The Impossible Vastness of Us

- 2024-06-25
- 2018-04-18
- 2017-06-27
- Sara Manasterska
Książka wydana również pod tytułem "Nieznośny ciężar tajemnic" w języku polskim.
------------------------
India Maxwell nie tylko przeprowadziła się na drugi koniec kraju, ale także - spadła na samo dno hierarchii towarzyskiej. Całe lata zajęło jej zdobycie popularności, dzięki której mogła ukrywać swoje rodzinne kłopoty. Teraz jednak zamieszkała w jednej z najbogatszych dzielnic Bostonu ze swoją matką, jej narzeczonym i jego córką, Eloise.
I właśnie z powodu paczki przyjaciół swojej przyszłej siostry przyrodniej - ze szczególnym uwzględnieniem jej przystojnego, aroganckiego chłopaka, Finna - India znowu czuje się tak, jak nie chciała już nigdy więcej - jak śmieć.
India nie jest jednak jedyną osobą, która obawia się o swoje sekrety z przeszłości. Eloise i Finn, najpopularniejsza para w szkole, wcale nie są osobami, za jakie uchodzą.
Życie wszystkich naokoło jest znacznie bardziej skomplikowane, niż mogłoby się wydawać. Gdy India powoli zbliża się do Finna i zaprzyjaźnia z Eloise, zagrażając w ten sposób pozorom, które pozwalają im funkcjonować, nienaruszone pozostają tylko prawdy brutalne i piękne, wystarczająco wielkie, aby zmienić ich na zawsze.
Kup The Impossible Vastness of Us w ulubionej księgarni
Oceny książki The Impossible Vastness of Us
1850 użytkowników ma tytuł The Impossible Vastness of Us na półkach głównych- Przeczytane 1 184
- 2018 72
- E-book 18
- 2021 15
- 2019 15
- Legimi 14

OPINIE i DYSKUSJE o książce The Impossible Vastness of Us
No niby fajna, szybko sie czytało ale jakos tak jakby mi w niej brakowało.
No niby fajna, szybko sie czytało ale jakos tak jakby mi w niej brakowało.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMam problem z oceną tej książki. Z jednej strony, jeśli spojrzeć na nią jako na lekturę dla nastolatków, może dostarczyć przyjemności – jest lekka, emocjonalna, a wątki romantyczne i tajemnice trzymają czytelnika w napięciu. Z drugiej strony, dla dorosłego odbiorcy, który rzadko sięga po tego rodzaju literaturę, może okazać się stratą czasu. Fabuła opiera się na znanych schematach – skrywane sekrety, trudna przeszłość, wątek miłosny, który nie jest akceptowany. Styl autorki jest przystępny, co sprawia, że książkę czyta się szybko, ale jednocześnie nie wnosi ona niczego nowego do gatunku. Postacie wydają się jednowymiarowe, a ich decyzje przewidywalne. Jeśli lubisz lekkie, młodzieżowe romanse z tajemnicą w tle, „Nieznośny ciężar tajemnic” może być dobrą rozrywką. Jeśli jednak szukasz czegoś bardziej wymagającego, warto sięgnąć po inny tytuł.
Mam problem z oceną tej książki. Z jednej strony, jeśli spojrzeć na nią jako na lekturę dla nastolatków, może dostarczyć przyjemności – jest lekka, emocjonalna, a wątki romantyczne i tajemnice trzymają czytelnika w napięciu. Z drugiej strony, dla dorosłego odbiorcy, który rzadko sięga po tego rodzaju literaturę, może okazać się stratą czasu. Fabuła opiera się na znanych...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKiedy już wypracujesz sobie w szkole pozycję, ciężko jest się odnaleźć w nowej rzeczywistości, w której jest się nikim…
India Maxwell została zmuszona do przeprowadzenia się tysiące kilometrów od swojego dotychczasowego miejsca, od swoich przyjaciół i znanej przestrzeni. Wraz ze swoją matką zamieszkała w najbogatszej dzielnicy bostonu u obcego mężczyzny, który jest narzeczonym jej matki, i jego córki, Eloise. Z biedy w panujące bogactwo, ale również z szanowanej pozycji na samo dno.
