Greckie pomidory, czyli nowy dom na końcu drogi

- Ett nytt liv vid vagens ande
- 2010-05-01
- 2010-05-01
- 978-83-7554-163-2
- Dominika Górecka
Na spełnianie marzeń nigdy nie jest za późno! Zawsze można zacząć od początku, oderwać się od monotonii życia i odnaleźć siebie na nowo. Autorzy książki nie chcą żyć zgodnie z sentencją Johna Lennona: "Life is what happens to you while you're busy making other plans". W wieku pięćdziesięciu lat decydują się na kupno domu w niewielkiej wiosce rybackiej Sigri (archipelag wysp greckich),gdzie znajdują spokój i energię do dalszego działania. Opisane z humorem i pasją codzienne spotkania z mieszkańcami wioski pełne są wzruszeń, które pozwalają spojrzeć inaczej na siebie i własną kulturę. Książka Joanny Nicklasson-Młynarskiej i Mikaela Backmana przenosi w świat zrealizowanych marzeń. Dla niezdecydowanych, którzy ciągle szukają, książka może stać się impulsem do zmiany!
Kup Greckie pomidory, czyli nowy dom na końcu drogi w ulubionej księgarni
Oceny książki Greckie pomidory, czyli nowy dom na końcu drogi
224 użytkowników ma tytuł Greckie pomidory, czyli nowy dom na końcu drogi na półkach głównych- Przeczytane 157
- Podróżnicze 4
- 2012 3
- 2014 3
- 2015 3
- 2010 3
- Z biblioteki 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce Greckie pomidory, czyli nowy dom na końcu drogi
Moja dozgonna miłość do Grecji ma różne oblicza. Czasem zwycięża grecka kuchnia, czasem podróże, choć ostatnio tylko palcem po mapie. Ale zawsze są to tematyczne książki, albumy i zakładki.
Dlatego też nie mogłam oprzeć się historii Joanny i Mikaela, którzy na półmetku swojego życia postanowili przenieść się w świat swoich marzeń i fantazji. Zrealizowali bowiem pragnienie bycia bliżej, bardziej i przeżywania intensywniej.
Zakupili dom w maleńkiej wiosce rybackiej Sigri, gdzie życie tętni w myśl greckiej zasady siga, siga, a poszczególne dni tworzą jeden nieprzerwany ciąg pięknej przygody.
Wspomnienia, kłopoty i trudności z organizacją greckiego życia pozwoliły na spisanie tej fantastycznej opowieści, która niejednokrotnie spowodowała salwę śmiechu, wzruszenie, a bezwarunkowo zachwyt i maleńkie ukłucie zazdrości w serduszku.
Z wielkim podziwem czytam zawsze historie ludzi, którzy mają w sobie pasję i ogromną odwagę na zostawienie za sobą dawnego życia i ruszenie naprzód ku przygodzie. Bo choć serce się wyrywa, to zawsze rozum i wszystko dookoła je stopuje. Cieszę się zatem szczęściem innych i w wyobraźni towarzyszę w każdym działaniu i aspekcie codzienności.
W przypadku tej książki jest o tyle łatwiej, bo to greckie szczęście zobrazował wspaniale Andrzej Płoski, artysta plastyk, tworząc przepiękne akwarelowe grafiki.
Mamy zatem kompletny obraz cudownego, sielankowego wręcz życia w społeczności, która nigdzie się nie spieszy i zawsze zdąży na czas.
W myśl powiedzenia, które zasłyszałam od samych Greków:
Grek rodzi się już zmęczony, a żyje po to, aby odpocząć.
Pozostaje pozazdrościć luzu i skubnąć odrobinę tego przekazu dla siebie. A na pewno poczuć na własnej skórze podczas konsumowania Grecji i to nie tylko na talerzu.
S'agapó Elláda💙🩵💙
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDlatego też nie mogłam oprzeć się historii Joanny i Mikaela, którzy na półmetku swojego życia postanowili przenieść się w świat swoich marzeń i fantazji. Zrealizowali bowiem pragnienie...
