Arsene Lupin: Książę Jerycho

Kup Arsene Lupin: Książę Jerycho w ulubionej księgarnii

Oceny książki Arsene Lupin: Książę Jerycho

OPINIE i DYSKUSJE o książce Arsene Lupin: Książę Jerycho

Maurice Leblanc w powieści „Książę Jerycho” (1929) ponownie przenosi czytelnika w fascynujący świat przygód Arsène’a Lupina, łącząc kryminał z elementami romantycznej przygody i tajemnicy. Powieść ta, będąca jednym z późniejszych dzieł autora, ukazuje mistrzowskie połączenie intrygi, psychologii bohaterów i plastycznych opisów.

Historia rozpoczyna się w willi Mirador, położonej na malowniczym urwisku nad Morzem Śródziemnym, gdzie zamieszkuje piękna Nathalie Manolsen. Atmosfera jest idylliczna, ale szybko nabiera niepokojącego charakteru, gdy na horyzoncie pojawia się groźba pirata Jerycha – tajemniczej, legendarnej postaci, która zdaje się ucieleśniać zarówno niebezpieczeństwo, jak i fascynację. Wkrótce do akcji dołącza baron Ellen-Rock, równie tajemniczy bohater, który sam jest ucieleśnieniem zagadki, bowiem utracił pamięć o swojej przeszłości, a jego życie otacza aura niezwykłości i podejrzeń.

Leblanc, jak zawsze, bawi się konwencjami, tworząc postaci pełne kontrastów. Nathalie to kobieta silna, niezależna, ale i romantyczna, zafascynowana wizją bohaterstwa. Ellen-Rock, choć pozbawiony przeszłości, wydaje się idealnym uosobieniem jej marzeń – rycerzem bez skazy, który w rzeczywistości skrywa wiele tajemnic.

Fabuła pełna jest nieoczekiwanych zwrotów akcji, od porwań po strzelaniny, a każdy wątek odsłania nowe warstwy motywacji bohaterów i skomplikowanego świata, w którym przyszło im żyć. W tle rozgrywają się także subtelne rozważania nad ludzką naturą, pragnieniem wolności, lojalnością i miłością.

Styl Leblanca, lekki, a jednocześnie bogaty w szczegóły, czyni „Księcia Jerycha” powieścią, która trzyma w napięciu od pierwszej do ostatniej strony. Opisy krajobrazów, zwłaszcza nadmorskiego regionu Esterel, budują atmosferę i nadają książce niemal filmowy charakter.

„Książę Jerycho” to opowieść o walce dobra ze złem, ale i o poszukiwaniu własnej tożsamości. Maurice Leblanc po raz kolejny udowadnia, że jego twórczość, choć osadzona w konkretnym czasie i miejscu, pozostaje uniwersalna i ponadczasowa. To lektura obowiązkowa dla miłośników Arsène’a Lupina i fanów literatury kryminalnej, którzy cenią wyrafinowaną narrację i wyraziste postacie.

Historia rozpoczyna się w willi Mirador,...

Sympatyczna ramotka

Sympatyczna ramotka

35 użytkowników ma tytuł Arsene Lupin: Książę Jerycho na półkach głównych
5 użytkowników ma tytuł Arsene Lupin: Książę Jerycho na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Arsene Lupin: Książę Jerycho

Maurice Leblanc
Maurice Leblanc
Pisarz, nowelista francuski, autor cyklu powieści kryminalnych, których bohaterem jest Arsène Lupin dżentelmen-włamywacz.

Cytaty z książki Arsene Lupin: Książę Jerycho

Dodaj cytat z książki Arsene Lupin: Książę Jerycho