Ojciec Eloise prosi córkę, aby ta pomogła się odnaleźć Indii w nowej rzeczywistości i pomogła poznać jej nowych przyjaciół. Ta niechętnie, ale się zgadza. India dość szybko odnajduje się wśród przyjaciół swojej przyszłej przyrodniej siostry, jednak jest jedna osoba, przez którą India nie czuje się dobrze, to Finn, chłopak Eloise. Finn jest niezwykle przystojny, ale również niezwykle arogancki i traktuję nową dziewczynę jak powietrze.
Jak się szybko okaże, każdy ma swoje sekrety… i to co się wydaje, nie koniecznie jest rzeczywistością.
Mógłby się wydawać, że przecież to spełnienie marzeń, wyrwać się z biedy i żyć jak księżniczka. Ale czy na pewno? Niestety, pieniądze rządzą się swoimi prawami, ale . I co począć, kiedy wpadło się w bogata rodzinę, ale nadal jest się wytykanym palcami? A dla wielu jest się po prostu nikim?
Samantha Young w tej historii porusza wiele ważnych wątków, takich jak : przemoc rodzicielska, samoakceptacja, tolerancja i jej brak, tajemnice, ale także przyjaźń i miłość.
Wszystkie te tematy są ważne i ciekawie opisane, jednak to co, urzekło mnie najbardziej, to fakt, że dla miłości warto zrobić po prostu wszystko. Aby dowiedzieć się o czym dokładniej jest mowa, trzeba przeczytać te historię, do czego z przyjemnością zachęcam.
Dziękuję Wydawnictwu Purple Book za egzemplarz do recenzji.
Współpraca z wydawnictwem nie ma wpływu na treść recenzji.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toIndia Maxwell została zmuszona do przeprowadzenia się tysiące kilometrów od swojego dotychczasowego miejsca, od swoich przyjaciół i znanej przestrzeni. Wraz ze swoją matką zamieszkała w najbogatszej dzielnicy bostonu u obcego mężczyzny, który jest...
Długo zastanawiałam się co napisać. Dość długo nie potrafiłam odnaleźć się w tej historii, miałam wrażenie, że autorka przeskakuje z jednego wydarzenia do drugiego i brakowało mi czegoś pomiędzy. Wydaje mi się, że duże znaczenie w odbiorze tej pozycji miała okładka, która poniekąd obiecywała coś innego przez co byłam rozczarowana tym, że tak wiele w tej książce było "tej trzeciej". Myślę, że okładka ze wznowienia i oryginalnej wersji znacznie lepiej ukazuje problematykę książki. Ostatecznie historia porusza ważne tematy i historię trzech zranionych w różny sposób dusz, które wchodzą w dorosłe życie trwając przy sobie, żałuję więc, że odebrałam książkę w taki a nie inny sposób, bo wydaje mi się, że mogłabym wyciągnąć z niej znacznie więcej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„- To brzmi jak pożegnanie – stwierdził z gorzkim uśmiechem na wspaniałych ustach.
- Bo chyba nim jest. Bylibyśmy dla siebie niechcianą komplikacją”.
Twórczość Samanthy Young to moje „komfortowe miejsce”. To książki, po które sięgam z olbrzymimi emocjami. I chociaż, tę historię, czytałam już kilka lat temu (wtedy tytuł „Nieznośny ciężar tajemnic”) wcale nie zatrzymało mnie to, aby ponownie zatracić się w tej historii.
Widzę dużo mankamentów, które mogłyby zostać dopracowane, ale mam też świadomość, że gdy książka pojawiła się kilka lat temu była wystarczająca, piękna i bolesna. Jest też taka teraz, ale jednak czuję pewien niedosyt. Widzę, jak bardzo swój pisarski kunszt rozwinęła Samantha Young i jaki poziom obecnie prezentuje.
Dlatego przy „The Impossible Vastness of Us” trzeba spodziewać się prostej, chociaż zaskakującej historii. Autorka porusza w tej powieści trudne, a wręcz bolesne wątki: samoakceptacja, akceptacja rówieśników, plotki, więzy rodzinne.
