Kolekcjonerka sierot

- 2025-05-21
- 2025-05-21
- 9788383719016
- Przemysław Hejmej
Autorka międzynarodowego bestsellera „To, co zostawiła” powraca z trzymającą w napięciu historią osadzoną w 1918 roku w Filadelfii podczas epidemii hiszpańskiej grypy, która dotknęła jedną trzecią światowej populacji... To rozdzierająca serce saga o tęsknocie i nadziei, idealna dla fanów Beatriz Williams i Kristin Hannah.
W „Kolekcjonerce sierot” Ellen Marie Wiseman przenosi czytelnika do Filadelfii roku 1918. Hiszpańska grypa rozprzestrzenia się w mieście z zawrotną prędkością. Szczególnie w slumsach, gdzie mieszka wiele rodzin imigrantów, ryzyko zarażenia jest wysokie. W jednym z wielu ciasnych mieszkań 13-letnia Niemka Pia Lange po śmierci matki musi samodzielnie opiekować się dwoma młodszymi braćmi. Kiedy kończy się jedzenie, jest zmuszona zostawić ich samych w domu i szukać pożywienia w zamkniętym mieście. Okazuje się jednak, że Pia również jest zarażona wirusem. Po drodze mdleje, by kilka dni później obudzić się w szpitalu.
Bernice Groves jest pogrążona w głębokiej żałobie po śmierci swojego małego synka, a zarazem przepełniona goryczą – to z powodu imigrantów tłoczących się w szpitalu jej dziecku nie można było pomóc. Widząc, jak Pia opuszcza swój dom, impulsywnie postanawia zabrać ze sobą pozostawionych bez opieki małych chłopców. W ten sposób rozpoczyna się złowieszcza misja: Bernice kradnie coraz więcej dzieci z rodzin imigrantów. Umieszcza je w amerykańskich rodzinach, które straciły potomstwo, aby dzieci wyrosły na „prawdziwych Amerykanów”.
Kiedy Pia w końcu wraca do mieszkania, odkrywa, że chłopcy zniknęli. Rozpoczynają się wieloletnie poszukiwania. Czy dziewczyna kiedykolwiek zobaczy swoich braci? Czy komukolwiek uda się powstrzymać Bernice?
Kup Kolekcjonerka sierot w ulubionej księgarni
Oceny książki Kolekcjonerka sierot
477 użytkowników ma tytuł Kolekcjonerka sierot na półkach głównych- Chcę przeczytać 262
- 2025 18
- 2026 6
- Przeczytane 2025 6
- Legimi 4
- Chcę kupić 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kolekcjonerka sierot
Książka bardzo mnie wciągnęła,nie jest lekka.Jest poruszająca Bardzo polecam przeczytać
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrzynastoletnia Pia Lange jest córką niemieckich imigrantów. Po śmierci matki na hiszpańską grypę zostaje sama z opieką nad dwoma młodszymi braćmi bliźniakami. Gdy kończy się jedzenie, a miasto jest sparaliżowane przez chorobę, dziewczynka podejmuje dramatyczną decyzję o wyjściu z domu. Okazuje się jednak, że Pia również jest zarażona wirusem. Po drodze mdleje, by kilka dni później obudzić się w szpitalu. Kiedy wraca, dzieci znikają. Od tego momentu zaczyna się jej wieloletnia walka o ich odnalezienie. Czy dziewczyna kiedykolwiek zobaczy swoich braci? Równolegle poznajemy Bernice Groves, kobietę pogrążoną w żałobie, która pod pozorem pomocy odbiera dzieci rodzinom imigrantów i oddaje je amerykańskim małżeństwom. Czy komukolwiek uda się ją powstrzymać?
„Kolekcjonerka sierot” to powieść historyczna osadzona w Filadelfii w 1918 roku, w czasie epidemii hiszpańskiej grypy. To moje kolejne spotkanie z twórczością Ellen Marie Wiseman, której książki bardzo cenię, i po raz kolejny autorka mnie nie zawiodła. Hiszpańska grypa, która w latach 1918–1920 zabiła na świecie około 50 milionów ludzi, została pokazana w sposób prosty, ale przejmujący. Wiseman przypomina, że choroba zaczynała się od gorączki i osłabienia, a często kończyła się uduszeniem. Szczególnie narażeni byli biedni mieszkańcy przeludnionych dzielnic, tacy jak rodzina Pii.
