Chwalcie łąki umajone

Okładka książki Chwalcie łąki umajone autora Michał Olszewski, 8389755386
Okładka książki Chwalcie łąki umajone
Michał Olszewski Wydawnictwo: Czarne Seria: Linie Krajowe publicystyka literacka, eseje
publicystyka literacka, eseje
Linie Krajowe
2005-01-01
2005-01-01

Kup Chwalcie łąki umajone w ulubionej księgarnii

Oceny książki Chwalcie łąki umajone

OPINIE i DYSKUSJE o książce Chwalcie łąki umajone

Cóż, to chyba nie do końca wykorzystany potencjał. Transformacja ustrojowa, wymarłe PGR-y, ludzie próbujący sobie radzić w nowej rzeczywistości, przemyt na granicy z Obwodem Kaliningradzkim – to wszystko wydawało się nośnym i ważnym tematem. A jednak czyta się z mozołem, mimo że książeczka nie jest specjalnie obszerna. Niestety czytywałem już ciekawsze pozycje z serii „Linie Krajowe.”

Chwalcie łąki umajone? Chwalcie, ale beze mnie. Już dawno się tak nie umęczyłam czytając książkę. Zaledwie 130 stron zajęło mi cały dzień. Czułam się zmęczona, poirytowana, bardzo rozdrażniona. Autor w ogóle do mnie nie trafił, to absolutnie nie moje klimaty. Lubię reportaże, ale w tym wypadku mówię zdecydowanie nie. Nie wiem co było nie tak,może uchwycenie takiego aspektu Polski, może język, a może opowiedziane historie. Hm... trudno powiedzieć...

Tak naprawdę, to niewiele w tej książce opisu "polskiej rzeczywistości". Dużo więcej można dowiedzieć się z lektury o autorze, niż o samej Polsce. Jest tam trochę bardzo dobrych momentów, np. przypominający reportaż (albo nim będący) rozdział poświęcony przemycaniu wódy i papierosów z Obwodu Kaliningradzkiego. A poza tym - impresje, momentami naprawdę ładne, innym razem w postaci wyliczania wspomnień i przeżyć.

139 użytkowników ma tytuł Chwalcie łąki umajone na półkach głównych
38 użytkowników ma tytuł Chwalcie łąki umajone na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Chwalcie łąki umajone

Okładka książki Wierzymy w wolność Martyna Bunda, Sylwia Chutnik, Remigiusz Grzela, Inga Iwasiów, Wojciech Kuczok, Michał Olszewski, Wojciech Tochman, Ludwika Włodek
Okładka książki Wyspa. Opowieści podróżne Anna Arno, Tomasz Dostatni OP, Szymon Hołownia, Grzegorz Kapla, Andrzej Meller, Jarosław Mikołajewski, Arun Milcarz, Piotr Milewski, Michał Olszewski, Aleksandra Pawlicka, Marek Pernal, Wojciech Ponikiewski, \\Robb\\ Maciąg Robert, Witold Szabłowski
Michał Olszewski
Michał Olszewski
(ur. 1977),ukończył studia polonistyczne na Uniwersytecie Jagiellońskim. Był dziennikarzem krakowskiego wydania "Gazety Wyborczej". Od stycznia 2007 kierownik działu reportażu "Tygodnika Powszechnego". Jest autorem wielu reportaży (za reportaż "Przez dotyk" otrzymał nagrodę w konkursie reporterów "Oczy otwarte"). Publikował również opowiadania, szkice i recenzje w czasopismach literackich.

Cytaty z książki Chwalcie łąki umajone

Michał Olszewski Chwalcie łąki umajone Zobacz więcej
Michał Olszewski Chwalcie łąki umajone Zobacz więcej