Rury

- Cinorot
- 2007-01-01
- 2007-01-01
- Agnieszka Maciejowska
Kobieta, przyklejona stopami do sufitu; agent Mosadu, który łapie sam siebie; dziewczyna niezdolna do wyznania miłości; anioły grające ze sobą w kulki; tytułowe rury – prawdziwy miszmasz - oto obrazki z opowiadań pisarza. Rury to debiutancki zbiór opowiadań Kereta, izraelskiego pisarza uznawanego za mistrza krótkiej formy.
Kup Rury w ulubionej księgarni
Oceny książki Rury
1279 użytkowników ma tytuł Rury na półkach głównych- Przeczytane 793
- Opowiadania 7
- Izrael 6
- 2013 4
- 2012 4

![Zaglądamy do domu Etgara Kereta! [Zdjęcia]](https://s.lubimyczytac.pl/upload/texts/01400/01456/4_13511715876.jpg)
OPINIE i DYSKUSJE o książce Rury
Bardzo nierówny zbiór, część opowiadań dobra, kilka naprawdę świetnych, ale większość mi się dłużyła.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Rury" to zbiór opowiadań i jak to z opowiadaniami bywa - jedne zapadają w pamięć, inne zostają zapomniane niemalże od razu.
Keret to mistrz krótkiej formy. Po tym zbiorze Czytelnik zauważy, że również absurdu, groteski oraz trudnych "granicznych" tematów. Autor posługuje się specyficznym językiem, który nie do końca odpowiada moim literackim oczekiwaniom od literatury pięknej, nie można jednak odmówić Mu doskonałego zmysłu obserwacji.
"Rury" pozostawiły we mnie spory niedosyt. Nue tyle w podjętej tematyce, co języku Autora.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKeret to mistrz krótkiej formy. Po tym zbiorze Czytelnik zauważy, że również absurdu, groteski oraz trudnych "granicznych" tematów. Autor posługuje się specyficznym językiem, który nie do końca odpowiada moim literackim oczekiwaniom od literatury...
Kocham Kereta, ale akurat nie za „Rury”. Istnieje przepaść pomiędzy debiutanckim zbiorem a tym, co powstało później.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie jest to "mój" typ, jeśli chodzi o zbiory opowiadań. Nie moje klimaty jeśli chodzi o groteskę i humor, całościowo zbiór mi nie siadł. Ale... były 3-4 opowiadania przez które nie potrafię dać mniej niż 5 gwiazdek (ale ogólnie moje odczucia całościowe bardziej ku 4).
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWszystkie opowiadania niezłe. Niektóre groteskowe, inne liryczne, smutne, bardzo rzadko nudne. Największe wrażenie zrobiły na mnie "Niekompletny seder", "Wesołe kolory" oraz "Nikt nie rozumie kwantów".
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiedorzeczne, zabawne i zwięzłe opowiadania ukazujące wydumane światy, w których autor przybliża swoje interpretacje na temat mechanizmów działania jednostek
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTypowy teatr absurdu i mistrzowskiej krótkiej formy Kereta.
Typowy teatr absurdu i mistrzowskiej krótkiej formy Kereta.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobre, lecz momentami niestety męczące opowiadania. Bardzo lubię styl Kereta, taki nieco abstrakcyjny w moim odczuciu, ale tu coś nie do końca mi zagrało.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDramatyczne, groteskowe, humorystyczne i maksymalnie skondensowane opowiadania izraelskiego pisarza o swoich rodakach.
Dla mnie szczególnie "wzruszające" pełne humoru opowiadanie o kwantach i Ensteinie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrauma Holokaustu, wojna z Palestyną, ogromna różnorodność z pozoru jednolitego społeczeństwa jako efekt diaspory to główne myśli przewodnie twórczości Kereta.
To Keret - na tym mogłabym właściwie zakończyć recenzję :)
Umie facet pisać opowiadania, nie ma wątpliwości.
Ukochanego zbioru (7 dobrych lat) ta książka nie zdetronizuje; może wygodnie przysiąść na schodku tuż obok podium.
To Keret - na tym mogłabym właściwie zakończyć recenzję :)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest dokładnie tak, jak ma być. I oczywiście opowiadania są nierówne, od tego są opowiadania, żeby były nierówne. Oraz oczywiście po lekturze niektórych zostaje się z opadniętą szczęką, a inne wywołują mimowolne parsknięcia śmiechem.
Umie facet pisać opowiadania, nie ma wątpliwości.
Ukochanego zbioru (7 dobrych...