Kane - Prometeusz Nikczemny

Okładka książki Kane - Prometeusz Nikczemny autora Karl Edward Wagner, 9788384080078
Okładka książki Kane - Prometeusz Nikczemny
Karl Edward Wagner Wydawnictwo: Vesper Cykl: Kane wyd. Vesper (tom 2) Seria: Eony fantasy, science fiction
Kane wyd. Vesper (tom 2)
Eony
2025-09-01
2025-09-01
Janusz Ochab

Kup Kane - Prometeusz Nikczemny w ulubionej księgarnii

Oceny książki Kane - Prometeusz Nikczemny

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kane - Prometeusz Nikczemny

Czytałem powieść Krwawnik i pozostałe opowiadania z tego tomu we wszystkich oficjalnych tłumaczeniach (Phantom Press, Amber, Vesper),każde z wydań miało swój unikalny klimat, nawet wydane w miękkiej oprawie 5 tomów z Phantom Press (3 tomy powieści, i 2 tomy z opowiadaniami). Zebrałem wszystkie, każde ma dla mnie wartość. Wydanie Vesper ma jednak pewien atut: dodatki na końcu książki, których brakowało przy poprzednich wersjach, w tym szczególnie esej Karla E. Wagnera.

Przy poprzednim tomie troszkę narzekałem na niektóre tłumaczenia, tu jest lepiej, aczkolwiek jak porównuję niektóre fragmenty z "Krwawnikiem" wydanym przez Phantom Press i "Pierścieniem z krwawnikiem" z Amber, bywa, że tam lepiej one pasują do całości albo też są bardziej przejrzyste.

Świat Kane'a jest unikalnym światem, na powierzchni jest to sword and sorcery i dark fantasy, ale pod tą powierzchnią kryje się głębia, która rzadko wita do zwykłych światków fantasy. Widać w nim połączenie fascynacji autora takimi pisarzami, jak H.P. Lovecraft (tajemnicze rasy, stare, zakazane księgi magii) i Robert E. Howard (ogólny rys świata, wartka akcja). Otóż Ziemia, którą zamieszkuje Kane, ma bardzo bogatą i tajemniczą przeszłość, zaś ludzkość jest jedynie kolejną na niej mieszkającą rasą. Powoli poznajemy zarówno historię głównego bohatera, nieśmiertelnego Kane'a, którego początki zbiegają się jeszcze z istnieniem tzw. starych ras, ale także nowe imperia "słabej" ludzkości, która odziedziczyła niczym nieświadome, naiwne dziecko planetę, niegdyś rządzoną przez znacznie potężniejsze rasy.

Do takich ras należy m.in. Olbrzym ("Zachód dwóch słońc"),którego opowieść i sprzeczka przy ognisku z Kane'm bardzo intryguje, mimo, że pod względem akcji raczej nie porywa. A także rasa przypominająca wyglądem ropuchy - Krelran - przybyłych z odległych gwiazd na Ziemię w zamierzchłych czasach z niewyobrażalną dla ludzi mocą ("Krwawnik"),bardzo ciekawa powieść, w której akcja nie zwalnia prawie w ogóle, z rozdziału na rozdział wciągając czytelnika. Nawet w pozornie prostym fabularnie opowiadaniu ("Lynortis raz jeszcze") o echach długoletniego oblężenia Wagner zawarł tak sporo materiału i ciekawych motywów, że czyta się je z zaciekawieniem mimo, że wiem już, jak się kończy. Moje ulubione opowiadanie to jednak bardzo oryginalny zapis poczynań Kane'a i jego jednego z nielicznych przyjaciół, mrocznego poety, który postanowił zaryzykować deliryczne "spotkanie" z samą boginią, by napisać poemat wszechczasów. W tym miejscu każdy zapewne, kto nie czytał tego klimatycznego opowiadania, będzie ciekawy, jak Wagner wybrnął z prezentacji czegoś, co miało położyć wszystkie generacje poetów - przyznam, że mnie nie zaskoczył, ale chyba inaczej się nie dało tego rozwiązać. :)

Wagner jak zwykle, na szczęście, wybiega poza zwykłą, suchą akcję, i przedstawia swoje przemyślenia na tematy egzystencjalne, co jest wyróżnikiem powieści o Kane, a zarazem nadają mu głębi, której próżno szukać w innych powieściach i opowiadaniach fantasy. Powieść Krwawnik ponadto podejmuje ciekawe i bardzo rzadko tak ambitnie przedstawiane w gatunku fantasy, idee praw rządzących wszechświatem, których implikacje kumulują się z całą powieścią, by na koniec przybrać nieoczekiwanie dramatyczny wydźwięk, zachęcam do lektury.

