Dj Bambi

Okładka książki Dj Bambi autora Auður Ava Ólafsdóttir, 9788368479874
Okładka książki Dj Bambi
Auður Ava Ólafsdóttir Wydawnictwo: Wydawnictwo Poznańskie Seria: Seria Dzieł Pisarzy Skandynawskich literatura piękna
Seria Dzieł Pisarzy Skandynawskich
Dj Bambi
2025-08-27
2025-08-27
Jacek Godek

Kup Dj Bambi w ulubionej księgarnii

Oceny książki Dj Bambi

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dj Bambi

Nie jest to typ historii, które zwykle mnie interesują, ale bardzo pozytywnie się nią zaskoczyłam.

Autorka w bardzo subtelny i nienachalny sposób pokazuje życie osoby transpłciowej, jej drogę do spełnionego życia, trudności, wyrzeczenia, początkowe zagubienie. Podobało mi się to, choć uważam, że mogłaby być zdecydowanie dłuższa. Niektóre wątki można by rozwinąć i dać historii lepiej wybrzmieć.

Bambi bardzo przypadła mi do gustu, to bohaterka, która od razu wzbudza sympatię i chce jej się kibicować. Zakończenie mi się podobało i myślę, że w pełni na nie zasłużyła.

Dobrze napisane studium kobiety transseksualnej.

Dobrze napisane studium kobiety transseksualnej.

Opowieść 60-letniej kobiety uwięzionej w męskim ciele. Autorka ze wzruszającą delikatnością opisuje stany ducha osoby trans ale także życie praktyczne, które niekoniecznie wszystkim się podoba. Książka niebanalna, dla chętnych poznania innych. 4+/6

406 użytkowników ma tytuł Dj Bambi na półkach głównych
93 użytkowników ma tytuł Dj Bambi na półkach dodatkowych

Auður Ava Ólafsdóttir
Auður Ava Ólafsdóttir
Urodzona w 1958 roku w Reykjaviku islandzka pisarka, poetka i dramaturżka. Studiowała historię sztuki na paryskiej Sorbonie. Debiutowała w 1998 roku powieścią „Upphækkuð jörð”. Jej twórczość była wielokrotnie honorowana prestiżowymi islandzkimi nagrodami literackimi. Za powieść „Blizna” otrzymała Nagrodę Literacką Rady Nordyckiej oraz Islandzką Nagrodę Literacką. Recenzenci cenią pisarstwo Auður Avy Ólafsdóttir za świeżą perspektywę i mroczny, wyrazisty humor. Jej książki nie opisują doniosłych wydarzeń, ale skupiają się na drobiazgach codzienności, którym autorka przygląda się jak pod mikroskopem.

Cytaty z książki Dj Bambi

Dodaj cytat z książki Dj Bambi