Tajny klub Nietypowych Czarownic

- 2023-08-23
- 2023-08-23
- 2022-08-23
- Dorota Stadnik
Mika Moon, młoda czarownica, każdego dnia musi ukrywać swoje nadprzyrodzone moce, co nie ułatwia jej nawiązywania bliższych relacji. Nie może również utrzymywać kontaktów z innymi czarownicami, ponieważ zbyt dużo magii w jednym miejscu mogłoby niepotrzebnie zwrócić uwagę postronnych osób. Żyje więc samotnie ze swoim jedynym przyjacielem, psem, i stara się przestrzegać obowiązujących ją zasad. Z jednym wyjątkiem – zakłada konto w internecie, gdzie „udaje” czarownicę. Jest przekonana, że nikt nie potraktuje jej magicznych filmików poważnie. Aż pewnego dnia dostaje dziwną ofertę pracy. Ma zostać nauczycielką trzech dziewczynek, które są… czarownicami. Mika trafia do tajemniczego domu zamieszkanego przez nietuzinkowe osoby: ekscentrycznego aktora na emeryturze, ogrodnika o anielskiej cierpliwości, niezwykle empatyczną gosposię, a także bardzo przystojnego i równie bardzo gburowatego młodego bibliotekarza. To wystarczy, aby w miarę uporządkowany świat Miki stanął na głowie!
Wypełniona magią, radością i miłością ciepła powieść fantasy o czarownicy poszukującej swojego miejsca w świecie.
Kup Tajny klub Nietypowych Czarownic w ulubionej księgarni
Oceny książki Tajny klub Nietypowych Czarownic
1613 użytkowników ma tytuł Tajny klub Nietypowych Czarownic na półkach głównych- Przeczytane 840
- 2023 57
- 2024 42
- 2025 29
- Audiobooki 21
- Fantastyka 19

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tajny klub Nietypowych Czarownic
Na początku chciałam dać tylko 9 gwiazdek. Większość książek jakie czytam dostają 10, dużo czasu temu natknęłam się na jej opis i zupełnie inaczej wyobrażałam co będzie się działo tam. Z jednej strony byłam zaskoczona, z drugiej trochę rozczarowana. Ale mimo wszystko ta książka naprawdę jest przytulna, jak o niej mowią. Jednak jej końcówka sprawiła, że dostaje ode mnie maks gwiazdek. Szybko się czyta, niektóre zwrotu akcji były mocniejsze dla mnie niż myślałam. Magiczny klimat jest dość przyjemny, fajna, miła książka. Przynajmniej raz warto przeczytać.
Jakiegoś efektu "WOW" nie miałam, ale jak już wcześniej napisałam, jest na swój sposób urocza i ciekawa.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFajne
Fajne
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiezwykle optymistyczna, pełna uroku opowieść o Czarownicy z ludzkimi problemami. O tym, że świat jest piękny dzięki różnorodnosci. I o tym, że dobrze pozostawiać otwarte okno.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo brzegi queerowe, magiczno-przytulne-nie-wiem-co. Bardzo fajne czytadło na odstresowanie, na zatrzymanie się, a może i na zrobienie małego kroku w tył i spojrzenie na swoje życie - nie aż tak bardzo różniące się od magicznego życia głównej bohaterki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSłownikowa definicją "cozy fantasy". Urocza, ciepła i przyjemna. Byłby z niej świetny kilku odcinkowy serial.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHmmm, możn posłuchać, ale jak dla mnie była o wiele za ckliwa.
Hmmm, możn posłuchać, ale jak dla mnie była o wiele za ckliwa.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDo tego fabularnie ma mome.ty, które się wleka, a potem jest nagł przyspieszenie i człowiek ma wręcz wrażenie, że czegoś po drodze brakło.
Niesamowicie przyjemna historia o szukaniu własnego miejsca na ziemi, gdzie można być w stu procentach sobą ale także o nawiązywaniu relacji. Dodatkowo mały plot twist pod koniec książki, który moim zdaniem był na prawdę dobry.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo lekka, miejscami śmieszna lektura. Nic nadzwyczajnego, ale czytało się ją bardzo szybko i równie szybko się o niej zapomina. Polecam jako odskocznię — coś lekkiego do poczytania.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFajna książka do przeczytania pod kocem i z kakaem — takie cosy fantasy z magicznym, rodzinnym klimatem, idealne na jeden wieczór.
Trochę nie pasowały mi tu sceny łóżkowe, jakby były wyjęte z innej książki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrochę nie pasowały mi tu sceny łóżkowe, jakby były wyjęte z innej książki.
Kocyk, kakałko i ta książka. True story. 107/2025
Kocyk, kakałko i ta książka. True story. 107/2025