Annihilation

Okładka książki Annihilation autora Jeff VanderMeer, 9781250824042
Okładka książki Annihilation
Jeff VanderMeer Wydawnictwo: Picador Cykl: Southern Reach (tom 1) Ekranizacje: Anihilacja (2018) fantasy, science fiction
Southern Reach (tom 1)
Inne

Kup Annihilation w ulubionej księgarnii

Oceny książki Annihilation

OPINIE i DYSKUSJE o książce Annihilation

Książka pozostawia mnie z mnóstwem dziur. Ale myślę, że niepotrzebnie skupiam się na logice akcji zamiast na spotkaniu z Innym. To doświadczenie obcego jest dziwne, straszne, niedające się opisać. I właśnie do pełni doświadczenia zabrakło mi bardziej plastycznych opisów otoczenia, wrażeń zmysłowych bohaterki, zamiast jej wynurzeń, które może nie należą do niej.

Autor chyba był na mocno kolorowym haju - bardziej właściwy tytuł byłby "halucynacja". Poza odjazdami (i histerycznie prowadzoną narracją głównej bohaterki) nie znalazłem w niej jakiejś wyraźnej fabuły, a książka pozostawiła mi w głowie głównie kolorowe powidoki.

O Anihilacji dowiedziałem się, a jakże, od Garlanda i jego ekranizacji. Podobał mi się egzystencjalny, nieco nihilistyczny wydźwięk historii. Raził za to netfliksowy niedbały styl tak charakterystyczny dla trzaskanych taśmowo efektów komputerowych.

Pierwowzór za to paradoksalnie nie jest tak ospały, posiadając jednoczesnie te same zalety. To zasługa formuły. Vandermeer trochę nami poniewiera. Raz jesteśmy w głowie głównej bohaterki, by za kilka akapitów być rzuconymi w wir wydarzeń, następnie robiąc przerwę na drobną retrospekcję czy jakiś krótki fabularny przestój. Później jakiś plot twist, intrygach i kolejny rollercoaster emocji. To wszystko na ledwie 230 stronach.

Tak powinno się pisać. Bez zbędnych dłużyzn, z ciekawym pomysłem i frapującym stylem. Kameralnym pierwszym planem i kilkoma postaciami. W tym tkwi siła new weird. Zagęszczanie atmosfery w stopniu większtn niż staroświeckie, skostniałe weird fiction, niczym jakieś pektyny.

4912 użytkowników ma tytuł Annihilation na półkach głównych
993 użytkowników ma tytuł Annihilation na półkach dodatkowych

Jeff VanderMeer
Jeff VanderMeer
Książki Jeffa VanderMeera przetłumaczono na piętnaście języków, jego opowiadania na przestrzeni kilku lat ukazywały się w najlepszych antologiach, również jako finaliści konkursu Best American Short Stories. Dwukrotny zdobywca World Fantasy, VandeerMeer znalazł się też w gronie finalistów Nagród Hugo, Philipa Dicka, International Horror Guild, British Fantasy, Brama Stokera oraz Nagrody Pamięci Theodore’a Sturgeona. Jego ostanie dzieła zajmowały miejsca na listach najlepszych utworów roku, tworzonych przez Publishers Weekly, The San Francisco Chronicle, The Los Angeles Weekly, Publishers` News i Amazon.com. Poza uprawianiem pisarstwa, VanderMeer był wydawcą lub współwydawcą kilku antologii, w tym uznanej serii Leviathan, Best American Fantasy i The Thackery T. Lambshead Pocket Guide to Eccentric & Discredited Diseases. Autor pisze także dla The Washington Post Book World, Publishers Weekly, SF Weekly, Bookslut, The SF Site, Locus Online i wielu innych. Mieszka w Tallahassee na Florydzie z żoną Ann i trzema kotami.

Cytaty z książki Annihilation