Trzynasty wojownik

- 1992-01-01
- 1988-09-01
- 8372452016
- Aleksandra Niemirycz
Filmowy hit roku 1999 i najbardziej widowiskowa ekranizacja od czasu superprodukcji Waleczne Serce
Początek X wieku. Ahmed ibn-Fadlan, wysłannik kalifa Bagdadu, wyrusza na rozkaz swego władcy z poselstwem do króla Bułgarów. Podróż trwa trzy lata, ibn-Fadlan nie wypełnia jednak powierzonej mu misji. Na swej drodze napotyka bowiem dzikich wikingów i wraz z nimi trafia do straszliwej krainy - królestwa krwiożerczych demonów Północy.
Kup Trzynasty wojownik w ulubionej księgarni
Oceny książki Trzynasty wojownik
700 użytkowników ma tytuł Trzynasty wojownik na półkach głównych- Przeczytane 462
- Michael Crichton 7
- Fantasy 5
- 2023 3
- Ebook 3
- Fantastyka 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce Trzynasty wojownik
Książka to opowieść ibn-Fadlana o podróży i różnorodności kulturowej spotykanych po drodze społeczeństwach. Każde jest tak opisane żeby pokazać czym różni się kolejne, również w zderzeniu z kulturą arabską. W tym poruszony jest też temat religii. W wielu miejscach pojawiają się dodatkowe komentarze autora. Tak więc nie należy oczekiwać typowej powieści przygodowej, bo to jest niejako wątek poboczny
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFilm "Trzynasty Wojownik" z Antonio Banderasem oglądałem wielokrotnie i do dzisiaj mam do niego wielki sentyment. Już kilka lat temu zabierałem się za lekturę książki, na bazie której powstał, ale dopiero dziś udało mi się ją przeczytać. Zdziwiły mnie początkowo te dość przeciętne oceny na lubimyczytać, ale po lekturze wiem, że w tym przypadku film jest lepszy niż książka i pewnie z tego wynikają. Jednak obiektywnie patrząc jakbym nie znał adaptacji filmowej to uznałbym, że fabuła książki jest zaskakująca i sam pomysł jej przedstawienia w postaci kroniki interesujący. Przyznam, że nabrałem się na ten zabieg autora z wykorzystaniem autentycznych źródeł historycznych w pierwszych rozdziałach i generalnie myślałem, że ta historia jest poparta faktami aż musiałem to sprawdzić w Wikipedii :). Jeśli ktoś oglądał film, to niewiele go zaskoczy w lekturze, jednak niektóre wątki są bardziej rozwinięte niż film, a poszczególne sceny zważywszy na to, że autora nie obowiązywała cenzura wieku są bardziej brutalne i bezpruderyjne. Pytanie czy warto przeczytać "Trzynastego wojownika"? Dla mnie było warto, ale jeśli ktoś wybrałby od razu film to obiektywnie niewiele straci.
Film "Trzynasty Wojownik" z Antonio Banderasem oglądałem wielokrotnie i do dzisiaj mam do niego wielki sentyment. Już kilka lat temu zabierałem się za lekturę książki, na bazie której powstał, ale dopiero dziś udało mi się ją przeczytać. Zdziwiły mnie początkowo te dość przeciętne oceny na lubimyczytać, ale po lekturze wiem, że w tym przypadku film jest lepszy niż książka i...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDo niedawna nie widziałem, że za 13tym Wojownikiem stoi nie kto inny a Crichton. Film od dziecka uwielbiam, aczkolwiek Wendole przysporzyły mi wielu koszmarów, gdzie budziłem się z krzykiem w nocy.
Książka napisana jako kronika, tak jak Buliwyf kazał spisać ich bohaterskie czyny ibn-Fadlanowi. Styl i język kroniki trochę męczy, ale zabieg to zrozumiały i wiarygodny utrzymując ducha tamtych czasów. Ot co, nawet do trzeciego rozdziału jest to historycznie zgodne. Dobrze wrócić do takich historii które przerażają ale i ukazują zwyczaje i kulturę ludzi z tamtych czasów.
Aż sobie odpalę film w najbliższym czasie ;)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka napisana jako kronika, tak jak Buliwyf kazał spisać ich bohaterskie czyny ibn-Fadlanowi. Styl i język kroniki trochę męczy, ale zabieg to zrozumiały i wiarygodny...