Zarówno tło historyczne, jak i bohaterowie tej powieści zrobiły na mnie ogromne wrażenie. Pia jest postacią wiarygodną, nieidealną, ale konsekwentną w swojej determinacji. Jej upór i bezradność jednocześnie budzą współczucie i szacunek. Z kolei Bernice to postać trudna, momentami wręcz odpychająca. Jest przykładem tego, jak żałoba i uprzedzenia mogą prowadzić do moralnie skrajnych decyzji. Autorka przedstawiła ją w taki sposób, że można zrozumieć mechanizmy, które doprowadziły ją do moralnie nieakceptowalnych czynów. Narracja prowadzona z dwóch perspektyw buduje napięcie i pozwala spojrzeć na te same wydarzenia z zupełnie różnych stron.
„Kolekcjonerka sierot” nie jest łatwą ani lekką lekturą, ale uważam ją za bardzo potrzebną. Porusza temat straty, odpowiedzialności i krzywdy wyrządzanej w imię rzekomego dobra. To również opowieść o nadziei. Książka przypomina, jak łatwo w czasach kryzysu odebrać innym głos i człowieczeństwo. To bardzo dobrze udokumentowana powieść historyczna, z dopracowanymi realiami epoki i przemyślaną konstrukcją fabuły. Zostaje w głowie na długo i skłania do refleksji, także nad tym, jak niewiele czasem dzieli troskę od przemocy.
Trzynastoletnia Pia Lange jest córką niemieckich imigrantów. Po śmierci matki na hiszpańską grypę zostaje sama z opieką nad dwoma młodszymi braćmi bliźniakami. Gdy kończy się jedzenie, a miasto jest sparaliżowane przez chorobę, dziewczynka podejmuje dramatyczną decyzję o wyjściu z domu. Okazuje się jednak, że Pia również jest zarażona wirusem. Po drodze mdleje, by kilka dni...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo mnie wciągnęła ta książka.
Polecam
Bardzo mnie wciągnęła ta książka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytałam w każdej wolnej chwili nawet TV nie włączałam. Temat bardzo trudny, bo bo dotyczy dziecka które walczy przez całe życie trudnościami.
Polecam
Poruszająca, warta przeczytania.
Poruszająca, warta przeczytania.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTen tytuł bardzo mnie zaciekawił, ale z drugiej strony obawiałam się tego, co znajdę w środku…
Filadelfia, rok 1918 Hiszpańska grypa zbiera żniwo, zabijając niewinne dzieci czy nawet całe rodziny. Nastoletnia dziewczynka pochodzenia niemieckiego Pia Lange musi zaopiekować się dwójką młodszych braci, gdyż ich matka niestety przegrała z śmiertelna chorobą. Kiedy kończy się jedzenie, Pia wyrusza na poszukiwanie zapasów. Po drodze jednak dziewczyna traci przytomność i ląduje w szpitalu. Wybudzona po kilku dniach, jest przerażona i martwi się o los swoich braci…
Bernice Groves cierpi po stracie swojego synka, a o jego śmierć obwinia imigrantów, gdyż to nimi zajmowali się lekarze w szpitalu, a nie jej amerykańskim dzieckiem.
To ona obserwowała, kiedy Pia opuściła mieszkanie i postanowiła zabrać chłopców…
Kiedy w końcu Pia wróciła do domu, okazało się, że braci już nie ma. Teraz zrobi wszystko, aby ich odnaleźć.
Ta książka musiała „odleżeć” swoje na regale. A dodatkowo, tak się składa, że niezbyt często sięgam po takie książki, bo z reguły długo się po nich zbieram. I chociaż początek trochę mi się dłużył, tak z każdą kolejną stroną ta książka wciągała mnie coraz bardziej.
