Greckie pomidory, czyli nowy dom na końcu drogi

Okładka książki Greckie pomidory, czyli nowy dom na końcu drogi autora Mikael Backman, Joanna Nicklasson-Młynarska, 9788375541632
Okładka książki Greckie pomidory, czyli nowy dom na końcu drogi
Mikael BackmanJoanna Nicklasson-Młynarska Wydawnictwo: Czarna Owca literatura piękna
Ett nytt liv vid vagens ande
2010-05-01
2010-05-01
978-83-7554-163-2
Dominika Górecka

Kup Greckie pomidory, czyli nowy dom na końcu drogi w ulubionej księgarnii

Oceny książki Greckie pomidory, czyli nowy dom na końcu drogi

OPINIE i DYSKUSJE o książce Greckie pomidory, czyli nowy dom na końcu drogi

Moja dozgonna miłość do Grecji ma różne oblicza. Czasem zwycięża grecka kuchnia, czasem podróże, choć ostatnio tylko palcem po mapie. Ale zawsze są to tematyczne książki, albumy i zakładki.
Dlatego też nie mogłam oprzeć się historii Joanny i Mikaela, którzy na półmetku swojego życia postanowili przenieść się w świat swoich marzeń i fantazji. Zrealizowali bowiem pragnienie bycia bliżej, bardziej i przeżywania intensywniej.
Zakupili dom w maleńkiej wiosce rybackiej Sigri, gdzie życie tętni w myśl greckiej zasady siga, siga, a poszczególne dni tworzą jeden nieprzerwany ciąg pięknej przygody.
Wspomnienia, kłopoty i trudności z organizacją greckiego życia pozwoliły na spisanie tej fantastycznej opowieści, która niejednokrotnie spowodowała salwę śmiechu, wzruszenie, a bezwarunkowo zachwyt i maleńkie ukłucie zazdrości w serduszku.

Z wielkim podziwem czytam zawsze historie ludzi, którzy mają w sobie pasję i ogromną odwagę na zostawienie za sobą dawnego życia i ruszenie naprzód ku przygodzie. Bo choć serce się wyrywa, to zawsze rozum i wszystko dookoła je stopuje. Cieszę się zatem szczęściem innych i w wyobraźni towarzyszę w każdym działaniu i aspekcie codzienności.

W przypadku tej książki jest o tyle łatwiej, bo to greckie szczęście zobrazował wspaniale Andrzej Płoski, artysta plastyk, tworząc przepiękne akwarelowe grafiki.
Mamy zatem kompletny obraz cudownego, sielankowego wręcz życia w społeczności, która nigdzie się nie spieszy i zawsze zdąży na czas.

W myśl powiedzenia, które zasłyszałam od samych Greków:

Grek rodzi się już zmęczony, a żyje po to, aby odpocząć.

Pozostaje pozazdrościć luzu i skubnąć odrobinę tego przekazu dla siebie. A na pewno poczuć na własnej skórze podczas konsumowania Grecji i to nie tylko na talerzu.

S'agapó Elláda💙🩵💙

Nie rozumiem tak niskich ocen. Książka jest naprawdę przyjemna i lekka. Jest to historia pary, która postanawia zamieszkać w Grecji na wyspie Lesbos. Ich przygody, trudności językowe, a też przyjaźni Grecy oddają lekko klimat Grecji. Książka została wydana w 2010 roku, więc przypuszczam, że wiele zdążyło się zmienić w tym kraju od tego czasu. Książka świetnie wpasowała się w mój nastrój na lekką lekturę.

Książkę miałam okazję przeczytać na wyspie Lesbos, gdzie akurat spędzałam wakacje. Znajoma z hotelu spotkała pisarkę, która usłyszawszy polską mowę, podarowała jej książkę. Może w innych okolicznościach, książka by mnie nie zaciekawiła, ale akurat czułam te klimaty, specyficzne nawyki tamtejszej ludności, ich beztroskie podejście do życia gdzie wszyscy się znają i choć żyją z turystyki, mają duży dystans do "obcych". Polecam wszystkim, którzy wybierają się na jeszcze nie zatłoczoną, nie skomercjalizowaną, urokliwą wyspę Lesbos.

224 użytkowników ma tytuł Greckie pomidory, czyli nowy dom na końcu drogi na półkach głównych
55 użytkowników ma tytuł Greckie pomidory, czyli nowy dom na końcu drogi na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Greckie pomidory, czyli nowy dom na końcu drogi

Cytaty z książki Greckie pomidory, czyli nowy dom na końcu drogi

Dodaj cytat z książki Greckie pomidory, czyli nowy dom na końcu drogi