Pod drzewem, pod zielonym

- Under the greenwood tree
- 1957-01-01
- 1957-01-01
- Ewa Kołaczkowska
Anglia, druga połowa XIX w. Życie mieszkańców prowincjonalnego Mellstock skupia się wokół lokalnego kościoła, na czele którego stoi wszechwładny pastor Maybold. Do kościelnego zespołu muzykantów należy stateczna głowa licznej rodziny, Reuben Dewy, i jego najstarszy syn, Dick. Pewnego dnia w spokojnej osadzie zamieszkuje młoda nauczycielka, Fancy oraz jej ojciec - schorowany Geoffrey Day. Niezwykle urodziwa i sympatyczna panna podbija serca lokalnej społeczności, a Dick zakochuje się w niej od pierwszego wejrzenia. Przystojny chłopak wzbudza zainteresowanie Fancy. Tymczasem o jej względy zaczyna zabiegać starszy, bogaty farmer, Shiner. Stary Day sugeruje córce, iż zaakceptuje wyłącznie małżeństwo z zamożnym, ustatkowanym kandydatem. Nauczycielka nie może jednak oprzeć się wzbierającemu uczuciu do ubogiego Dicka.
Kup Pod drzewem, pod zielonym w ulubionej księgarni
Oceny książki Pod drzewem, pod zielonym
206 użytkowników ma tytuł Pod drzewem, pod zielonym na półkach głównych- Chcę przeczytać 156
- Klasyka 3
- Literatura angielska 3
- XIX wiek 2
- Literatura piękna 2
- 2023 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pod drzewem, pod zielonym
Pod drzewem, pod zielonym… jest najbardziej pogodnym utworem Thomasa Hardy’ego. Wydana anonimowo w 1872 roku zapoczątkowuje serię Wessex. Historia orkiestry parafialnej z Mellstock, która ma zostać zastąpiona przez śliczną organistkę, jak podkreślał sam autor, oparta jest w dużej mierze na prawdziwym obrazie muzykantów tamtych czasów.
Czytelnicy dostają pełną gamę wiejskich indywiduów, gdzie na pierwszy plan wysuwa się dwudziestoletni Dick Dewy, któremu w oko wpadła panna Fancy Day, wspomniana organistka, a na co dzień nauczycielka wiejskiej szkółki.
Czytając pod rząd kilka tytułów jednego autora, potrafimy wyłowić motywy przewodnie jego twórczości. U Hardy'ego jest to dość oczywiste — młoda trzpiotka, łasa na pochlebstwa musi wybrać między trzema adoratorami. Oczywiście, najlepiej, by żaden nie wiedział o innych, bo to przeczy czystości panny (sic!). Mamy również bohatera, miłego młodzieńca o czystym sercu i dobrym charakterze, który zakochuje się po uszy i — w odróżnieniu od panny — jest nader stały w uczuciach.
Nie raz wspominałam o motywach, które autor czerpał z własnych przeżyć. Otóż zarówno chór, jak i konflikt w młodym wikarym są historią jego dziadka, a dom państwa Dewy miał przypominać rodzinny dom samego Hardy'ego. Także postać Fancy powstała w oparciu o postać siostry Hardy'ego Mary, która również była wiejską nauczycielką.
Nie wiem, jak Wy, ale ja uwielbiam śledzić prawdziwe tropy w twórczości ukochanego autora. Sprawia to, że czuję z nim tajemną więź, jakbyśmy się przyjaźnili od dawna. Nie raz "bywałam" w domach Hardy'ego (zdjęcia znam na pamięć!) i cieszy mnie każdy punkt wspólny: piesek Wessex, który dostawał buziaka na dobranoc, wazonik, który wypatrzyłam w jego rodzinnym Cottage, a który mam podobny (chociaż pewnie ustawiony niedawno, ale i to cieszy),rower pokryty kolorowymi włóczkami (Hardy był zapalonym rowerzystą),a także reprodukcja ulubionego obrazu (Zbierające kłosy Milleta) na ścianie jednego z pokoi; też sobie taką zawiesiłam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytelnicy dostają pełną gamę...
Lekka, zwięzła i przyjemna historia, idealna na słoneczne popołudnie w ogrodzie, dla podobnych mi fanów dziewiętnastowiecznej literatury. Uciążliwa w lekturze okazała się dla mnie jedynie mnogość błędów w tłumaczeniu (wydania z martwą naturą na okładce) - literówki, brak przecinków, nieskładna gramatyka i tym podobne.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHardy w słabszym wydaniu.
Hardy w słabszym wydaniu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka z serii łatwych, lekkich i przyjemnych. Polecam po przeczytaniu obejrzeć adaptację filmową (pod tym samym tytułem).
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOglądałam film nakręcony na podstawie tej powieści. Był dobry. Książka okazała się zupełnie inna w odbiorze. Doskonały przekład Ewy Kołaczkowskiej świetnie oddaje charakter dawnej angielskiej wsi a zwłaszcza mowę jej mieszkańców. Wspaniałe są ich rozmowy a zwłaszcza rozważania filozoficzne i spostrzeżenia wygłaszane prostym językiem, nie tym literackim, poprawnym, ale tym dosadnym "soczystym", choć nie wulgarnym. Autor przedstawił tu całą galerię postaci typowych dla angielskiej prowincji - duchowny, nauczycielka, miejscowi bogacze i chłopi. Różnią się zachowaniem, strojem no i tą mową! Postacie nie są wolne od ludzkich słabości, nie są ideałami, ulegają pokusom, ale starają się walczyć z nimi. Na swój sposób. Książka może się bardzo podobać, zwłaszcza wielbicielom literatury angielskiej. Mnie się bardzo podobała.
Oglądałam film nakręcony na podstawie tej powieści. Był dobry. Książka okazała się zupełnie inna w odbiorze. Doskonały przekład Ewy Kołaczkowskiej świetnie oddaje charakter dawnej angielskiej wsi a zwłaszcza mowę jej mieszkańców. Wspaniałe są ich rozmowy a zwłaszcza rozważania filozoficzne i spostrzeżenia wygłaszane prostym językiem, nie tym literackim, poprawnym, ale tym...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChciałabym przeczytać tę książkę oglądałam film i bardzo mi się podobał.Polecam .