi pożyczył. Autor zaskoczył mnie jak połączył pełną akcji historie z najbardziej przyjemnym okresem w roku, a przynajmniej dla większości ludzi. Na pierwszym planie mamy szpiega, który stara się zrobić wszystko aby ratować niewinne, ale wiele warte dla pokoju niemowlę...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWciągająca bardzo dobrze opowiedziana historia. Fajny kryminał, przystępnie i ciekawie. Idealny np. do podróży pociągiem
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytając tę książkę czułam się, jakbym oglądała "Szklaną pułapkę" czy inny film w amerykańskim, sensacyjnym stylu. O mały włos a nie przeczytałabym tej książki. Na początku wydawała mi się nieciekawa, nie wiedziałam o co chodzi. Ale wytrwałam i nastąpił przełącznik na fajną akcję. Interesująca jest interpretacja o Trzech Królach jako szpiegach itd. Książka dobra, ale tak na jeden raz.
Czytając tę książkę czułam się, jakbym oglądała "Szklaną pułapkę" czy inny film w amerykańskim, sensacyjnym stylu. O mały włos a nie przeczytałabym tej książki. Na początku wydawała mi się nieciekawa, nie wiedziałam o co chodzi. Ale wytrwałam i nastąpił przełącznik na fajną akcję. Interesująca jest interpretacja o Trzech Królach jako szpiegach itd. Książka dobra, ale tak na...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna! Zakończenie trochę świąteczne, ale czasem trochę "magii" w książkach też się przydaje. Doskonała dbałość o szczegóły, fabuła ani na moment nie pozwala się nudzić. Morrell jak zawsze mnie nie zawiódł. Gorąco polecam! ;)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tohttps://kuferekkatarzyny.blogspot.com/
Głównym bohaterem powieści jest Paul Kagan, znany również jako Piotr - podwójny agent pracujący dla amerykańskiego wywiadu. Jest wigilia Bożego Narodzenia, lecz niestety, nasz bohater nie ma zbyt wielu powodów do radości. Postrzelony w ramię, ucieka przed depczącą mu po piętach rosyjską mafią, którą zdradził. W rękach Paula znajduje się niewielkie zawiniątko z dzieckiem, które jest kluczem do pokoju na środkowym Wschodzie.
Bohater znajduje schronienie i sprzymierzeńców w stojącym na przedmieściach domu. Jego mieszkańcy - Meredith i jej syn ukrywają się przed alkoholikiem Tedem - głową rodziny, mężem kobiety i ojcem Cole'a., który wyszedł z domu po tym, jak uderzył swoją żonę. Paul opowiada im własną wersję historii Bożego Narodzenia, a w międzyczasie prowadzi działania mające na celu przygotować ich na atak Rosjan.
Wydarzenia w książce "Szpieg na Boże Narodzenie" rozgrywają się w przeciągu jednego dnia. Akcja powieści jest bardzo dynamiczna, a autor już od pierwszych stron trzyma czytelnika w napięciu. Pomimo tego, że jest to książka niezbyt obszerna objętościowo, mamy tutaj do czynienia ze sprawnie i mocno zarysowanymi sylwetkami bohaterów. D. Morrell porusza ważne tematy, jak przemoc domowa, alkoholizm, ale także mówi o tym, jak ważne są takie wartości jak przebaczenie, poświęcenie i nadzieja. I wydaje mi się, że właśnie taką nadzieję daje nam autor na końcu powieści:)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZawsze myślałam, że thrillery i sensacje to nie moja "bajka", jeśli chodzi o literaturę. Po lekturze "Szpiega na Boże Narodzenie" jestem jednak zmuszona zrewidować moje poglądy w tym temacie:)