A.B.C.

- Herkules Poirot (tom 13)
- Jubileuszowa Kolekcja Agathy Christie
- The ABC Murders
- 2023-01-01
- 2023-01-01
- Tadeusz Jan Dehnel
Seryjny morderca zabija ludzi w porządku alfabetycznym. Odpracował już litery "A", "B" i "C"… Czy zostanie schwytany, zanim dojdzie do "Z"?
Sprytny przestępca umyka wymiarowi sprawiedliwości, mimo że przed każdą zbrodnią wysyła list z informacją, gdzie i kiedy należy szukać następnej ofiary. Koło zwłok zawsze zostawia rozkład jazdy pociągów, potocznie zwany ABC. Co więcej, w listach również podpisuje się "A.B.C.". Czyżby zabójca cierpiał na kompleks alfabetyczny? Herkules Poirot czuje jednak, że za tym pozornym szaleństwem musi skrywać się umysł przebiegły i metodyczny, a zostawiane wskazówki mają sprowadzić policję na błędny trop.
Posłuchaj fragmentu
- Agatha Christie 203
- Kryminał 173
- Kryminały 141
- 2014 72

OPINIE i DYSKUSJE o książce A.B.C.
Jak zawsze Herkules Poirot nie zawiódł moich oczekiwań.
Jak zawsze Herkules Poirot nie zawiódł moich oczekiwań.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobrze bawiłam się przy tej książce. Może nie nazwałabym jej najlepszą w całym dorobku autorki, ale zdecydowanie dostarczyła mi wszystkiego, czego oczekuję od klasycznego kryminału.
Fabuła jest naprawdę intrygująca - morderca wybiera swoje ofiary według alfabetu, kierując się zarówno nazwiskami, jak i nazwami miejscowości. Ten pomysł od razu mnie kupił, od pierwszych stron wywołał ciekawość i sprawił, że nie mogłam się oderwać od lektury.
Na drodze do rozwiązania sprawy staje oczywiście niezawodny Herkules Poirot. Musi zmierzyć się z wyjątkowo trudnym wyzwaniem, bo morderca zdaje się być o krok przed wszystkimi. Jedyną wskazówką są listy, które wysyła sam sprawca, zapowiadając kolejne zbrodnie. Ten motyw dodatkowo budował napięcie i poczucie, że czas nieubłaganie ucieka.
Książkę przeczytałam błyskawicznie, wciąga od pierwszych stron, a śledztwo prowadzone przez Poirota obserwowałam z ogromną ciekawością. Zakończenie naprawdę mnie zaskoczyło i utwierdziło w przekonaniu, że Christie potrafi wyprowadzić czytelnika w pole jak nikt inny.
To może nie jest najdoskonalsza z jej powieści, ale zdecydowanie warto po nią sięgnąć. Idealna dla fanów klasycznych kryminałów i nieoczywistych zagadek.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFabuła jest naprawdę intrygująca - morderca wybiera swoje ofiary według alfabetu, kierując się zarówno nazwiskami, jak i nazwami miejscowości. Ten pomysł od razu mnie kupił, od...
Uwielbiam autorkę. I retro opowieści.
Uwielbiam autorkę. I retro opowieści.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejna Christie i kolejna frajda! Lubię te książki, Herkulesa, staromodnie elegancki styl bohaterów, delikatny humor i zagadki!
Uu, seryjny morderca!
Jestem pod wrażeniem pomysłowości Agathy oraz jej celności w ujmowaniu ludzkich charakterów.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUu, seryjny morderca!
Herkules Poirot otrzymuje list z rzuconym mu wyzwaniem. Morderca zabija w porządku alfabetycznym, zgodnie z rozkładem jazdy pociągów.
I co naprowadzi niestrudzonego detektywa do rozwiązania?
📖 Akcja, niepokój, napięcie i presją czasu. Poirot, który zaskakuje (a raczej autorka) swoim sposobem dedukcji prowadzącej do rozwiązania zagadki i odkrycia osoby mordercy..
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDo jakiej litery uda się dotrzeć przeciwnikowi Herkulesa Poirot zanim temu uda się rozwiązać zagadkę?
I co naprowadzi niestrudzonego detektywa do rozwiązania?
Totalny szok, nie czytałam (tym razem) Mroza! Zupełnie inny vibe. XX wiek, Anglia to nie to samo co współczesność Remiego. Bardzo przyjemna, z rozwojem wydarzeń coraz ciekawsza. Ostateczne wyjaśnienie niezwykle zaskakuje.
Coś co wydawało się końcem wcale nim nie jest. Wyobraźnia autorki na najwyższym poziomie bo historia z pozoru wydaje się prosta, nawet aż za bardzo. To jednak złudne przeczucie czytelnika. Podsumowując zaskoczyła mnie pozytywnie.
Typowy klasyk adekwatny dla każdego. Bawiłam się dobrze. Czekam na więcej!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCoś co wydawało się końcem wcale nim nie jest. Wyobraźnia autorki na najwyższym poziomie bo historia z pozoru wydaje się prosta, nawet aż za bardzo. To...
1/2026. Wiedziałam od 70 strony kto będzie mordercą.
1/2026. Wiedziałam od 70 strony kto będzie mordercą.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrochę niestandardowa. Zazwyczaj u Christie na początku książki ma miejsce zbrodnia a przez resztę trwa rozwiązywanie zagadki. Tutaj mamy zapowiedzi morderstw, których seria ciągnie się przez całą książkę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka przeczytana w czasie trwania świąt 🎁
Koncept mordercy który zabija w kolejności alfabetycznej uniwersalny i ciekawy 🥰
Zakończenie i rozwiązanie zagadki jak zawsze zaskakujące i trafnie uzasadnione 😍
Dla fanów kryminału pozycja obowiązkowa 🫵🏻
Książka przeczytana w czasie trwania świąt 🎁
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak zawsze Herkules Poirot bawi się z nami w osobiste śledztwo, a my jak kukiełki ślepo dążymy za naszym tropem, by na koniec dowiedzieć że absolutnie nic nie wiemy 🌲
Zakończenie i rozwiązanie zagadki jak zawsze zaskakujące i trafnie uzasadnione...
Bardzo dobry klasyczny kryminał
Bardzo dobry klasyczny kryminał