- sport
- 2024-08-14
- 2024-08-14
- Grzegorz Krzymianowski
Jak Premier League stała się globalnym fenomenem?
Kiedy 20 lutego 1992 roku powołano do życia Premier League, żaden z założycieli nie mógł przypuszczać, że ten obliczony na zwiększenie zysków telewizyjnych projekt trzy dekady później okaże się globalnym fenomenem.
Jest tu wszystko, co w dziejach Premier League najważniejsze. Tragedia na Hillsborough, która wymusiła na klubach modernizację stadionów i poprawę komfortu widzów. Historia Davida Beckhama, pierwszego piłkarskiego celebryty. Przyjście Érica Cantony i towarzyszące mu skandale. Arabskie, azjatyckie, amerykańskie i rosyjskie fortuny, które wyniosły Premier League na inny poziom. Zróżnicowanie i ewolucja piłkarskiej publiki, co wyeliminowało z trybun stadionowych chuliganów.
Jimmy Burns, ceniony dziennikarz sportowy i autor kilku książek o futbolu, zabiera czytelnika w pełną anegdot i ciekawostek podróż przez trwającą już ponad trzy dekady historię Premier League. W barwny sposób opisuje właścicieli o szemranej reputacji, genialnych menedżerów, fenomenalnych zawodników, kibiców, a nawet tzw. WAGS, czyli żony i dziewczyny piłkarzy. Ale Premier League to przede wszystkim coraz większe pieniądze i coraz bardziej zaciekła rywalizacja – i właśnie dlatego żadne rozgrywki sportowe na świecie nie budzą takich emocji i zainteresowania.
Kup Premier League. Historia, teraźniejszość i przyszłość najlepszej ligi na świecie w ulubionej księgarni
Oceny książki Premier League. Historia, teraźniejszość i przyszłość najlepszej ligi na świecie
99 użytkowników ma tytuł Premier League. Historia, teraźniejszość i przyszłość najlepszej ligi na świecie na półkach głównych- Przeczytane 64
- 2024 4
- Sportowe 2
- Sport 2
- Piłka nożna 2
- Futbol 1
- Legimi fakt 1
Tagi i tematy do książki Premier League. Historia, teraźniejszość i przyszłość najlepszej ligi na świecie
Cytaty z książki Premier League. Historia, teraźniejszość i przyszłość najlepszej ligi na świecie
Dodaj cytat z książki Premier League. Historia, teraźniejszość i przyszłość najlepszej ligi na świecie
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Premier League. Historia, teraźniejszość i przyszłość najlepszej ligi na świecie
W gruncie rzeczy ta książka to jeden wielki niewykorzystany potencjał - oklepane ciekawostki, brak umiejętności spojrzenia na niektóre bardziej złożone kwestie. Nuuuuda
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzału nie ma. Informacje raczej znane, dla interesujących się Premier League, ale kilka fajnych smaczków historycznych jest. Czyta się lekko i przyjemniej niż ślepiąc w strony internetowe.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobra, momentami ciekawa. Pokazuje 30 lat istnienia Premier League z perspektywy wybranych przez autora obszarów.
Są dwa główne minusy: w nie tak znowu niewielu miejscach Burns się powtarza. Czasem innymi słowami przekazuje coś o czym pisał akapit wcześniej, innym razem po kilku stronach ponownie opisuje to samo. Jakby skleił w całość kilka artykułów o podobnej tematyce albo korzystał z pracy kilku współautorów, a później nie zadał sobie trudu zredagowania całości. Drugi zarzut to wklepywanie na strony ideologii. Niech każdy ma swój światopogląd, ale czy naprawdę nie da się napisać książki o angielskiej piłce bez wielu lewicowych odniesień?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSą dwa główne minusy: w nie tak znowu niewielu miejscach Burns się powtarza. Czasem innymi słowami przekazuje coś o czym pisał akapit wcześniej, innym razem po kilku stronach ponownie opisuje to samo. Jakby skleił w całość kilka artykułów o podobnej tematyce...