Każdy z bohaterów ma swoją ciążącą na ich barkach przeszłość, ale to India ma największy problem z zaufaniem i poczuciem bezpieczeństwa. To, czego doświadczyła w przeszłości, nie pozwala jej ruszyć naprzód, a jednak z pomocą nowej teraźniejszości, uczy się wybaczać i przełamywać własne bariery. Potrzebuje solidnego kopa, aby zrozumieć, że gniew hamuje jej rozwój.
Nie tylko romans skradł całe show tej historii, ale przede wszystkim tajemnice, których rozwiązanie okazało się spektakularne i dało nowe światło na życie bohaterów.
India, Finn i Eloise to bohaterowie charyzmatyczni, ale też niezwykle skomplikowani. Każde z nich daje się poznać z najlepszej i najgorszej strony, ale dzięki temu, między nimi a czytelnikiem tworzy się wieź. Ta historia pochłania swoimi emocjami i sekretami, warto, po nią sięgnąć!
[REKLAMA WYDAWNICTWO PURPLE BOOK]
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to- Bo chyba nim jest. Bylibyśmy dla siebie niechcianą komplikacją”.
India ma za sobą traumatyczną przeszłość, która zmieniła ją na zawsze. Od kilku lat sytuacja w jej życiu się unormowała, bycie na szczycie szkolnej hierarchii uciszyło jej demony. Dzięki temu czuła się ważna, dla jej przyjaciółki zawsze była wsparciem. Wszystko się jednak zmienia, gdy jej matka oznajmia, że poznała faceta, z którym zamierza się pobrać i muszą się przeprowadzić tysiące mil od miejsca zamieszkania… Nowe, bogate otoczenie sprawia, że znów czuje się samotna i jak śmieć, a obiecała sobie, że już nigdy więcej się tak nie będzie czuć…
,, Jako dziecko robiłam, co mogłam, żeby nie czuć się jak śmieć. Wiedziałam, że inni tak właśnie o nas myśleli. Ale starałam się pamiętać, że bez względu na to, co mówią, byłam kimś”
Nieufność, dezorientacja, samotność i te dziwne spojrzenia rzucane w jej stronę. Z dnia na dzień żyjąc w bogactwie, zastanawia się czy pieniądze komukolwiek dały szczęście. Nie rozumie również tego jak dziwnie się czuję w towarzystwie Finna, przystojnego, cichego i skrytego, który o zgrozo jest chłopakiem Eloise, jej przyszłej siostry, która ją ignoruje. Jak wszyscy.
,, Ciężko pracowałam, żeby nikogo nie potrzebować. Ani Hayley, ani nikogo. Ale… Coraz bardziej mi z tym ciężko. “
,, The impossible vastnes of us “ to nie tylko zwykły romans… To historia o ludziach tłumiących w sobie za wiele, o kłamstwach i zmaganiach. O tym jak ważna jest przyjaźń i wzajemne wsparcie. O niewypowiedzianych słowach i bolesnej przeszłości. O miłości, która zarazem uszczęśliwia i rani…
,, Czuję się tak, jakbym grał rolę samego siebie w moim życiu. Jakbym tylko nędznie egzystował, ale nie mógł nawet zaczerpnąć porządnie tchu. Ale nie przy tobie, przy tobie oddycham świeżym, czystym powietrzem. Czuję, że naprawdę żyję. “
Zarówno historia Indii i Finna złapała mnie za serduszko jak historia Eloise. Oni wszyscy noszą w sobie ciężar, który nie pozwala im cieszyć się z nastoletniego życia. Jeśli jednak chodzi i wątek romantyczny, to już dawno nie czytałam tak dobrze napisanej miłości, w której s*ks ani pożądaniem nie jest głównym zapalnikiem w ich relacji. Tu połączyły ich zranione dusze i chęć odkrycia wszystkich kart.
