Solar
- 2011-05-04
- 2011-03-03
- 978-83-7659-367-8
- Magdalena Słysz
- solar geniusz literatura brytyjska
Michael Beard, laureat Nagrody Nobla, niegdyś poważany naukowiec, przeżywa załamanie nerwowe. Jego obiecująca kariera stanęła w miejscu, a piąta żona, zdradza go z kolejnymi mężczyznami. Jako szef ośrodka naukowego zajmującego się energią odnawialną, Michael zaprzyjaźnia się z młodym zdolnym doktorem, Tomem Aldousem. Niestety – znakomicie rokująca znajomość okazuje się wstępem do tragedii. Beard wyjeżdża służbowo na Spitzbergen, a po powrocie zastaje Toma ze swoją małżonką. W wyniku awantury, młody doktor przypadkowo traci życie, a przerażony Michael pozoruje zabójstwo i kieruje podejrzenia na poprzedniego kochanka żony. Głód sukcesu popycha mężczyznę do kradzieży naukowego dorobku świętej pamięci rywala. Niestety – plany odzyskania utraconej lata temu pozycji geniusza zaczynają się komplikować i uwikłany w matni kolejnych kłamstw, półprawd, związków i zdrad, głodny sukcesu Michael będzie musiał stanąć oko w oko z konsekwencjami podejmowanych pod wpływem emocji wyborów.
Oficjalne recenzje
Kryzys noblisty
Otwieram wyszukiwarkę w poszukiwaniu Michaela Bearda – znanego i uznanego fizyka, zdobywcy Nagrody Nobla, zasłużonego naukowca w dziedzinie energii słonecznej, twórcy teorii Bearda-Einsteina. Brak informacji. Nie odczuwam rozczarowania. W pewnym sensie zadziwia mnie jednak, że angielski pisarz Ian McEwan od początku do końca wymyślił tak prawdziwie zakorzenioną w świecie (w dodatku w świecie naukowców z dziedziny fizyki!) postać.
Michaela Bearda poznajemy jako naukowca w momencie kryzysu. Komplikuje się zarówno jego kariera zawodowa, jak i życie osobiste. Jego piąta z kolei żona, Patrice, ma romans, a Michael, pomimo wielu własnych skoków w bok, nie umie sobie do końca z tą porażką poradzić. Ale nasz bohater nie jest typem człowieka, który łatwo się poddaje. Aby uratować swoją karierę posuwa się więc do oszustwa - nie waha się zbyt długo nad kradzieżą cudzego dorobku naukowego. Głód sukcesu, zakosztowanego już wcześniej, rzuca go w wir kłamstw, oszustw i zdrad. Zadziwiające, że ten człowiek w przeszłości był tak znakomitym naukowcem, że aż uhonorowano go Noblem.
Jednym z momentów w powieści, który szczególnie utkwił mi w pamięci, jest wizyta Bearda na biegunie północnym, gdzie bohater jedzie zbadać zamarznięty fiord na Spitsbergenie. Na tym przykładzie można idealnie zaobserwować humor, z jakim autor opisuje swojego mądrego, ale nieco ślamazarnego i niezdarnego bohatera. W gruncie rzeczy, Michael już od pierwszych stron jawi nam się jako postać mało wyjątkowa: „Należał do tego typu mężczyzn – raczej mało atrakcyjnych, zazwyczaj łysych, niskich, otyłych i inteligentnych – którzy nie wiadomo dlaczego podobają się pewnym pięknym kobietom”.
Ian McEwan po raz kolejny stworzył bardzo ciekawe dzieło. Napisał o naukowych zjawiskach przystępnym językiem, nie tylko nie odpychając, ale również wzbudzając w czytelniku niemałe zainteresowanie. Lecz przede wszystkim opisał kryzys w życiu bardzo ambitnego człowieka, załamanie naukowej kariery i załamanie relacji z najbliższymi osobami. Zwrócił też uwagę na ważne zagadnienia związane z globalnym ociepleniem oraz przyszłością naszej planety.