Dużo oczywistości, większość zawartości nie zaoferowała mi nic nowego, choć z PL mi raczej nie po drodze.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRozkręca się trochę w końcówce, bywa ciekawej, dogłębniej i bardziej eseistycznie ale nadal jest to coś głównie dla tych, co PL nie znają, a chcieliby.
Średniawa książka. Głównie dla nieobeznanych z Premier League. Mający choćby względne pojęcie nic ciekawego się nie dowiedzą
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZbiór różnych ciekawostek z historii Premier League, o których chyba wszyscy słyszeli lub czytali w innych książkach. Książka w sumie nie wnosi niczego odkrywczego. Dla osób, które dopiero odkrywają świat Premier League z pewnością dobra pozycja. Dla długoletnich fanów angielskiej ekstraklasy pozycja raczej do przeczytania z nudów.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWysłałbym do psychiatryka osobę, która przed lekturą powiedziałaby mi, że Przemysław Rudzki napisze sto razy (dosłownie!) ciekawszą książkę o angielskiej piłce od Jimmy'ego Burnsa. Zasadniczo nawet trudno mi powiedzieć, o czym jest "Premier League". Burns snuje w ogóle niezwiązane ze sobą opowieści plus w kolejnych rozdziałach skacze z tematu na temat.
Absolutnym kuriozum było z kolei wstawienie w środek książki tekstu na temat kobiecej reprezentacji Anglii, który w ogóle nie ma nic wspólnego z angielską ekstraklasą piłkarską. Domyślam się, że pojawił się w imię poprawności politycznej, będącej zresztą jednym z wielu mankamentów książki.
Może rzeczywiście jest ona skierowana nie do starych zgredów, ale do najmłodszych czytelników, jak uważają niektórzy recenzenci? Według mnie poruszana tematyka na to nie wskazuje, więc jest to po prostu słaba książka jednego z najbardziej znanych dziennikarzy sportowych w Europie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAbsolutnym kuriozum...
W tej książce nie ma nic, co by zaskoczyła zwykłego kibica, który sprawdza co tydzień jedynie wyniki na flashu, a co dopiero kogoś kto się tym mocno interesuje, do tego dochodzi bełkot le. wacki autora, i próba wmówienia mi że mistrzostwo Europy zdobyte przez reprezentację kobiet Anglii, jest na równi z mistrzostwem świata chłopów z 66, dobitnie pokazuje obraz tej książki. Lepiej sobie przeczytaj historię Ligi mistrzów Leszka Orlowieskiego
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOszustwo polega na tym, że nigdzie na okładce nie ma mowy do kogo książka jest skierowana (do dzieci).
Klub (Jonathan Clegg),to książka, którą chcesz kupić, zamiast tego chłamu
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSkok na kasę. Cena na odwrocie to 55 zł. Trzysta stron, miękka oprawa i powierzchowna treść. Każdy widz premier league mógłby napisać taki banał, a to przecież dziennikarz sportowy.
Klub (Jonathan Clegg),to książka, którą chcesz kupić, zamiast tego chłamu
Liczyłem, że książka będzie pełna historii, anegdot, najciekawszych wydarzeń, istotnych momentów, których przez 30 lat zebrało się bez liku. Temat jest tak bogaty, że książka mogłaby mieć 3 razy więcej stron i na pewno każda byłaby ciekawa.
Daję 4, bo jeśli ktoś nie zna angielskiej piłki, to może lektura trochę go zachęci by się z nią zaprzyjaźnić.
Dla kogoś kto bardziej się interesuje jest to przypomnienie tego, co działo się 2,3,4 sezony temu, przeplatane informacjami o finansach i zyskach, chuliganach, covidzie i delikatnie przyprawione historią.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZamiast tego otrzymaliśmy coś co mogłoby być jedynie wstępem dla idealnej, dla mnie, książki o Premier League.
Daję 4, bo jeśli...