Czerwone imperium. Powstanie Związku Sowieckiego

Okładka książki Czerwone imperium. Powstanie Związku Sowieckiego autora Richard Pipes, 9788311185074
Okładka książki Czerwone imperium. Powstanie Związku Sowieckiego
Richard Pipes Wydawnictwo: Bellona historia
historia
2025-10-29
2015-11-17

Kup Czerwone imperium. Powstanie Związku Sowieckiego w ulubionej księgarnii

Oceny książki Czerwone imperium. Powstanie Związku Sowieckiego

OPINIE i DYSKUSJE o książce Czerwone imperium. Powstanie Związku Sowieckiego

Nie jest to łatwa pozycja, dla kogoś, kto nie jest zorientowany w temacie lub dopiero zaczyna swoją przygodą z historią Rosji początku XX wieku. Dla tych czytelników, którzy są z tym okresem zaznajomieni nie będzie to tak skomplikowana pozycja jak może się wydawać po opiniach.

Pierwsze spotkanie z klasykiem Pipesem to też jego chronologicznie pierwsza książka i zarazem wydanie doktoratu. Sięgnąłem po niego z uwagi na sugerowany "rusorealizm" i lekkie pióro. Widać, że na początku twórczości to lekkie pióro nie było jeszcze wyrobione.

Tytuł jest przewrotny, bo istotnie śledzimy powstanie Związku Radzieckiego (albo jak konsekwentnie pisze autor Sowieckiego) ale nie z perspektywy Piotrogrodu a kresów carskiego a później sowieckiego Imperium. I tak Pipes omawia konsolidację i centralizację władzy bolszewików blokami - na Ukrainie i Białorusi, na Kaukazie i w Azji Środkowej. Przez cały wywód przewija się kwestia stosunku bolszewików do nacjonalizmów ludów zamieszkujących przyszły ZSRR oraz kwestii ile autonomii im zapewnić by trzymało się to jeszcze pryncypiów marksizmu i głoszonego przez Marksa internacjonalizmu proletariuszy. Jak przekonuje Pipes była to istna kwadratura koła.
Lektura wymaga sporego skupienia, w gąszczu nazwisk lokalnych komunistów, co i rusz zmieniających się nazw lokalnych partii i organów władzy łatwo się zgubić. Mimo tego szorstkiego przywitania z pewnością wrócę do innych prac autora.

Poleca dr Wojciech Konończuk, GROUND ZERO #18

Poleca dr Wojciech Konończuk, GROUND ZERO #18

364 użytkowników ma tytuł Czerwone imperium. Powstanie Związku Sowieckiego na półkach głównych
69 użytkowników ma tytuł Czerwone imperium. Powstanie Związku Sowieckiego na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Czerwone imperium. Powstanie Związku Sowieckiego

Dodaj cytat z książki Czerwone imperium. Powstanie Związku Sowieckiego