Cyrk na trzy pierścienie

- sport
- Three-Ring Circus : Kobe, Shaq, Phil, and the Crazy Years of the Lakers Dynasty
- 2024-05-22
- 2024-05-22
- 2020-09-22
- Michał Rutkowski, Tymon Rutkowski
Wszystko, co powinniście wiedzieć o Los Angeles Lakers z czasów Kobego i Shaqa
W historii współczesnego sportu nie było dwóch kolegów z drużyny tak utalentowanych, a jednocześnie tak bardzo się nienawidzących jak Kobe Bryant i Shaquille O’Neal. Toczyli między sobą prawdziwą wojnę: począwszy od publicznych przytyków i wzajemnych ataków, przez rękoczyny aż po powtarzające się groźby odejścia.
Ale pomimo ośmiu lat niesnasek i wzajemnej wrogości, czasami zażegnywanych, a czasami świadomie wzniecanych przez trenera Phila Jacksona, duet Kobe – Shaq w latach 1996-2004 stworzył jedną z najwspanialszych dynastii w historii NBA. I razem poprowadził swoją drużynę do trzech tytułów mistrzowskich z rzędu, przywracając miastu Los Angeles chwałę i wielkość.
Jeff Pearlman, autor bestsellera „Lakers. Dynastia zwycięzców”, na podstawie którego powstał serial HBO, zagłębia się w jeden z najbardziej fascynujących tandemów w historii sportu i wyciąga na światło dzienne wiele dramatycznych zwrotów akcji, które miały miejsce w tej fascynującej, ale zarazem pełnej kontrowersji drużynie.
Pozycja obowiązkowa dla wszystkich kibiców koszykówki!
Kup Cyrk na trzy pierścienie w ulubionej księgarni
Oceny książki Cyrk na trzy pierścienie
120 użytkowników ma tytuł Cyrk na trzy pierścienie na półkach głównych- Chcę przeczytać 64
- 2024 3
- Sportowe 2
- NBA 2
- Biografie 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Cyrk na trzy pierścienie
POPKULTUROWY KOCIOŁEK: Jeff Pearlman, uznany biograf i reporter sportowy, zabiera nas tu w nostalgiczną podróż do lat 1996–2004. Momentu kiedy to w Mieście Aniołów stworzono zespół zdolny do zdobycia trzech mistrzostw NBA z rzędu, będący jednocześnie jedną wielką tykającą bombą różnych mocnych temperamentów.
Główną osią książki jest tu intensywna toksyczna relacja Shaquille’a O’Neala i Kobego Bryanta. Autor, bazując między innymi na setkach rozmów, pokazuje obraz skłóconych wewnętrznie zwycięzców. Z jednej strony mamy tu Shaqa: ulubieńca mediów i kolegów z szatni. Z drugiej całkowite jego przeciwieństwo Kobego.
Dla wielu czytelników, zwłaszcza tych kultywujących pamięć o Bryancie po jego tragicznej śmierci, książka ta może być pewnym szokiem. Pearlman przedstawia bowiem tego zawodnika jako młodego chłopaka, który prosto ze szkoły średniej trafił do świata dorosłych i kompletnie nie potrafił się w nim odnaleźć społecznie. Postać Kobego nakreślona jest tu w barwach niezwykle ciemnych: jako aspołeczny, samolubny, niedojrzały narcyz z obsesyjną chęcią bycia najlepszym. Autor nie stroni przy tym od trudnych tematów, w tym oskarżeń o gwałt z 2003 roku.
W kolejnych rozdziałach autor konsekwentnie obala więc mit harmonijnego zespołu zwycięzców. Lakers Pearlmana to drużyna, która w każdym momencie mogła wewnętrznie się rozpaść, a co za tym idzie zdobycie kolejnego pierścienia, mogłoby być niemożliwe. Relacja Kobego i Shaqa została tu przedstawiona nie jako zwykła rywalizacja gwiazd, lecz jako głęboko destrukcyjny konflikt charakterów, ambicji i wizji przywództwa. Pearlman nie oszczędza przy tym żadnej ze stron, choć z treści można wyczuć, że większą sympatią darzy on O’Neala.