,, Było ciężko, ale nigdy mi to nie przeszkadzało, dopóki nie spotkałem ciebie. Chcę ci mówić o wszystkim. Chcę, żebyś ty też o wszystkim mi mówiła. “
To moje pierwsze spotkanie z książką autorstwa Samantha Young i na pewno nie ostanie. Jestem oczarowana stylem w jakim książka jest napisana i jak idealnie odwzorowuje emocje. Już po pierwszych stronach wiedziałam, że ta historia skradnie i złamie moje serce. Podczas czytania popłakałam się przynajmniej z trzy razy. Dawno nie czytałam tak emocjonalnej książki. Z całego serduszka polecam ❤️
Współpraca reklamowa @purple_book_wydawnictwo
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSamantha Young ponownie zabiera czytelników w podróż pełną emocji i tajemnic. Tym razem główną bohaterką powieści jest India, która zmuszona jest do przeprowadzki na drugi koniec kraju, by zamieszkać z matką, jej narzeczonym oraz przyszłą przyrodnią siostrąą, Eloise. Nowe miejsce to nie tylko zmiana otoczenia, ale i hierarchii społecznej, w której India z prestiżowej pozycji trafia na margines towarzyskiego świata. To dla niej powrót do bolesnych wspomnień i prób ukrycia przeszłości.
Wraz z rozwijającą się fabułą, okazuje się, że Eloise i Finn, jej chłopak, również skrywają sekrety, które mogą zagrozić ich wizerunkowi. Young zręcznie wplata wątki związane z trudnościami dorastania, relacjami rodzinnymi i zmaganiami z własną tożsamością. Relacja Indii z Eloise i Finnem rozwija się powoli, ale pozwala na głębsze poznanie postaci, co nadaje opowieści autentyczności.
Jednak mimo tej ciekawej oprawy, nie sposób oprzeć się wrażeniu, że historia mogłaby zaoferować coś więcej. Choć Young świetnie radzi sobie z budowaniem napięcia i przedstawianiem relacji między bohaterami, pewne momenty fabularne mogą wydawać się przewidywalne. Część wątków, które zapowiadały się intrygująco, zostały rozwinięte mniej dynamicznie, niż można by oczekiwać od autorki o tak bogatym dorobku.
Mimo to, The Impossible Vastness of Us potrafi poruszyć i skłonić do refleksji, zwłaszcza jeśli chodzi o złożoność emocji i wewnętrzne zmagania młodych bohaterów. To książka, która przypomina, że za fasadą uśmiechu i pozornej perfekcji często kryją się trudne do zrozumienia przeżycia. Dla fanów Young będzie to jednak bardziej powieść o nieco mniejszej intensywności, niż mogliby się spodziewać.
Samantha Young ponownie zabiera czytelników w podróż pełną emocji i tajemnic. Tym razem główną bohaterką powieści jest India, która zmuszona jest do przeprowadzki na drugi koniec kraju, by zamieszkać z matką, jej narzeczonym oraz przyszłą przyrodnią siostrąą, Eloise. Nowe miejsce to nie tylko zmiana otoczenia, ale i hierarchii społecznej, w której India z prestiżowej...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrzeba przyznać, że autorka postawiła zakochanych w dość trudnej sytuacji.Nietypowy trójkąt miłosny.Wartościowa,interesująca historia,bez "smutnych " scen,wulgaryzmów,ale i bez przesadnej świętoszkowatości u młodych bohaterów.Miła odskocznia od bardziej pikantnych książek.Zakończenie odrobinę frustrujace,być może ostateczne,jednak równie dobrze losy bohaterów mogą być kontynuowane.
Trzeba przyznać, że autorka postawiła zakochanych w dość trudnej sytuacji.Nietypowy trójkąt miłosny.Wartościowa,interesująca historia,bez "smutnych " scen,wulgaryzmów,ale i bez przesadnej świętoszkowatości u młodych bohaterów.Miła odskocznia od bardziej pikantnych książek.Zakończenie odrobinę frustrujace,być może ostateczne,jednak równie dobrze losy bohaterów mogą być...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNagła zmiana środowiska rówieśniczego bądź wyraźne odrzucenie w takiej grupie to jedna z największych bolączek nastolatków. Robią wiele, by dopasować się do reszty i nie zostać wyrzuconym poza margines. Jednak nawet nosząc etykietkę najpopularniejszej osoby w szkole szybko można spaść na samo dno.