Musze przyznać, że książka „kolekcjonerka sierot” zrobiła na mnie olbrzymie wrażenie. Misternie skonstruowane postacie, czasami brutalna i bolesna akcja, która z drugiej strony daje jednak nadzieje na odnalezienie rodzeństwa.
Ile człowiek może poświęcić dla innych? Dla najbliższych…?
Przeczytajcie!
Dziękuję Wydawnictwu Kobiece ze egzemplarz do recenzji.
Współpraca z wydawnictwem nie ma wpływu na teść recenzji.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFiladelfia, rok 1918 Hiszpańska grypa zbiera żniwo, zabijając niewinne dzieci czy nawet całe rodziny. Nastoletnia dziewczynka pochodzenia niemieckiego Pia Lange musi zaopiekować się dwójką młodszych braci, gdyż ich matka niestety przegrała z śmiertelna chorobą. Kiedy kończy się...
Jak to u mnie często bywa 😇, początek trochę mi się dłużył, ale nie trwało to długo, bo historia szybko mnie wciągnęła. Książka okazała się bardzo ciekawa i wracałam do niej z przyjemnością. Ogólnie nie przepadam za taką tematyką, ale ta pozycja wyjątkowo mnie do siebie przekonała.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoczątek się dłużył, ale czym dalej tym lepiej. Wśród epidemii hiszpańskiej grypy rozgrywają się ludzkie dramaty, a najbardziej pokrzywdzone są dzieci.
Wciągająca i niebanalna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWciągająca i niebanalna.
Akcja powieści rozgrywa się w Filadelfii w 1918 roku i zaczyna się od wielkiej parady, w której wzięła udział większość mieszkańców. Zaledwie dwa dni później miasto dopada hiszpanka – straszna odmiana grypy, która często zabierała swoje ofiary w ciągu kilku godzin, w wyjątkowo brutalny sposób.
Pia jest 13-letnią Niemką mieszkającą z mamą i czteromiesięcznymi bliźniakami w biednej dzielnicy miasta. Jej tata wyjechał na wojnę. Gdy umiera matka dziewczynki, Pia próbuje samodzielnie opiekować się młodszym rodzeństwem. Z czasem jednak zaczyna brakować jedzenia. Z ciężkim sercem zostawia dzieci same i wychodzi po żywność. Wtedy wirus dopada także ją. Gdy budzi się kilka dni później, jej malutkich braciszków już nie ma…
Narracja w powieści prowadzona jest naprzemiennie przez Pię i Bernice. To właśnie ona zaopiekowała się dziećmi, jednak jej zamiary nie były do końca szlachetne. Pogrążona w żałobie po stracie męża i synka, kobieta pała nienawiścią do imigrantów, obwiniając ich za rozwój epidemii i zabieranie pracy Amerykanom. Choć początkowo czujemy ulgę, że dzieci zostały uratowane, z przerażeniem śledzimy jej dalsze działania. Bernice kradnie coraz więcej dzieci imigrantów, by „uczynić z nich prawdziwych Amerykanów”.
Szczególnie ciężko czytało się o krzywdzie dzieci: wszechogarniającej biedzie, głodzie, braku uczuć w sierocińcach i ochronkach. Imponuje determinacja młodej dziewczyny w poszukiwaniu braci, jedynych członków rodziny, którzy jej zostali. Pia obdarzona ogromną wrażliwością, żyje w poczuciu winy, mimo że zrobiła wszystko, co było w jej mocy.
Trudno nie porównywać opisów tamtej epidemii do covidu, którego niedawno doświadczyliśmy. W tamtych czasach choroba zbierała jeszcze większe żniwo, a izolacja była znacznie dotkliwsza.
To kolejna książka Ellen Marie Wiseman, która mnie zachwyciła❤️.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPia jest 13-letnią Niemką mieszkającą z mamą i czteromiesięcznymi bliźniakami w...
