Pieśń misji

- 2007-02-14
- 2007-02-14
- 83-241-2754-2
- Jan Rybicki
Ma dwadzieścia osiem lat, wybitne zdolności, szczere ambicje i szlachetne ideały. A przy tym pewną dozę dystansu do siebie i do ludzi. Nie jest – jak to zazwyczaj u le Carrégo –perfekcyjnym szpiegiem, tylko – tak jak bohater Wiernego ogrodnika – jednym z nas. Człowiekiem, który zostaje wtrącony w wir wielkiej i bezlitosnej polityki. Przekonany, że wypełnia ważną misję dla kraju, z zapałem wykonuje poufne zadania, których sensu do końca nie rozumie. Ale kiedy zrozumie – jest już zbyt późno, by się wycofać, zbyt podle będzie brnąć dalej, a zbyt niebezpiecznie, by zmienić bieg wydarzeń: ujawnić międzynarodową korupcję i udaremnić falę przemocy...
Pieśń misji to jedno ze szczytowych osiągnięć literackich mistrza. Trzyma w napięciu, śmieszy i przeraża. To szydercza wizja naszych czasów, gdzie człowiek jest bezbronnym, a często nieświadomym trybikiem w machinie wielkiej polityki.
Kup Pieśń misji w ulubionej księgarni
Oceny książki Pieśń misji
333 użytkowników ma tytuł Pieśń misji na półkach głównych- Przeczytane 211
- 2013 3
- Przeczytane w 2011 2
- Thriller 2
- John le Carre 2
- Kryminały 2
- X-2014 1
Tagi i tematy do książki Pieśń misji
Cytaty z książki Pieśń misji
Prawdziwy tłumacz kieruje się bowiem świętą zasadą: nie folgować skrupułom. Prawdziwy tłumacz musi ślubować wierność pracodawcy tak, jak żołnierz składa przysięgę na początku służby.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pieśń misji
„Pieśń misji” to kolejna książka klasyka literatury szpiegowskiej po zburzeniu muru berlińskiego.
Całość opowiedziana z punktu widzenia przypadkowego uczestnika.
Przy okazji le Carré porusza problemy rasizmu i postkolonializmu, łączące się wyzyskiwaniem czarnej Afryki i jej bogactw naturalnych. Przejmująco przedstawia pogardę białych elit dla tego kontynentu, pogardę, która uzasadnia każdą podłość, bo przecież Afrykanie nie potrafią się rządzić i lepiej, żeby robili to za nich biali.
A że przy okazji parę osób zginie, kogo to obchodzi...
Chociaż przedstawione w książce wydarzenia są fikcyjne, wyraźnie i szczegółowo przedstawiają problemy rasowe i polityczne tej części Afryki.
Niestety, pierwsza część książki ciągnie się niemiłosiernie, właściwie do jednej trzeciej nic się nie dzieje, dopiero potem akcja rusza z kopyta i robi się interesująco. Ale mimo to polecam wszystkim cierpliwym i zainteresowanym ambitną literaturą sensacyjną.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrzeba powiedzieć, że John le Carré najlepsze książki napisał w czasach zimnej wojny. Fabuła tej powieści, rozgrywaj się na tle chaosu panującego we współczesnym Kongu i prób międzynarodowego syndykatu finansowego do przeprowadzenia zamachu w jednej z jego prowincji.
Całość...
Ciekawa ksiazka.
Nie jest to typowa opowieść szpiegowska.
Jest intryga injest historia tajnej operacji. Autor traktuje te rzeczy jako tło, okazje do opowiedzenia i przedstawienia "jak to sie robi".
Mam wrażenie że jest to przedstawione nie z bajerem filmów o Jamesie Bondzie tylko że bolesnością prawdy - prawdy że wielkość i bezpieczeństwo UK jest zbudowane na przemocy i gwałcie. Do tego książkę się dobrze czyta i jest trochę zabawnych momentów.
Na ile jest to chociaż trochę zbliżone do prawdy nie wiem.
Ale niskie oceny myślę se biorą się z tego że ludzie chcieli czytać o przystojnym agencie a przeczytali o tym że wladze są gotowe wyżynać ludzi beż pardonu byleby zagarnąć złoża a potem jeszcze obwinić o wszystko "durnych" tubylców.
Ja polecam.
Ciekawa ksiazka.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie jest to typowa opowieść szpiegowska.
Niestety nie porwała mnie. O ile książki autora z pierwszego 30 lecia jego twórczości czytałem z zapałem to w kolejnych widzimy utarty wcześniej szlak. Zawsze ciekawie zakreślone problemy społeczne, polityczne, etyczne natomiast sposób ich przedstawienia staje się pewną rutyną. Znając wcześniejsze książki autora nie trudno przewidzieć dalszą część akcji. Czytamy zatem dalej dla poznania przemyśleń i (gorzkich) refleksji dotyczących otaczającego nas świata.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie porwała mnie niestety, chociaż początek bardzo mnie zachęcił. Dobrnęłam do końca, ale raczej z szacunku dla autora.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toO problemach Afryki, o tym, jak Europejczycy nie rozumieją Afryki, jak wciąż zazębia się polityka państw afrykańskich i polityka dawnych imperiów i jak ważni dla wywiadu są tłumacze.
Chociaż jego kariera szpiegowska była krótka i zakończyła się w latach sześćdziesiątych (zdradził go Kim Philby),to mam silne wrażenie, że John le Carre zachował kontakt z "firmą", bo nadal rozumiał świat tajnych służb mimo mijających dekad i zachodzących zmian.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChociaż jego kariera szpiegowska była krótka i zakończyła się w latach sześćdziesiątych (zdradził go Kim Philby),to mam silne wrażenie, że John le Carre zachował kontakt z "firmą", bo...
Wciąga w intrygę i ciekawie przedstawia sytuację we wschodniej części Demokratycznej Republiki Konga - Kiwu. Niestety, nadal aktualną...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrzymająca w napięciu z dozą humoru "opowieść" szpiegowska jak to u John'a le Carre'go.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążkę "czytałem" w postaci audiobooku, w samochodzie, będąc w trasie w delegacji. Niestety, nie zachwyciła mnie: kiepski bohater, nudna akcja. I tylko dlatego, że nie miałem już nic innego do słuchania, "Pieśń..." dosłuchałem do końca tylko z wielkim samozaparciem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSięgnąłem po tę książkę, bo przypomniały mi się kontrowersje na temat jej autora. Kilka lat temu ukazało się parę artykułów, które stwierdzały wprost, że John le Carré nigdy nie był szpiegiem, że to po prostu chwyt marketingowy z jego strony.
Bruno Salvador, syn katolickiego księdza i nieznanej Murzynki, okazał się genialnym lingwistą i opanował wiele języków, narzeczy i gwar afrykańskich, a do tego angielski i francuski. W związku z tym pracuje jako tłumacz dla różnych urzędów i instytucji, w tym dla brytyjskiego wywiadu.
W „Pieśni misji” Bruno Salvador stara się zdemaskować przygotowania do zamachu stanu w prowincji Konga, Kivu.
Moim zdaniem jest to powieść naiwna i nudna.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBruno Salvador, syn katolickiego księdza i nieznanej Murzynki, okazał się genialnym lingwistą i opanował wiele języków, narzeczy i...
Moja pierwsza książka LeCarrre'a
Mega męczenie czytelnika.
Chyba, źle trafiłem z tym tytułem.
Tematyka książki może i interesującą ale dla koneserów Konga a nie książek szpiegowskich
Moja pierwsza książka LeCarrre'a
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMega męczenie czytelnika.
Chyba, źle trafiłem z tym tytułem.