Miłosne gry Marka Hłaski

Okładka książki Miłosne gry Marka Hłaski autora Barbara Stanisławczyk, 9788383381459
Okładka książki Miłosne gry Marka Hłaski
Barbara Stanisławczyk Wydawnictwo: Rebis biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
2024-02-13
1998-12-09

Kup Miłosne gry Marka Hłaski w ulubionej księgarnii

Oceny książki Miłosne gry Marka Hłaski

OPINIE i DYSKUSJE o książce Miłosne gry Marka Hłaski

Barbara Stanisławczyk - "Miłosne gry Marka Hłaski"

Ależ to był wywrotowiec. Od urodzenia, musiał mieć to od urodzenia i działać wedle własnych imperatywów zachowania. Był takim indywiduum, którego się kocha, za talent, urodę, to COŚ, co sprawiało, że "kosił kobiety jak ułan".
Książkę czyta się świetnie, oddaje ducha początków PRL, tego całego aparatu władzy, towarzyszy, donosicieli, a z drugiej strony pokazuje świat literacki od kuchni, ponieważ Hłaską interesowali się wszyscy.
Ps. Z listu do Osieckiej "Panna Czaczkes" - ...dla innych Paryż, las neonów, orgia świateł i tak dalej. Źle się czuję, marnie śpię, w dzień chodzę jakby mnie byk wyjebał"

Barbara Stanisławczyk - "Miłosne gry Marka Hłaski"

Jaki był Marek Hłasko? Czy rzeczywiście był takim draniem w stosunku do kobiet i czy naprawdę je kochał?
Barbara Stanisławczyk w swojej książce przybliża postać
utalentowanego pisarza pokolenia’56, skupiając się na jego „miłościach” w oparciu o wspomnienia swoich rozmówców, a także wypowiedzi samego Hłaski.

Wśród najważniejszych kobiet jego życia można wymienić: Hannę Golde, Agnieszkę Osiecką, Sonję Ziemann (późniejsza żona),Esther Steinbach i Luise Schaffer, ale był obiektem westchnień również i mężczyzn - Jerzego Andrzejewskiego, Jarosława Iwaszkiewicza, Stefana Łosia czy Henryka Berezy.
W stosunku do płci pięknej był czuły, namiętny, ale też nieobliczalny i pełen sprzeczności. Żył jakby w amoku nie rozumiejąc i nie doceniając najwyższych wartości, a przy tym nie umiał wyważyć kwestii życiowych, by funkcjonować w umiarkowanym spokoju ducha.

Sam Marek Hłasko powiedział kiedyś:
„Wielka miłość zdarza się w życiu tylko raz, wszystko co następuje potem, jest tylko szukaniem tej utraconej miłości.”
Co miało znaczyć, że prawdziwa miłość jest tylko jedna, a reszta to złudzenia.

Dla mnie Hłasko to postać tragiczna. Zadebiutował młodo i szybko został doceniony. Zachłysnął się tym sukcesem. Utalentowany pisarz pił i łobuzował w knajpach. Był kochliwym hulaką o wielkim sercu. Tylko czy on w głębi duszy rzeczywiście taki był, czy to inni stworzyli taki jego obraz, a on się jemu poddał i nie miał na tyle siły i samozaparcia, aby z nim zerwać? Żył i tworzył w trudnych powojennych czasach, wyjechał z Polski i potem nie mógł do niej wrócić przez ówczesną władzę. Został okrzyknięty pisarzem wyklętym.
Na emigracji przebywał we Francji, Niemczech, Izraelu i w Stanach Zjednoczonych, ale nigdy do końca nie umiał odnaleźć się poza granicami Polski.
Miłosne gry…” to bardzo bogate źródło wiedzy o życiu polskiego James’a Dean’a obfitujące w niuanse i ważne szczegóły dotyczące każdego jego związku uczuciowego. W książce znajduje się też kalendarium z życia pisarza oraz zdjęcia, dokumenty i listy.
Bardzo ciekawa lektura, którą polecam każdemu, kto interesuje się biografią i twórczością Hłaski.

Barbara Stanisławczyk w swojej książce przybliża postać

Wśród najważniejszych kobiet jego życia można wymienić: Hannę...

“Przyciągał i odpychał. Prowokował i niszczył. Kochał i nienawidził.”

