ArtykułyJak dobrze znasz Katarzynę Bondę? Alfabet pisarki.
LubimyCzytać1
ArtykułyMilion euro dla pisarki i burza w branży. Nagroda „Aena de Narrativa“ rozpala emocje
LubimyCzytać10

- 2024-06-19
- 2008-01-01
- 2009-01-01
- Joanna Urban
Trzecia część bestsellerowego cyklu "Zmierzch" w wydaniu luksusowym.
Kiedy media zaczynają donosić o serii tajemniczych morderstw w Seattle, a do lasów wokół Forks powraca żądna zemsty wampirzyca, Bella uświadamia sobie, że znowu grozi jej śmiertelne niebezpieczeństwo. W dodatku, wiedząc, że jej decyzja może doprowadzić do odnowienia odwiecznego konfliktu pomiędzy wampirami a wilkołakami, zmuszona jest wybierać pomiędzy miłością Edwarda a przyjaźnią Jacoba. Zbliża się też zakończenie roku szkolnego, a więc termin przemiany - co Bella ma wybrać: życie czy śmierć?
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
Kup Zaćmienie. Wydanie specjalne w ulubionej księgarnii
Zaćmienie. Wydanie specjalne
Stephenie Meyer odniosła międzynarodowy sukces dzięki serii książek poświęconych dorastaniu i... wampirom. Niezwykłe połączenie przypadło do gustu młodym czytelnikom do tego stopnia, że saga doczekała się ekranizacji, a co za tym idzie - milionów sprzedanych biletów i egzemplarzy powieści. Bella i Edward znów są razem i wydawać się może, że nic ich nie rozdzieli. Nic, z wyjątkiem stada wrogo nastawionych wampirów, które zamierzają zamieszkać w okolicy, a jednym z ich celów jest właśnie Bella. Znany ze "Zmierzchu", wilkołak Jacob dość jednoznacznie stara się o względy Belli, niekiedy w bolesny dla niej sposób. Dziewczyna stanie przed wyborem – stonowany, odpowiedzialny Edward, czy nonszalancki, oddany, acz wybuchowy Jacob. Wybór wcale nie będzie prosty i oczywisty, gdyż przyjaźń łącząca Jacoba z Bellą to silna, wręcz nierozerwalna więź. Kontakty na linii wampiry – wilkołaki ulegną ociepleniu. Stado postanowi pomóc Cullenom w pokonaniu armii nowonarodzonych krwiopijców, by ochronić miasto i Bellę. Walka ramię w ramię doprowadzi do powstania kilku interesujących przyjaźni. Autorka wiarygodnie przedstawiła dramat, z jakim musi poradzić sobie główna bohaterka. Bella stara się nie skrzywdzić tych, na którym najbardziej jej zależy, jednak z góry wie, że nie można uszczęśliwić wszystkich. Ponadto ciężko wybrać pomiędzy życiem, a śmiercią: wszak życie z Edwardem w ostateczności oznaczać będzie porzucenie rodziny; natomiast związek z Jacobem umożliwi niemal normalne funkcjonowanie w społeczeństwie. Meyer udaje się utrzymać na równie wysokim jak poprzednio poziomie dialogi i opisy, a wątki romantyczno – komediowe dodają książce atrakcyjności, czyniąc z niej nietuzinkową lekturę. Niektóre z kwestii Belli mogą powalić czytelnika, który nie raz zaniesie się śmiechem podczas lektury. Jednocześnie miłośnicy spisków, opowieści z dreszczykiem oraz scen walki również nie powinni czuć się zawiedzeni. Pojedynków będzie co nie miara, podobnie scen poruszających do łez. Wystarczy wspomnieć tajemniczo o zakończeniu, które wzrusza, a jednocześnie zaostrza apetyt na ciąg dalszy.Miłośnicy wampirów, kryminałów i historii z dreszczykiem zaczytają się w "Zaćmieniu" na... śmierć.
Oceny książki Zaćmienie. Wydanie specjalne
54510 użytkowników ma tytuł Zaćmienie. Wydanie specjalne na półkach głównych- Przeczytane 51 854
- Chcę przeczytać 2 499
- Posiadam 12 739
- Ulubione 2 080
- Fantastyka 400
- Fantasy 213
- Wampiry 146
- Młodzieżowe 97

Inne materiały dotyczące książki Zaćmienie. Wydanie specjalne

Stephenie Meyer: Powstaną kolejne części „Zmierzchu”

Saga „Zmierzch“ powraca! Stephenie Meyer zapowiada wydanie nowej książki
Cytaty z książki Zaćmienie. Wydanie specjalne
Tak się cieszę,że wróciłeś.
-Uwielbiam do Ciebie wracać.
-Uwielbiam Cię witać
Tak się cieszę,że wróciłeś.
-Uwielbiam do Ciebie wracać.
-Uwielbiam Cię witać
Rozwiązanie słuszne to nie zawsze rozwiązanie oczywiste. A czasami coś jednym wydaje się słuszne, innych rani
– Powinnam cię przeprosić, ale wcale nie jest mi przykro.
– A mi powinno być przykro, że tobie nie jest przykro, ale też nie jest mi przykro
– Powinnam cię przeprosić, ale wcale nie jest mi przykro.
– A mi powinno być przykro, że tobie nie jest przykro, ale też nie jest mi p...