India zostaje zmuszona do przeprowadzki z Kalifornii przez swoją mamę, która w Bostonie znalazła miłość. Młoda dziewczyna nie może pogodzić się z utratą przyjaciół i bezpiecznej przestrzeni, jaką zapewniała jej szkoła. Wydarzenia z jej życia sprawiły, że jest bardzo nieufna, tym trudniej będzie jej nawiązywać relacje, zwłaszcza w obcym domu, z nieznanym jej mężczyzną i jego córką. Zresztą, nawet z matką nie ma najlepszych relacji, a jej oddana przyjaciółka nie zna jej wszystkich tajemnic. India jednak jest bardzo ambitna i za cel bierze sobie odzyskanie korony popularnej, szkolnej dziewczyny. Jednak życie ma dla niej inne niespodzianki.
Eloise to dziewczyna szalenie dystyngowana, posiada niezwykłą więź z ojcem i wkrótce ma zostać przyrodnią siostrą Indii, co niespecjalnie ją cieszy. Ma swoje zaufane grono znajomych, z którymi spędza czas i zdecydowanie nie potrzebuje nikogo więcej. Ma również chłopaka, Finna, tajemniczego i dość wycofanego chłopaka. Oboje z Eloise nie pałają sympatią do Indii od pierwszych chwil znajomości. Być może dlatego, że pilnie strzegą swoich sekretów, a nowa osoba zawsze stanowi większe ryzyko wypłynięcia na powierzchnię prawd, których się obawiają.
„The Impossible Vastness of Us” to książka, która na pierwszy rzut oka brzmi jak kolejna, typowa powieść dla nastolatków. Mamy grupę uprzywilejowanej młodzieży, która wydaje się żyć beztrosko oraz zagubioną dziewczynę, która nie potrafi odnaleźć się w ich rzeczywistości. Do tego nieprzychylna przyrodnia siostra, chłopak otoczony mrokiem i problemy w relacjach z rodzicami. A jednak nie można zapomnieć, że książka została napisana przez niezawodną Samanthę Young, co ma ogromny wpływ na fabułę i sprawia, że na powszechnym schemacie stworzyła historię, która szybko trafia do serca czytelnika, i to bez względu na wiek. Na próżno szukać tu infantylności, czy wyszukanych dramatów, ta książka to samo życie, i to z całą brzydotą, która często tkwi pod powierzchnią. Wbrew pozorom nie jest to też łatwa opowieść, bo obok szkolnych rozterek i strachu przed zmianami porusza tematy dotyczące poszukiwania własnej tożsamości, orientacji seksualnej, rodzicielstwa, przemocy domowej, a także zawiłych ścieżek, jakimi kroczy miłość, i to nie tylko ta romantyczna. Bohaterowie mają swoje tajemnice, których pilnie strzegą i które zaskakują, a z drugiej strony sprawiają, że coraz lepiej ich rozumiemy. Dzięki postaciom przypominamy sobie, że nie warto jest oceniać po pozorach, widzimy jak bezcenna jest przyjaźń i jak ogromną wagę ma ciepły, rodzinny dom nie tylko dla dziecka, ale i dla dojrzewającego nastolatka. Young jak zwykle nie zawodzi i ta książka jest niesamowita! Autorka też wykazuje się odwagą, jeśli chodzi o proponowane przez nią zakończenie… Jakie? O tym najlepiej przekonać się samemu, bo cała książka jest zdecydowanie warta poznania!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toIndia zostaje zmuszona do przeprowadzki z Kalifornii przez swoją mamę,...
Książka nie była wybitnością wybitności, ale tą książkę autorki na szczęście pamiętam, nie to co jej poprzedniczkę.
To co chcę na pewno uściślić, nikt z nas w Polsce nie potrzebuje angielskiego tytułu, aby książkę przeczytać. Raczej dałoby się to przetłumaczyć. Książka rozpoczyna się w sposób jakiego nie lubię, więc średnio przypadło mi to do gustu, ale co zrobię. Generalnie bohaterowie nie są źle napisanie, ale też nie szczególnie z nimi rezonuję. Polubić ich się da, chociaż moim zdaniem mają trochę pstro w głowie, więc nie zdziwcie się ich wydumanymi decyzjami. Generalnie, polecam im naukę lepszej komunikacji.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo co chcę na pewno uściślić, nikt z nas w Polsce nie potrzebuje angielskiego tytułu, aby książkę przeczytać. Raczej dałoby się to przetłumaczyć. Książka rozpoczyna się w sposób jakiego nie lubię, więc średnio przypadło mi to do gustu, ale co zrobię....