Choć mało czytam książek, które nie spełniają moich oczekiwań, to wśród nich są te, które będę szczególnie polecała, do których będę często wracała. To jedna z nich.

Marek Hłasko. Manipulant nieszanujący ludzi, narcyz, alkoholik i erotoman. Jakby tego było mało, hipochondryk. Jednocześnie geniusz. Cóż. Tak bywa. “Uwielbiały go kobiety i kochali mężczyźni”, to prawda, ja wielbię od czasów licealnych.

Żył, choć to słowo daleko idealizujące te relacje, z kilkoma kobietami równocześnie. Każdą z nich przekonywał, że jest jedyna i tylko ona się liczy.

Cudnej urody, a właściwie pióra, rozdział o Osieckiej. Przepełniony tak dramatyzmem, co pełen romantyzmu. Tu wątek z dojrzewaniem Agnieszki, tam listy z Izraela, obowiązkowo Frykowski się pojawia. Mimo to, Osiecka i cała armia kobiet są tu tylko punktem wyjścia do snucia opowieści o życiu samego Hłaski.

Opowieści pełnej anegdot, wspomnień,
przekazywanych z ust do ust historii, budujących legendę pisarza - buntownika.
Opisująca jego życie fragmentami z napisanych powieści.

Jak twórczość Hłaski, to (nie)kolorowe lata 50-60. Tyrmand, Polański, Miłosz, Komeda, Cybulski. Piękne to były czasy artystycznie, choć równocześnie wyjątkowo ciężkie.

Sporo więc polityki, w sposób nieunikniony związanej w tych latach ze sztuką. Jak autorka napisała “czas był sprzymierzeńcem tej książki. Z upływem lat otwierały się archiwa, a ludzie zaczynali mówić. Nie ma tu zmyśleń.”

Przeczytamy o homoseksualizmie, także w kontekście politycznym, o pozyskiwaniu i manipulowaniu artystami, trudnościach przy wyjazdach i problemach poza granicami. Bo przecież Hłasko to nie tylko Polska. To epizod “amerykańskiego snu” i wydarzenia związane z paryską “Kulturą”. To też Berlin i oczywiście Izrael.

Polecam serdecznie! Ukłony dla autorki, bardzo dużo pracy wymaga przygotowanie takiej książki, plus za bogaty zbiór zdjęć!

“Przyciągał i odpychał. Prowokował i niszczył. Kochał i nienawidził.”

409 użytkowników ma tytuł Miłosne gry Marka Hłaski na półkach głównych
97 użytkowników ma tytuł Miłosne gry Marka Hłaski na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Miłosne gry Marka Hłaski

Okładka książki Literatura i kultura w życiu człowieka – wybrane motywy Dominik Flisiak, Małgorzata Gajak-Toczek, Zofia Gralak, Grzegorz Jończyk, Aleksandra Korpysz, Tomasz Korpysz, Maria Kossakowska, Michał Krzyżanowski, Katarzyna Łogożna-Wypych, Joanna Pyszna, Joanna Smoła, Sara Smyczek, Ewa Sobczyk, Barbara Stanisławczyk, Mateusz Tofilski, Monika Torczyńska, Joanna Tumiłowicz, Mirosław Twardowski, Ewelina Wasielewska, Agnieszka Wesołowska, Katarzyna Zioło, praca zbiorowa
Barbara Stanisławczyk
Barbara Stanisławczyk
dr nauk społecznych, pisarka, reportażystka, publicystka, wykładowca akademicki (Collegium Civitas, UW, PAN, UKSW). Była prezes Polskiego Radia S.A., dyrektor wydawnicza wydawnictwa „Przekrój”, redaktor naczelna miesięczników „Pani” i „Sukces”. Autorka książek: Matka Hłaski, Pajęczyna (współautor),która znalazła się w antologii polskiego reportażu 100/XX, Miłosne gry Marka Hłaski, Kąkolewski bez litości, Dziewczyny, Ostatni krzyk. Od Katynia do Smoleńska. Historie dramatów i miłości, Od jutra oraz Kto się boi prawdy? Walka z cywilizacją chrześcijańską w Polsce, będącej owocem trzyletnich badań naukowych.

Cytaty z książki Miłosne gry Marka Hłaski