Nie rozumiem tak niskich ocen. Książka jest naprawdę przyjemna i lekka. Jest to historia pary, która postanawia zamieszkać w Grecji na wyspie Lesbos. Ich przygody, trudności językowe, a też przyjaźni Grecy oddają lekko klimat Grecji. Książka została wydana w 2010 roku, więc przypuszczam, że wiele zdążyło się zmienić w tym kraju od tego czasu. Książka świetnie wpasowała się w mój nastrój na lekką lekturę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążkę miałam okazję przeczytać na wyspie Lesbos, gdzie akurat spędzałam wakacje. Znajoma z hotelu spotkała pisarkę, która usłyszawszy polską mowę, podarowała jej książkę. Może w innych okolicznościach, książka by mnie nie zaciekawiła, ale akurat czułam te klimaty, specyficzne nawyki tamtejszej ludności, ich beztroskie podejście do życia gdzie wszyscy się znają i choć żyją z turystyki, mają duży dystans do "obcych". Polecam wszystkim, którzy wybierają się na jeszcze nie zatłoczoną, nie skomercjalizowaną, urokliwą wyspę Lesbos.
Książkę miałam okazję przeczytać na wyspie Lesbos, gdzie akurat spędzałam wakacje. Znajoma z hotelu spotkała pisarkę, która usłyszawszy polską mowę, podarowała jej książkę. Może w innych okolicznościach, książka by mnie nie zaciekawiła, ale akurat czułam te klimaty, specyficzne nawyki tamtejszej ludności, ich beztroskie podejście do życia gdzie wszyscy się znają i choć żyją...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzyli o tym jak para przy hajsie kupuje domek w Sigri, hula przy winie i chodzi codziennie rano na plażę. Nie hipnotyzuje, aczkolwiek może być. Refleksje po książce? Jeśli masz pieniądze, to możesz spełnić (niektóre) marzenia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFajnie poczytać, że ktoś spełnił twoje marzenia. Książka może nie porywa, ale pokazuje cząstkę życia na greckiej wyspie oczami ludzi z zewnątrz, tam osiadłych.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka to zbiór czytanek na temat greckiej wyspy Lesvos ( pisownia grecka),napisana przez dwóch autorów. Czytanki pana Mikaela dowcipne i błyskotliwe, natomiast pani Joanny Młynarskiej nudne i bez polotu.Radzę czytać wybiorczo .
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka po prostu mnie strasznie nudziła... Jest powtarzalna i nijaka
Książka po prostu mnie strasznie nudziła... Jest powtarzalna i nijaka
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLekka i przyjemna lektura dla miłośników Grecji. Nie brakuje też humoru. Mi osobiście nie przeszkadza forma książki (oddzielne części dotyczące różnych tematów).
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUwielbiam Grecję, więc z wielką nadzieją sięgnęłam po tą pozycję. Niestety trochę się zawiodłam. Fajne, krótkie rozdzialiki dotyczące życia Greków w spokojnej wiosce, ale niestety napisane bez polotu, bez tego "czegoś". Grecy to niesamowity naród, można napisać o nich wiele ciekawego, a ta książka jest nudnawa. Dużo ciekawsze są moje opowieści z pobytów w tym pięknym, specyficznym kraju :) Ponadto brakowało mi zdjęć. Owszem akwarele rzeczywiście są bardzo ładne, ale zdjęcia lepiej oddałyby piękno Grecji.
Uwielbiam Grecję, więc z wielką nadzieją sięgnęłam po tą pozycję. Niestety trochę się zawiodłam. Fajne, krótkie rozdzialiki dotyczące życia Greków w spokojnej wiosce, ale niestety napisane bez polotu, bez tego "czegoś". Grecy to niesamowity naród, można napisać o nich wiele ciekawego, a ta książka jest nudnawa. Dużo ciekawsze są moje opowieści z pobytów w tym pięknym,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBeznadziejna, nudna, kilka razy przy miej zasnęłam.
Beznadziejna, nudna, kilka razy przy miej zasnęłam.