Rzeka Czerwona

Oceny książki Rzeka Czerwona

OPINIE i DYSKUSJE o książce Rzeka Czerwona

2088

Na półkach: , , , , , , , , , ,

Opowieść o życiu farmerów z Dakoty Północnej, których codzienność związana jest z uprawą buraków cukrowych. Ich życie naznaczone jest dramatem, który dotknął ich małą społeczność prawie dwa lata temu. Ale życie trwa. Jest miłość i młodość, są błędy, poczucie winy, tęsknoty. Są tajemnice, plotki, traumy. A w tle rolniczo - ekologiczny dramat. W czasach Wielkiej Recesji. A w jeszcze dalszym tle rdzenni mieszkańcy tych ziem.

Dobrze się słuchało. Dobrze wykreowani bohaterowie, którym nie sposób nie współczuć czy nie kibicować. Budzące ciekawość odkrywanie kolejnych tajemnic. Zatrzymujące uwagę czytelnika melancholijne opisy przyrody. Ludzie próbujący odnaleźć swoje drogi do szczęścia w niezbyt sprzyjających okolicznościach. Było ok. Ale nie porwało.

5/10 w kategorii: kobiece czytanie

Zastanawiam się nad oceną, no i jest 8. Ciekawa kompozycja zdarzeń i uczuć. Grupa rdzennych mieszkańców Ameryki usiłuje się odnaleźć w tych trudnych czasach. Cała gama uczuć rozlewa się na stronach, miłość, przyjaźń, tęsknota, poczucie winy i ból po rozstaniu. Akcje nie przyspiesza a mimo to czytając tę opowieść nie odczuwałam znużenia, rozpierała mnie ciekawość co, kto, komu i jak. Czyta się dobrze i przenosi nas na tę nieurodzajną ziemię i budzi dobre emocje i ogarnia nas jakiś spokój. Polecam.

„Rzeka czerwona” to kolejna książka, którą przeczytałam z okazji Native American Heritage Month. Miałam co do niej spore oczekiwania w związku z dużą ilością pozytywnych opinii i niestety, tak samo jak „Zbieracze borówek”, nie zachwyciła mnie. Trójkąt miłosny od początku mnie irytował, a bohaterowie niekoniecznie zyskali moją sympatię. Chyba jedyną postacią, którą jako tako polubiłam była Crystal, ale też jakoś szczególnie nie zapadnie mi w pamięci. Jeśli chodzi o wydarzenia, to kręcą się głównie wokół tych relacji miłosnych, ale i relacji Kismet z jej matką czy teściową. Na dobrą sprawę temat rdzennych Amerykanów nie jest tutaj zbyt wyraźny – wiemy, że Kismet i Crystal są potomkiniami Odżibwejów, ale ten element fabuły nie jest jakoś specjalnie rozwinięty. Szkoda, bo to interesowałoby mnie znacznie bardziej niż niezdecydowanie Kismet co do wyboru partnera życiowego. Zapowiadany w opisie książki wątek klimatu i zasobów naturalnych pojawia się dopiero bliżej końca książki i znacznie nadaje jej głębi. Tą część czytało mi się z przyjemnością i pozostaje mi tylko ubolewać, że autorka nie napisała w tym duchu całej powieści, bo mogłoby to być dzieło na miarę „Placu zabaw” Richarda Powersa. Nie mówię ostatniego słowa Louise Erdrich, bo jest jednym z najważniejszych głosów wśród amerykańskich autorów pochodzenia Indiańskiego i biorąc pod uwagę jej spory dorobek (ok. 30 książek),jestem pewna, że trafię na tytuł, który mi się w pełni spodoba. „Rzeki czerwonej” nie odradzam – jeśli lubicie wątki obyczajowe, to jest szansa, że się Wam spodoba, ale nie oczekujcie od niej cudów.

680 użytkowników ma tytuł Rzeka Czerwona na półkach głównych
121 użytkowników ma tytuł Rzeka Czerwona na półkach dodatkowych

Louise Erdrich
Louise Erdrich
Louise Erdrich to amerykańska pisarka, poetka i autorka książek dla dzieci, urodzona 7 czerwca 1954 roku w Minneapolis, w stanie Minnesota. Pochodzi z rodziny o mieszanych korzeniach niemieckich i rdzennych Amerykanów – jej matka była Niemką, a ojciec pochodził z plemienia Ojibwe. Erdrich jest jednym z najbardziej cenionych głosów współczesnej literatury amerykańskiej, szczególnie za swoją twórczość, która bada i celebruje historię oraz kulturę ludów rdzennych Amerykanów. Jej twórczość jest głównie osadzona w realiach Północno-Wschodnich Stanów Zjednoczonych, szczególnie w okolicach rezerwatu plemienia Ojibwe. W swoich książkach, takich jak "Love Medicine" (1984),która przyniosła jej szerokie uznanie, Erdrich porusza tematy związane z tożsamością, rodziną, pamięcią historyczną, ale także z przemocą i walką rdzennych Amerykanów o przetrwanie w zmieniającym się świecie. Jej literatura łączy elementy realizmu magicznego, tradycji opowieści ludowych oraz głębokiej analizy społecznej. W swojej twórczości Erdrich często bada złożone relacje międzyludzkie, zmagania z historią, a także poszukiwanie tożsamości w kontekście zarówno osobistym, jak i kulturowym. Erdrich jest również laureatką licznych nagród literackich, w tym National Book Award, a jej książki były nominowane do wielu prestiżowych wyróżnień. Poza literaturą, Louise Erdrich prowadzi również księgarnię, Birchbark Books, w Minneapolis, która skupia się na książkach dotyczących rdzennych Amerykanów i literatury o podobnym charakterze. Erdrich angażuje się w walkę o prawa rdzennych mieszkańców Stanów Zjednoczonych, a jej prace stanowią ważny głos w debatach na temat przeszłości i teraźniejszości ludów tubylczych w Ameryce.

Cytaty z książki Rzeka Czerwona

Louise Erdrich Rzeka Czerwona Zobacz więcej