Mgła

Okładka książki Mgła autora Marcin Ciszewski, 9788383295749
Okładka książki Mgła
Marcin Ciszewski Wydawnictwo: Skarpa Warszawska Cykl: Cykl meteo (tom 4) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Cykl meteo (tom 4)
Mgła
2024-08-28
2017-12-06

Kup Mgła w ulubionej księgarnii

Oceny książki Mgła

OPINIE i DYSKUSJE o książce Mgła

Trochę tym razem autor jak dla mnie przesadził. Samą książkę i "przygody" Tyszkiewicza jeszcze jestem w stanie przyjąć i czytać z pokorą - bo takim bohaterem widzi go autor. Czyli świetny oficer służb specjalnych od zwalczania terroryzmu. Ale w mieszanie w to wątku - mgły, samolotu - co kojarzy się z jednym już jest bardzo, bardzo słabe. O tyle wcześniejsze pomysły zaczerpnięte z jakichś wydarzeń miały sens, o tyle mgła i samolot kojarzy się z jednym. Z czymś co dodatkowo podzieliło Polaków, a to wywołuje u mnie mieszane uczucia. Sama książka OK, ale osadzenie w tego typu zdarzeniu trochę słabe.

Na półkach: , , , ,

Przeczytałam sporo opinii twierdzących, że ta część cyklu Meteo jest nieco słabsza, że temat już się wyczerpuje…Ja jednak odebrałam ją zgoła inaczej - jest niezwykle przemyślana, oprócz esencji wydarzeń pokazuje nam więcej ludzkiej strony znanych bohaterów i przemyca wiele interesujących, choć niepokojących treści na temat funkcjonowania współczesnego państwa, które dają do myślenia na długo po zakończeniu lektury.
To, że zachowanie Jakuba irytuje - nic dziwnego, faktycznie nie jest w najlepszej formie, ale trudno się dziwić człowiekowi poddawanemu na co dzień tak ogromnej presji. Rozpacz Krzeptowskiego po śmierci żony jest odmalowana bardzo autentycznie, aż serce ściska ze współczucia dla tego wielkiego Górala. Nawet “przemiana” Marii jest dla mnie przekonująca. Kolejny zarzut mówiący o tym, że muzułmańskie ataki terrorystyczne to motyw wtórny, świadczy o tym, że niektórzy czytelnicy przegapili sedno sprawy i to, co tak naprawde może stać za fanatyczną ideologią. Pan Marcin odżegnuje się od podobieństwa osób i wydarzeń do rzeczywistości, tłumacząc że chciał jedynie możliwie wiernie oddać mechanizmy polityczne i ideologiczne. Szczerze mówiąc jest to dla mnie nawet bardziej przerażające i po przeczytaniu tej i wielu innych książek, zupełnie inaczej patrzę na to, co przekazuje nam “czwarta władza” przy okazji różnych wydarzeń.
Oczywiście kolejne pozycje tego cyklu są już na mojej liście “Do przeczytania”.

P.S. No i duży plus za plastyczny opis dusznej, gęstej, nieustępliwej mgły, która mami zmysły, wciska do wnętrz swoje wilgotne maski i potęguje uczucie zagrożenia i odrealnienia.

„Mgła” to czwarty tom cyklu meteo i niestety spore rozczarowanie. Książka jest bardzo podobna do trzeciej części, „Upału”. Miałam nadzieję, że autor pociągnie wątek z końcówki poprzedniej części, dotyczący powitania Jerzego Grobickiego i odzyskania MDS-a, ale niestety nic takiego się nie wydarzyło.
Główny bohater, Jakub Tyszkiewicz, ukazany jako wrak człowieka z problemem alkoholowym nie wzbudza sympatii...

Główny bohater, Jakub Tyszkiewicz, ukazany jako wrak człowieka z problemem...

1642 użytkowników ma tytuł Mgła na półkach głównych
267 użytkowników ma tytuł Mgła na półkach dodatkowych

Marcin Ciszewski
Marcin Ciszewski
Jeden z najciekawszych autorów książek sensacyjnych w Polsce. Absolwent historii Uniwersytetu Warszawskiego. Mimo że nie zajmuje się historią zawodowo, pasjonuje go okres II wojny światowej. Jeden z najciekawszych autorów ostatnich lat, jedyny pisarz tworzący świetną sensację w polskich realiach. Uprawiał wyczynowo narciarstwo alpejskie oraz trenował sztuki walki. Oprócz czterech książek ma na koncie także dwie płyty długogrające. Planuje skomponować muzykę do filmu, być może będzie to ekranizacja jednej z jego powieści.

Cytaty z książki Mgła