Waldorff. Ostatni baron Peerelu

Okładka książki Waldorff. Ostatni baron Peerelu autora Mariusz Urbanek, 9788324400829
Okładka książki Waldorff. Ostatni baron Peerelu
Mariusz Urbanek Wydawnictwo: Wydawnictwo Iskry Cykl: Pasjonujące biografie (tom 8) biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
Pasjonujące biografie (tom 8)
2008-10-28
2008-01-01

Kup Waldorff. Ostatni baron Peerelu w ulubionej księgarnii

Oceny książki Waldorff. Ostatni baron Peerelu

OPINIE i DYSKUSJE o książce Waldorff. Ostatni baron Peerelu

Jestem rozczulona i zachwycona. Świetna biografia osadzona w realiach trzech epok, przedwojnia, powojnia oraz III RP. Genialnym człowiekiem był Pan Waldorff, nieprzeciętnym obserwatorem i diabelnie inteligentnym. Mistrz pióra! Bardzo polecam tę biografię, a po niej wywiad Tomasza Raczka z Panem Jerzym. Klasa!

38/2026 (audiobook 33/2026)
Mam szczęście doskonale pamiętać czasy przedinternetowe, kiedy to głównym nośnikiem szeroko rozumianej kultury narodowej były telewizja, radio i prasa. Pamiętam zatem także całkiem dobrze Jerzego Waldorffa, który bywał częstym gościem w naszym ówczesnym telewizorze, a że radio włączone było w zasadzie od rana do nocy – często także słyszałem jego głos w odbiorniku.

Waldorff to postać niezwykła. Wielowymiarowa, niejednoznaczna.
Wszechstronnie wykształcony erudyta, niestrudzony popularyzator muzyki, nieugięty strażnik pamięci o artystach, niezmordowany obrońca narodowego dziedzictwa kulturalnego, absolutny mistrz gawędy o polskiej historii i kulturze.
Z drugiej strony przez wielu postrzegany był jako bufon o wybujałym ego, którego cechował snobizm i egalitaryzm, głosiciel prawd objawionych utrzymanych w paternalistycznym tonie. Lubował się w teatralizacji swoich działań i jako mistrz autopromocji starał się być, jak byśmy to dziś powiedzieli, cały czas na topie.
Cechowała go także bezkompromisowość w ocenach i osądach, co wielu mogło do niego zrażać, ale jednocześnie – przysparzało mu popularności. Wedle porzekadła: „szczerość nie zapewni ci wielu przyjaciół, ale na pewno da ci tych właściwych” – Waldorff zajadle atakował, ale i równie zaciekle bronił tego, co uważał za dobre, słuszne czy potrzebne.
Bez wątpienia była to postać barwna oraz niebywale zasłużona dla polskiej kultury. Obawiam się, że wraz z odejściem Jego pokolenia nasza kultura bezpowrotnie straciła już postaci tego formatu…

Książka Mariusza Urbanka to jednak nie tylko opowieść o Jerzym Waldorffie. To także przebogate studium historyczne – opowieść o Polsce przedwojennej, wojennej i powojennej – od mrocznego okresu stalinizmu aż do początku XXI wieku. Waldorff przeżył 89 ze 100 lat wieku XX, zatem wiele widział, wiele przeżył i doświadczył. Bez wątpienia – to autorytet, o którym powinno uczyć młodzież w szkołach.
Nie łudźmy się jednak – dziś to tiktokowi debile wyznaczają młodzieżowe standardy kulturowe…

Zakończywszy lekturę – z wielką przyjemnością powróciłem do Waldorffowych gawęd i obejrzałem dostępną na YouTube opowieść Pana Jerzego o Warszawskich Powązkach – polecam starszakom tę sentymentalną podróż.

Lektor: Wojciech Masiak

38/2026 (audiobook 33/2026)

Mgliście pamiętam Jerzego Waldorffa, głównie z zaduszkowego kwestowania na rzecz ratowania Powązek. Lektura biografii autorstwa Mariusza Urbanka pokazuje jednak, że była to postać niezwykle barwna i wielowymiarowa: polemista, ironista, człowiek ostrych sądów i ciętego języka, który swoją popularność i status celebryty po mistrzowsku wykorzystał dla dobra polskiej kultury.
Mariusz Urbanek kreśli obraz poprzez spory i potyczki światopoglądowe Waldorffa oraz jego intelektualne zwarcia z innymi wielkimi postaciami XX wieku. Autor przywołuje wspomnienia Jerzego Kisielewskiego, Zofii Kucówny oraz wielu innych osób z otoczenia publicysty. Całość uzupełniają liczne, często bardzo zabawne anegdoty – od historii zdobycia Fiata w kolorze palonej wiśni w realiach PRL-u po bezpardonowe ustawianie do pionu dyrektorów filharmonii.
Postacie przywoływane w książce obudziły wspomnienia telewizyjnych koncertów fortepianowych duetu Marek i Wacek oraz historyjek obrazkowych z „Przekroju” (choć akurat Bęc Walskiego zupełnie nie kojarzę).
Urbanek poświęca sporo miejsca prywatności: długoletniemu związkowi Waldorffa z Mieczysławem Jankowskim, przyjaźniom z Gałczyńskim i Stefanem Kisielewskim, a także słynnej miłości do jamników.
Sporo ciekawostek przynosi omówienie rozdziału dopisanego do trzeciego wydania „Serca w płomieniach” o Karolu Szymanowskim, poświęconego historii homoseksualizmu, z zaskakującym przeglądem najsłynniejszych gejów w dziejach kultury.
Ujmujące jest to, że Waldorff do samego końca pozostał wierny swojej formie, potrafiąc żartować nawet dzień przed śmiercią.

446 użytkowników ma tytuł Waldorff. Ostatni baron Peerelu na półkach głównych
95 użytkowników ma tytuł Waldorff. Ostatni baron Peerelu na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Waldorff. Ostatni baron Peerelu

Mariusz Urbanek
Mariusz Urbanek
Autor wielu poczytnych biografii, m.in. generała Bolesława Wieniawy-Długoszowskiego – Wieniawa. Szwoleżer na Pegazie (1991),Leopolda Tyrmanda – Zły Tyrmand (1992),Stefana Kisielewskiego – Kisiel (1997),Władysława Broniewskiego – Broniewski. Miłość, wódka, polityka (2011) i Juliana Tuwima – Tuwim. Wylękniony bluźnierca (2013),Stefana Banacha, Hugo Steinhausa, Stanisława Ulama, Stanisława Mazura, Antoniego Łomnickiego – Genialni. Lwowska szkoła matematyczna (2014) oraz wyboru felietonów publikowanych w miesięczniku „Odra” - Przecieki niekontrolowane (2001). Jest także autorem bajek – Mostek czarownic. Baśnie wrocławskie (1996) i Baśnie dolnośląskie (2005),satyrycznej historii Wrocławia – Zrób sobie Wrocław (1997, z ilustracjami Tomasza Brody) oraz subiektywnego przewodnika – Dolny Śląsk. Siedem stron świata. Jest dziennikarzem „Odry” i kierownikiem Gabi­netu Świad­ków Historii w Zakładzie Narodowym im. Ossolińskich, gdzie sprawuje pieczę m.in. nad archiwum Jana Nowaka-Jeziorańskiego i Władysława Bartoszewskiego.

Cytaty z książki Waldorff. Ostatni baron Peerelu

Mariusz Urbanek Waldorff. Ostatni baron Peerelu Zobacz więcej