Do zalet publikacji należy tu również zaliczyć sposób, w jaki autor opisuje rolę Phila Jacksona. Trener pokazany jest jako człowiek, który nieustannie balansuje między genialnym zarządzaniem ego zawodników a powolną utratą kontroli nad szatnią. Jackson przez długi czas był jedynym spoiwem trzymającym ten zespół w całości. Z czasem jednak nawet jego metody okazały się niewystarczające....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGłówną osią książki jest tu intensywna toksyczna relacja...
Naprawdę świetnie się czytało, mnóstwo ciekawostek i zakulisowych sytuacji. Aż przypomniały się nieprzespane noce, gdy za dzieciaka oglądało się NBA na niemieckim DSF-ie. Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodobno nie ocenia się ksiazki po okładce ale jak zobaczyłem na zdjęciu Shaga, Kobiego i Jacksona wiedziałem że muszę ją mieć.
Opisuje czasy kiedy dla mnie ta liga była najlepsza z różnych względów.
Nie mamy tutaj ksiazki z mnóstwem statystyk i suchych opisów potyczek ale mnóstwo zakulisowych smaczków.
Może rzucić nowe światło dla kogoś kto myślał że w drużynie było wspaniale skoro zdobywała pierścień za pierścieniem.
Nic z tych rzeczy sytuacje są opisane bez cenzury i bez zbędnego wywyższania bohaterów.
Są przedstawieni jako zwykli ludzie mimo bycia na piedestale z ogromnymi zarobkami.
Podsumowując dla fana Lakers ale i całej ligi pozycja obowiązkowa.
Fan Chicago Bulls od kiedy pierwszy raz włączyłem transmisje NBA.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie zawiodłem się jest to jedna z najlepszych książek o sporcie , NBA i zwłaszcza Lakers.
Opisuje czasy kiedy dla mnie ta liga była najlepsza z różnych względów.
Od razu zacznę, że jest to bardzo dobra koszykarska pozycja, która pokazuje z zupełnie nowej perspektywy grę, zachowanie Kobe’go i Shaq’a oraz złożoność relacji między nimi. Dowiadujemy się nie tylko jakimi byli koszykarzami, ale również jakimi byli ludźmi. Jest to książka nie tylko o jednym z najlepszych koszykarskich duetów w historii NBA. Na blisko 600 stronach fani koszykówki znajdą także relacje z najważniejszych meczów drużyny Los Angeles Lakers z lat 1996-2004 oraz historie koszykarzy, którzy kolejno dołączali do drużyny, w tym m.in. Denisa Rodmana, Briana Shawa, Karla Malone’a czy Gary’ego Paytona. Nie byłoby oczywiście zwycięskiej drużyny, gdyby nie trener Phil Jackson, którego styl przywództwa oraz metody treningowe również w książce opisane zostały. Ponadto książka wypełniona jest po brzegi wywiadami z koszykarzami oraz szczegółowymi relacjami zarówno z szatni, parkietu, jak i poza nim. A wszystko to przedstawione zostało przez autora szczerym, wciągającym i nad wyraz lekkim językiem. Czytając książkę można poczuć się trochę jak w tytułowym cyrku, cały czas coś się dzieje, autor łączy wiele wątków, które razem wciągają i tworzą jedną spójną narrację. Przy tym, pokazują czarno na białym koszykarskie zaplecze NBA, którego nie znajdziesz w innych książkach. Moim zdaniem jest to pozycja obowiązkowa dla każdego fana koszykówki, a w szczególności Kobe’go, Shaqa oraz Phila Jacksona. Ze swojej strony gorąco polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWydawałoby się, że o LA Lakers, ich tree peacie, Kobe'm Bryancie, O Neall'u, czy o Philu Jacksonie napisano już wszystko. Otóż nie. To nie jest kolejna ugrzeczniona biografia tych panów (oraz pozostałych wybitnych członków tej świetnej drużyny),a książka wyciągająca na światło dzienne wszystkie brudy. Także oprócz opisu kolejnych wielkich zwycięstw, pełno mamy historii o tym jak bardzo Kobe i Shaq się nie znosili, jakim zadufanym dupkiem był ten pierwszy, jak Phil Jackson przestał sobie radzić z ego rozsadzającym szatnie i jak zaczął tracić drużynę. Bardzo obszerny jest wątek gwałtu, o jaki był oskarżony Kobe Bryant.