To nie techno thriller z jakich Crichton jest najbardziej znany, to raczej thriller historyczny.
Bardzo interesująca powieść historyczna urealniajaca podania o Beowulfie i interpretująca mit w sposób opierający się raczej na antropologii niż na bajaniach. Jak zwykle u Crichton, jest to ukazane w taki sposób, który pozwala nam wierzyć, że te wydarzenia mogły się lub mogłyby sie faktycznie wydarzyć w naszym świecie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo interesująca powieść historyczna urealniajaca podania o Beowulfie i interpretująca mit w sposób opierający się raczej na antropologii niż na bajaniach. Jak zwykle u Crichton, jest to ukazane w taki sposób, który pozwala nam wierzyć, że te wydarzenia mogły się lub mogłyby...
Ta pozycja jest stanowczo za mało powieściowa i za bardzo kronikowa :) Nie jest to zła lektura, ale jeśli ktoś planuje zacząć przygodę z Crichtonem lepiej sięgnąć po inne z jego dzieł.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzyjemna lektura choć w tle mam cały czas ekranizację z Antonio Banderasem w tytułowej roli arabskiego posła, który zbiegiem okoliczności trafia do Wikingów. Ciekawy opis kultury ówczesnych plemion i narodów na trasie podróży głównego bohatera i oczywiście samych Wikingów.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajpierw obejrzałem film, a później przeczytałem książkę. Bo nie miałem za bardzo pojęcia o tym, że to jest na podstawie powieści Michaela Crichtona. Nieco się różni od ekranizacji z 1999 roku z Antonio Banderasem w roli głównej - jest nieco bardziej rozbudowana. Walki i bitwy bardziej szczegółowo opisane, świat Arabów też. Bo Ahmed ibn-Fadlan to człowiek, który się nie wstydzi swojej narodowości i kultury. Rozumiem też, dlaczego ludzie porównują "Trzynastego wojownika" z "Walecznym sercem" Mela Gibsona. Bo dwoma głównymi bohaterami kierują najpierw gniew, potem chęć zemsty i na końcu wywalczenie sobie wolności, której tak bardzo pragną. Ale i tak sukces nie zastąpi miłości, refleksji nad światem i pytań typu: "W jakim kierunku to wszystko zmierza?". Paradoksalnie refleksyjna książka, chociaż na taką wcale nie wygląda.
Najpierw obejrzałem film, a później przeczytałem książkę. Bo nie miałem za bardzo pojęcia o tym, że to jest na podstawie powieści Michaela Crichtona. Nieco się różni od ekranizacji z 1999 roku z Antonio Banderasem w roli głównej - jest nieco bardziej rozbudowana. Walki i bitwy bardziej szczegółowo opisane, świat Arabów też. Bo Ahmed ibn-Fadlan to człowiek, który się nie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFilm jest świetny, a książka jest bardziej wysublimowana, a więc lepsza. Wstęp który buduje kontekst historyczny i uprawdopodabnia tą historię jest również świetnym zabiegiem, polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGenialna i kapitalna relacja z podróży do krainy wikingów. Takie słowa pierwsze pchają się do ust i gdyby nie oglądany wcześniej film, bo któż z nas go nie oglądał to czytalbym dosłownie z wypiekami na twarzy.
Cudownie pokazane zwyczaje ludzi północy ich odwaga i strach oraz kultura.
No a akcja jak ta lala.
Godna polecenia każdemu czytelnikowi.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCudownie pokazane zwyczaje ludzi północy ich odwaga i strach oraz kultura.
No a akcja jak ta lala.
Godna polecenia każdemu czytelnikowi.
Książkę przeczytałem z racji niedawnego odświeżenia znakomitego filmu. Lubię takie "czyste" spotkanie dwóch odmiennych kultur, ludów, czy sposobów życia. Chociaż od tego momentu w książce zaczyna się świat fantazji. Cała ta przygoda ze "zjadaczami umarłych", podróżą i operacjami (zabicie matki) iście komandoskimi, zaczęła się od kobiety, ale w innym ciekawszym sposobie niż jest to na filmie.