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zaćmienie. Wydanie specjalne
Boże, tej części mogłoby nie być. Jedyne co było ciekawe to opowieści Jaspera i Rosalie
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoja ulubiona część. Miłosny trójkąt w akcji ale też dużo się dzieje tutaj jeśli chodzi o wampiry i wilkołaki. Pokochałam kiedyś i kiedyś napewno do niej wrócę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPiękne wydanie.
Piękne wydanie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCóż, spodziewałem się czegoś lepszego. Książka nie jest zła, ale nie czułem tego czegoś jak przy "Księżyc w nowiu". Jeśli miałbym powiedzieć co było tu najciekawsze to opowieść Rosalie ( najbardziej tajemniczej postaci)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeczytałam, kocham, 10/10
Przeczytałam, kocham, 10/10
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrzeci tom sagi to moment, w którym napięcie rośnie. Zamiast intymnego dramatu Belli i Edwarda, mamy tu pełnoprawny konflikt – między przyszłością a przeszłością, między tym, co bezpieczne, a tym, co nieodwracalne.
Bella uczy się wybierać. A wybór – jak to w życiu – nigdy nie jest łatwy. Przyjaźń staje się zagrożeniem dla miłości. I właśnie za to cenię „Zaćmienie”: pokazuje, że życie to nie bajka, w której uczucie wszystko rozwiązuje. Czasem uczucie trzeba poprzeć decyzją.
I jest to nadal prosta książka. Ale emocjonalnie – to już nie jest historia dziewczyny z liceum. To historia dziewczyny, która zaczyna rozumieć cenę dorosłości.
Daję 7 gwiazdek za to, że w tej części naprawdę czułam wagę wyborów. I że Meyer, zamiast tylko karmić nas romantyzmem, zaczęła mówić o konsekwencjach. Cicho, subtelnie, ale szczerze.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBella uczy się wybierać. A wybór – jak to w życiu – nigdy nie jest łatwy. Przyjaźń staje się zagrożeniem dla miłości. I właśnie za to cenię „Zaćmienie”:...
Pierwsze dwie części przeczytałam 14 lat temu więc kiedy wróciłam do sagi to był taki powrót do przeszłości, fajne, sentymentalne doświadczenie:) Bawiłam się dobrze, chociaż pod koniec to już straszne męczenie buły xd
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrzecia część Sagi Zmierzch no i tutaj już powoli zaczyna być więcej akcji, jeśli chodzi o świat wampirów. Zaczynają się przygotowania i walka przeciwko armii nowonarodzonych. Znacznie przyjemniej czytało mi się tą część niż poprzednia. Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toprzynudzała mnie trochę. Edward nie zachowuje się zdecydowanie jak na swój wiek. Bella jest głupio zaślepiona nim. Szkoda tylko charliego i Jacoba
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrzeci tom sagi, tak jak poprzednie, opowiada o ogromnej sile miłości, wymykajacej się jakiejkolwiek logice i poświęceniu, którego wymaga.
Ta część bardziej skupia uwagę na historii pochodzenia wilkołaków i ich egzystencji. Rozdarcie Belli, jej strach przed przemianą, a także uświadomienie sobie własnych uczuć do przyjaciela wilkołaka gra jednak tutaj ogromną rolę. Akcja nie jest dynamiczna i mało jest tu wydarzeń, od których jeżą nam się włosy na karku, mimo to treść nie nudzi i może się podobać wielu czytelnikom. Perypetie Belli, zwłaszcza miłosne, wciągają, ponieważ są nieprzewidywalne, a rosnące nowe uczucie zdaje się zaskakiwać nawet ją.
Pomysł na fabułę był bardzo dobry, tak jak skrupulatne opowiedzenie wydarzeń, niektórych przerażających i trzymających w napięciu, a innych wręcz przeciwnie - mozolnych i ciągnących się, niezbędnych jednak do poznania całości obrazu przedstawionego w książce. Oczywiście wszystko to w narracji pierwszoosobowej prowadzonej przez Bellę. Pozwala to dobrze poznać bohaterów, z którymi główna bohaterka jest blisko, stworzyć z nimi więź, polubić ich lub.. wręcz przeciwnie. Lekki, zajmujący styl Meyer również jak najbardziej na plus.
Znowu mam jednak mieszane uczucia co do samej Belli, ponieważ często mnie irytowała. To, jak czasem na własne życzenie komplikuje różne sytuacje i stwarza problemy nie tylko sobie, ale i innym, działało na mnie dosyć zniechęcająco. Podejrzewam, że gdyby nie sentyment do tej sagi, prawdopodobnie na tej części zakończyłabym z nią przygodę. O ile nie wcześniej.
Mimo to czytam dalej i liczę na lepsze wrażenia w kolejnej części.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa część bardziej skupia uwagę na historii pochodzenia wilkołaków i ich egzystencji. Rozdarcie Belli, jej strach przed przemianą, a także uświadomienie sobie własnych uczuć do przyjaciela wilkołaka gra jednak tutaj ogromną rolę. Akcja...