Nie należę do grona osób, interesujących się fizyką, nie umiem więc ocenić na ile koncepcja Bearda czy też pomysł Aldousa są prawdziwe, mądre i na ile stanowią wyjście w naszej globalnej sytuacji, ale na potrzeby lektury wydają się wspaniałym rozwiązaniem. Chylę czoła przez McEwanem za tak naukową wyobraźnię.
Monika Samitowska-Adamczyk
Diagnoza lekarska to rodzaj współczesnej klątwy. Człowiek jest zdrowy, dopóki nie pójdzie do lekarza.(str304).
Namówiła go, żeby zapuścił włosy, chodził w dżinsach zamiast we flanelowych spodniach i przestał naprawiać te różne rzeczy. To nie było cool...
Rozwiń
Momentami było smiesznie i ciekawie ale wiekszosc książki właściwie przemęczyłem, kilka razy już chciałem zrezygnować z czytania ale jakoś da się przebrnąć do końca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeśli to jest najlepsza książka tego autora, to wystarczająca przestroga, aby więcej nie sięgać po tego autora.
Książki nie skończyłam bo tak mnie mierziło czytanie nieskończonych opisów lądowania samolotem albo jeżdżenia metrem, pociągiem czy autem, że nawet scena z sikaniem w warunkach akrtycznych tego nie uratowała. Genialna scena, ale za mało jak na 120 stron, które udało mi się przeczytać. Reszta to wyżej wymienione różne podróże środkami transportu, jakieś zmyślone teorie fizyczne, stado kobiet z których bohater niewiele sobie robi.
Nie ma nawet porządnego wątku, historii, chronologii wydarzeń, które po sobie następują. Pierwsza część to jakieś zdobywanie od nowa utraconej relacji z żoną, a druga rozpoczyna się lataniem samolotem, pobieżnie opisanym jakimś wykładem o energetyce, wynurzeniami na temat osobistych myśli na widok atrakcyjnej pani na lotnisku i jakimiś nieskładnymi zdaniami o aresztowaniu, bez wyjaśnienia za co, po co- tylko przejściu do tego, że dziennikarze weszli z buciorami w życie bohatera.
Okropieństwo
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBohater niby inteligentny i genialny, ale pomysł nie jego, do tego niezdara, tchórz i nieudacznik. Język z dodatkiem jakiś szczegółów z dziedziny fizyki, które nijak mi się nie kleją ze sobą.
Książki nie skończyłam bo tak mnie mierziło czytanie nieskończonych...
Miło się czytało aczkolwiek koniec mnie trochę zmęczył.
Miło się czytało aczkolwiek koniec mnie trochę zmęczył.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTego autora kupuję w ciemno. Prawdziwy mistrz opowieści (mało już takich). Fantastyczny język. McEwan niezmiennie zachwyca, a "Solar" to jedna z jego najlepszych książek.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW mojej opinii słaba książka. Długo męczyłam, mimo, ze napisana lekko. Nie przypadła mi do gustu fabuła, uważam, że o niczym. Nawet w kategorii rozrywka wypada marnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGłówny bohater, którego zachowania pozbawione są logiki i zdolności przewidywania, mimo wprowadzania w irytację, pozwala nam zrozumieć jak wygląda świat widziany oczami pewnych osób. Postać z łatwością można utożsamić z prawdziwymi osobami z naszego otoczenia, mimo, że zdarzenia spotykające bohatera są wyolbrzymione i groteskowe. Napisana lekkim, płynnym językiem, rozkręca się z czasem.