Całość składa się na fascynujący i bardzo szeroki obraz drużyny, która wygrała trzy mistrzostwa z rzędu, dzięki czemu dołączyła do Chicago Bulls, miała szansę wygrać cztery tytuły w pięć lat, co też byłoby wydarzeniem bez precedensu.
Świetna książka, kolejne strony pochłania się w sumie bezwiednie.
Wydawałoby się, że o LA Lakers, ich tree peacie, Kobe'm Bryancie, O Neall'u, czy o Philu Jacksonie napisano już wszystko. Otóż nie. To nie jest kolejna ugrzeczniona biografia tych panów (oraz pozostałych wybitnych członków tej świetnej drużyny),a książka wyciągająca na światło dzienne wszystkie brudy. Także oprócz opisu kolejnych wielkich zwycięstw, pełno mamy historii o...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMam już na półce sporo książek o Lakersach, ale jak tylko widzę nowość o NBA, to błyskawicznie kupuję. I z reguły jako pierwszy kończę i zamieszczam swoją opinię, tak jak i w tym przypadku. Niby wszyscy miłośnicy koszykówki i ligi NBA znają doskonale historię Lakers odkąd z Orlando Magic dołączył do nich Shaq, a dzięki wymianie z Hornets tuż po liceum przyszedł i na zawsze odmienił losy organizacji Kobe Bryant. Wiadomo też, że zanim po tragicznej śmierci Kobego ponad 4 lata temu Shaq wylewał gorzkie łzy rozpaczy, to panowie mieli za czasów wspólnej gry pasmo wiecznych konfliktów. A jednak Jeff Pearlman napisał tę historię Lakers z lat 96-2004 w tak pasjonujący i niesamowity sposób, że ja już nie mam wątpliwości jaka książka sportowa będzie najlepsza w tym roku. Tu było tak wiele ciekawostek, oryginalnych spostrzeżeń, celnych i ironicznych komentarzy, że dosłownie chciałem, żeby ta książka się nigdy nie skończyła. Lata 2000-2002 to trzy mistrzostwa z rzędu i stworzenie dynastii. Jednak gdy Lakers nie wygrywali, to na pierwszy plan schodziły sprawy pozaboiskowe. Ta książka to prawdziwe kompendium wiedzy o tamtej drużynie. Teraz po śmierci Kobego wszyscy się zachwycają jego mentalnością zwycięzcy, etyką pracy, jednak Pearlman przypomina jak bardzo zepsutą i toksyczną postacią był Kobe. Wraca też do sprawy jego (ostatecznie rzekomego, bo nie został skazany) gwałtu. Nie sposób przywołać treści i przepisywać ciekawostek, zostawiam to czytelnikom. Jeśli ktoś kocha koszykówkę i ligę NBA, to nie powinien się nawet ułamka sekundy zastanawiać przed sięgnięciem po tę fenomenalną książkę.
Mam już na półce sporo książek o Lakersach, ale jak tylko widzę nowość o NBA, to błyskawicznie kupuję. I z reguły jako pierwszy kończę i zamieszczam swoją opinię, tak jak i w tym przypadku. Niby wszyscy miłośnicy koszykówki i ligi NBA znają doskonale historię Lakers odkąd z Orlando Magic dołączył do nich Shaq, a dzięki wymianie z Hornets tuż po liceum przyszedł i na zawsze...