Czasami się ciężko czyta ,z powodu archaiczny języka .

Czasami się ciężko czyta ,z powodu archaiczny języka .

Trzy opowiadania i jedna mikropowieść, w drugim tomie historii Kane'a, jest kwintesencją tej postaci. Kane waleczny, dziki, zagubiony, zawsze jednak na swój sposób szlachetny i... znudzony. Nuda to cena za nieśmiertelność, której Kane nie specjalnie pożądał. Ten zbiór to też bezsprzeczny dowód kunsztu literackiego i wirtuozerii autora w gatunku, gdzie granica między zachwytem a zniesmaczeniem jest niezwykle cienka. Wagner, na żadnym poziomie nie idzie na łatwiznę, kreacja świata, rys charakterologiczny bohaterów, sam pomysł na fabułę, wszystko tutaj współgra ze sobą i zachwyca. Prym wiedzie oczywiście „Krwawnik”, w którym Kane ulega atawistycznej żądzy władzy, która jest jednocześnie buntem przeciwko losowi, bogom, przeznaczeniu. Droga, którą wybiera wydaje się przemyślaną do momentu kiedy okazuje się, że w tej rozgrywce nie Kane rozdaje karty. Pierwszy tom zatracił Kane'a potencjał dając dobre fantasy ze "zwykłym” i trywialnym bohaterem. Ten pokazuje wszystko co w Kane'ie najlepsze. Tutaj bohater "żyje", dominuje narracyjnie, ale w subtelny sposób, ustępując pola tak zachwycającym postacią jak Teres czy Dwassllir – postaci tragicznej i niezwykle smutnej.
Jedynym minusem – szczęśliwie nie związanym z autorem – są ilustracje. Michał Loranc albo popadł już w samozachwyt nad swoimi zdolnościami (jeśli tak to nieuzasadniony),albo nie zadał sobie trudu zapoznania z treścią. Te ilustracje nijak się mają do tego o czym pisze autor. I w większości umykają uwadze, ale kiedy ilustracja dzieli stronę z dokładnym opisem to wypada to dość karykaturalnie (opis i kreacja wspomnianego Dwassllira).

274 użytkowników ma tytuł Kane - Prometeusz Nikczemny na półkach głównych
116 użytkowników ma tytuł Kane - Prometeusz Nikczemny na półkach dodatkowych

Okładka książki Wielka księga potworów, t.2 Clive Barker, Basil Copper, Robert Holdstock, Joe R. Lansdale, Tanith Lee, Kim Newman, Robert Silverberg, Michael Marshall Smith, Karl Edward Wagner
Okładka książki The Dark Descent Robert Aickman, Clive Barker, Ambrose Bierce, Michael Bishop, Algernon Blackwood, Robert Bloch, Ray Bradbury, Ramsey Campbell, Robert W. Chambers, Lucy Clifford, John Collier, Philip K. Dick, Charles Dickens, Thomas M. Disch, Harlan Ellison, Dennis Etchison, William Faulkner, Charles L. Grant, Nathaniel Hawthorne, Shirley Jackson, Henry James, Montague Rhodes James, Stephen King, Russell Kirk, Joseph Sheridan Le Fanu, Tanith Lee, Fritz Leiber, H.P. Lovecraft, Richard Matheson, Edith Nesbit, Fitz-James O'Brien, Flannery O'Connor, Joyce Carol Oates, George Oliver Onions, Charlotte Perkins Gilman, Edgar Allan Poe, Joanna Russ, Michael Shea, Robert Smythe Hichens, Theodore Sturgeon, Iwan Turgieniew, Karl Edward Wagner, Manly Wade Wellman, Edith Wharton, Gene Wolfe, Walter de la Mare
Karl Edward Wagner
Karl Edward Wagner
Karl Edward Wagner (ur. 12 grudnia 1945 w Knoxville, Tennessee, zm. 13 października 1994),amerykański autor horrorów, fantastyki naukowej i heroic fantasy. Zawód psychiatry porzucił po wydaniu swojej pierwszej książki pt. Darkness Weaves with Many Shades (pol. Pajęczyna utkana z ciemności). Chociaż część jego utworów jest umiejscowiona w świecie wymyślonym przez Roberta E. Howarda (cykle o Conanie i Bran Mak Morn),stworzył także swojego własnego mistycznego i prehistorycznego bohatera – Kane'a, którego imię i pochodzenie nawiązuje do biblijnego Kaina. Przez wiele lat redagował antologię The Year's Best Horror Stories. Alkoholizm był główną przyczyną jego przedwczesnej śmierci w wieku 49 lat.

Cytaty z książki Kane - Prometeusz Nikczemny

Dodaj cytat z książki Kane - Prometeusz Nikczemny