Filadelfia, rok 1918. W tym czasie panuje hiszpańska grypa. Berenice Groves jest pogrążona w żałobie po śmierci synka, kobieta dodatkowo jest rozgoryczona faktem, że z powodu imigrantów tłoczących się w szpitalu, jej dziecku nie można było pomóc. W głowie kobiety rodzi się plan, aby zabierać dzieci z rodzin imigrantów i umieszczać je w domach Amerykanów, którzy stracili swoje potomstwo. Pia Lange to nastoletnia Niemka, która po śmierci matki opiekuje się małymi braćmi. Dziewczyna zaraża się wirusem i mdleje, po powrocie ze szpitala odkrywa, że jej bracia zniknęli. Czy uda jej się ich odnaleźć? To kolejna świetna, pełna emocji i trzymająca w napięciu książka autorki. W mojej ocenie 9/10 👍 Polecam Wam zarówno ten jak i pozostałe książki Ellen Marie Wiseman.
#współpracarecenzencka
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRok 1918, Filadelfia. Poznajemy Pię – trzynastoletnią córkę niemieckich imigrantów, która wraz z matką i małymi bliźniakami uczestniczy w paradzie Liberty Loans. Dwa dni później całe miasto paraliżuje epidemia grypy hiszpanki. Pia, której ojciec walczy w Europie, pomaga mamie w opiece nad braćmi. Jest wyjątkową dziewczynką – wrażliwą, nieśmiałą, unikającą dotyku obcych. Kiedy matka umiera z powodu zarazy, Pia troszczy się o braci tak długo, jak może, aż w końcu zaczyna brakować im jedzenia. Wychodzi więc na zewnątrz, by wśród sąsiadów szukać pożywienia, lecz traci przytomność na ulicy i trafia do jednego ze szpitali – zarażona wirusem grypy.
W tym samym czasie Bernice, sąsiadka z naprzeciwka, która nienawidzi imigrantów, obserwuje przez okno wychodzącą na ulicę Pię. Postanawia zajrzeć do jej mieszkania i odkrywa ciało kobiety oraz dwóch płaczących maluchów. Zabiera dzieci, kradnie pielęgniarski fartuch i postanawia „zrobić porządek” wśród imigrantów.
Pia dochodzi do zdrowia i rozpoczyna dramatyczne poszukiwania zaginionych braci.
„Kolekcjonerka sierot” Ellen Marie Wiseman to poruszająca opowieść o pandemii grypy, losie emigrantów i amerykańskich rodzin. To obraz miasta pogrążonego w chaosie, w którym nic nie funkcjonuje tak, jak powinno. Powieść napisana jest z perspektywy zarówno Pii, jak i Bernice, co daje czytelnikowi pełniejszy obraz wydarzeń i pozwala lepiej zrozumieć motywacje bohaterek. I o ile los dziewczynki porusza, o tyle działania Bernice budzą chęć potępienia.
Historia przedstawiona jest bardzo wiarygodnie, a autorka nie zapomina również o pozytywnych aspektach – za co jestem jej wdzięczna. Wiseman posługuje się prostym, ale pełnym emocji językiem, który trafia prosto do serca. Emocje towarzyszą czytelnikowi od pierwszych stron, a opowieść trzyma w napięciu aż do końca. To historia, która zostaje w pamięci na długo i skłania do refleksji – także w kontekście naszej współczesnej, pamiętnej pandemii.
Podsumowując: „Kolekcjonerka sierot” to nie tylko opowieść o pandemii, ale przede wszystkim o ludziach – o strachu, uprzedzeniach i nadziei. To historia, która głęboko porusza i przypomina, jak ważne są empatia oraz człowieczeństwo.
Polecam ją każdemu, kto lubi poruszające powieści historyczne o sile przetrwania i o tym, co w człowieku najcenniejsze.
Rok 1918, Filadelfia. Poznajemy Pię – trzynastoletnią córkę niemieckich imigrantów, która wraz z matką i małymi bliźniakami uczestniczy w paradzie Liberty Loans. Dwa dni później całe miasto paraliżuje epidemia grypy hiszpanki. Pia, której ojciec walczy w Europie, pomaga mamie w opiece nad braćmi. Jest wyjątkową dziewczynką – wrażliwą, nieśmiałą, unikającą dotyku obcych....