Nocny welon

Okładka książki Nocny welon autora Ewa Sobieniewska, 9788368342239
Okładka książki Nocny welon
Ewa Sobieniewska Wydawnictwo: Lira Cykl: Saga Wileńska / Ewa Sobieniewska (tom 4) powieść historyczna
powieść historyczna
Saga Wileńska / Ewa Sobieniewska (tom 4)
2025-05-05
2025-05-05

Kup Nocny welon w ulubionej księgarnii

Oceny książki Nocny welon

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nocny welon

Wielkie rozczarowanie. Do połowy było ok, ale potem zrobił się z tego kiczowaty happyend. Zdecydowanie wolałam tą historię w smutnej wersji.

Myślałam, że po tym, jak trzeci tom „Czarna sukienka” złamał mi serce, już nic mnie tak nie poruszy. Byłam w ogromnym błędzie. Ta historia pokazała mi, że autorka potrafi stworzyć opowieść, która wywołuje cały wachlarz emocji, łamie serce, składa je na nowo, by za chwilę znów je roztrzaskać. „Nocny welon” to historia o miłości takiej, która potrafi pokonać wszystko. To także opowieść o kobietach, które zniosą naprawdę wiele. Nadal jestem oczarowana tą serią i tak bardzo nie chcę jej kończyć, że po kolejny tom sięgnę dopiero za jakiś czas.

„Nocny welon” podobał mi się zdecydowanie bardziej niż poprzednia część serii. Przeczytałam go niemal jednym tchem, a od połowy właściwie na raz, akcja pędzi tu jak szalona i trudno się oderwać. Ciągle coś się dzieje, napięcie rośnie, a kolejne rozdziały same się przewracają. Trochę brakuje mi słów, żeby to wszystko opisać po prostu polecam!

Udana, ciepła opowieść o życiu zamożnej rodziny w czasach zaborów, wciągająca. Trochę wyidealizowane postacie i pomysły, ale nie przeszkadzało mi to specjalnie. Opowieść nastrojowa, dobra językowo, czasem nawet z lekka poetycka. Miło mi się czytało, mimo nieznajomości wcześniejszych części. No, ale cóż, teraz wszystko już wiem, więc wracać nie będę. Polecam.

Nie jest to książka porywająca, ale ma trochę wątków, które chwytają za serce.

Nie jest to książka porywająca, ale ma trochę wątków, które chwytają za serce.

Udana, kolejna część sagi. Nastrojowa, bardzo dobrze się ją czyta. Dalsze losy bohaterów znanych z poprzednich części poprowadzone są sprawnie i ciekawie. Niespodziewane zakończenie. Polecam.

Po książki pani Ewy można sięgać w ciemno i być pewnym, że każda z nich zachwyci, wzruszy i na długo zapadnie w pamięć i serce. Jestem pod ogromnym wrażeniem, szczególnie części 1szej i 2giej, które wzbudziły we mnie takie emocje, że nawet mi się przyśniły, niemniej "Nocny welon" zdecydowanie zasługuje również na 10/10 oraz miejsce w "ulubionych". Absolutnie polecam. Przepiękna, wzruszająca, zaskakująca i niezwykle klimatyczna. Arcydzieło.

Po książki pani Ewy sięgam już w ciemno. Wiem, że się nie zawiodę i tak było i tym razem.

Ta opinia może zawierać drobne spoilery, więc czytajcie ostrożnie.

Kolejna część sagi i choć wzbudziła we mnie najmniej emocji, to nie mogę powiedzieć, że jest słabsza. Autorka pięknie posługuje się językiem. Każdy opis, każda scena są oddane z niezwykłą precyzją i poetyckim wyczuciem. Zakończenie jednak mnie zaskoczyło. Wolałabym, żeby bohaterka została z przyjacielem, który był jej oparciem, niż wracała do „zmartwychwstałego” męża, który po latach i traumach był już zupełnie innym człowiekiem. Mimo to dobrze było wrócić po raz kolejny do Zielnej. To najpiękniejsza saga, do której będę wracać z sentymentem.

Ta opinia może zawierać drobne spoilery, więc czytajcie ostrożnie.

1981

To była piękna saga. Aż żal, że to już koniec. I to zaskakujące zakończenie. Gorąco polecam.

380 użytkowników ma tytuł Nocny welon na półkach głównych
69 użytkowników ma tytuł Nocny welon na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Nocny welon

Cytaty z książki Nocny welon