Główny bohater, którego zachowania pozbawione są logiki i zdolności przewidywania, mimo wprowadzania w irytację, pozwala nam zrozumieć jak wygląda świat widziany oczami pewnych osób. Postać z łatwością można utożsamić z prawdziwymi osobami z naszego otoczenia, mimo, że zdarzenia spotykające bohatera są wyolbrzymione i groteskowe. Napisana lekkim, płynnym językiem, rozkręca...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDawno nie czytałem tak słabej książki. Zastanawiałem się kilka razu czy nie będzie to pierwsza książka przeze mnie niedokończona, ale ciągle liczyłem, że wskoczy choć na chwilę na wyższy poziom, niestety nie stało się to. Nie rozumiem osób, którym się spodobała, ponieważ ani nie ma w niej humoru, ani fabułą nie zaskakuje, dialogi są wymuszone, a cała historia została opowiedziana strasznie nieciekawie.
Szkoda, bo kupując ją spodziewałem się dużo więcej. Nie polecam.
Dawno nie czytałem tak słabej książki. Zastanawiałem się kilka razu czy nie będzie to pierwsza książka przeze mnie niedokończona, ale ciągle liczyłem, że wskoczy choć na chwilę na wyższy poziom, niestety nie stało się to. Nie rozumiem osób, którym się spodobała, ponieważ ani nie ma w niej humoru, ani fabułą nie zaskakuje, dialogi są wymuszone, a cała historia została...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNudna, ciągnąca się powieść, mogłaby być podręcznikiem dla LO, często nie rozumiałam o czym czytam, w połowie nie pamiętam o czym czytałam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJakim cudem inteligentny facet może wmieszać się w tak absurdalną historię?
Choć Michael Beard odnosi sukcesy na polu naukowych, ba , nawet jako młody naukowiec otrzymał nagrodę Nobla.jego życie społeczne, rodzinne to pasmo nieudanych związków. Pięć małżeństw, nieustanna pogoń za kolejnymi kochankami, nienasycenie. Nikt nie jest doskonały, wiemy to wszyscy ale choćby minimalna równowaga pomiędzy pracą a rodziną pozwala wieść szczęśliwe życie.
U Michaela szala wychyla się za daleko. Wybory których dokonuje wydają się absurdalne ale jednocześnie naturalne dla sabaryty i karierowicza. Być może resztę życia spędziłby wiodąc nudne tragikomiczne życie gdyby nie splot nieszczęśliwych wypadków, które za sprawą właśnie jego wyborów przekształcają się w kryminalno-gospodarcze przestępstwo, przed którym już do końca życia przyjdzie mu uciekać.
Jednak jaki nie wykonałby ruch usłyszy szach mat od kostuchy.
Przerażające, że nieobliczalni szaleńcy w skórze biznesmena, naukowca, polityka mogą realnie decydować o losach programów zajmujących się globalnym ociepleniem czy energią odnowialną. U McEwana ogólnoświatowe konferencje i działania na rzecz przyszłości planety to jedna wielka ściema.
Jakim cudem inteligentny facet może wmieszać się w tak absurdalną historię?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChoć Michael Beard odnosi sukcesy na polu naukowych, ba , nawet jako młody naukowiec otrzymał nagrodę Nobla.jego życie społeczne, rodzinne to pasmo nieudanych związków. Pięć małżeństw, nieustanna pogoń za kolejnymi kochankami, nienasycenie. Nikt nie jest doskonały, wiemy to wszyscy ale choćby...
Główny bohater Michael Beard, to naukowiec noblista z dziedziny fizyki. Ten dojrzały mężczyzna jest człowiekiem nieporadnym życiowo, nie starającym się nawiązać stałych relacji partnerskich. Gdyby nie jego osiągnięcia zawodowe, można by powiedzieć, że to życiowy nieudacznik. Jest uwikłany w wiele niebezpiecznych sytuacji.
Powieść trudno jest jednoznacznie ocenić, bo są momenty, kiedy trudno się od niej oderwać, a są też dłużyzny,które chciałoby się pominąć. Dlatego obniżam ocenę o jedną gwiazdkę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPowieść trudno jest jednoznacznie ocenić, bo są...