Druga śmierć Edie i Violet Bond

Okładka książki Druga śmierć Edie i Violet Bond autora Amanda Glaze, 9788383215198
Okładka książki Druga śmierć Edie i Violet Bond
Amanda Glaze Wydawnictwo: Wydawnictwo Kobiece Seria: Young fantasy, science fiction
Young
The Second Death of Edie and Violet Bond
2023-09-27
2023-09-27
Daria Kuczyńska-Szymala

Kup Druga śmierć Edie i Violet Bond w ulubionej księgarnii

Oceny książki Druga śmierć Edie i Violet Bond

OPINIE i DYSKUSJE o książce Druga śmierć Edie i Violet Bond

To była bardzo przyjemna książka, która pozytywnie mnie zaskoczyła. Mamy tu fajny klimat, porusza ważne kwestie, które były w tamtych czasach dużym problemem i dużo zwrotów akcji, które były w idealnych momentach.

Dwie siostry i świat po śmierci. Co może się złego wydarzyć?
Edie i Violet są bliźniaczkami i pracują jako medium. Wiele osób sceptycznie podchodzi do ich występów, jednak nikt nie wie, że dziewczyny naprawdę posiadają umiejętności, które umożliwiają im kontakt z ludźmi po śmierci.
Ostatnio zaczyna dochodzić do serii zaginięć młodych kobiet, które tak jak one pracowały jako medium. Co wiąże te zaginięcia ze śmiercią ich matki?

Już dłuższy czas ta książka leżała na mojej półce. Sięgnęłam po nią, bo zmotywowało mnie do tego wyzwanie #365dnifantastyki 💕
Wszelkie tematy nadprzyrodzone intrygują mnie od dawna, więc ta książka była czymś, co mnie od razu zaintrygowało swoim opisem.
Pomysł autorki na to, jak wyglada wchodzenie do świata zmarłych oraz to, jak wyglada życie po śmierci jest naprawdę intrygujący i na swój sposób nowatorski. Dwie siostry mimo bycia bliźniaczkami posiadają różne umiejętności, które pozwalają im na zarabianie na życie poprzez bycie medium. Ich postaci są napisane w taki sposób, że kibicujemy im od pierwszej do ostatniej strony książki.
Na minus w tej książce jest wątek romantyczny. Moim zdaniem jest on tam trochę na siłę, a do tego jest przerysowany, przez co niektóre zachowania bohaterów wydają mi się irracjonalne. Głównie chodzi tu o to, jak ta relacja przesadnie szybko się rozwija i bierze trochę z niczego.
Mimo to, jest to naprawdę fajna i przyjemna lektura, która przypadnie do gustu młodzieży, ale i tym starszym czytelnikom.

Dwie siostry i świat po śmierci. Co może się złego wydarzyć?

Historia opowiada o dwóch siostrach bliźniaczkach, które mają niezwykłe zdolności. Mogą kontaktować się z duchami. Wykorzystują to w celach zarobkowych. Kiedy podczas jednego z pokazu w Sacramento Violet przez chwilę łączy się z duchem, który zabił ich matkę. Edie zaczyna szukać ostatniej klientki swojej matki, aby móc rozwiązać tajemnicę jej śmierci. W tym samym czasie w mieście w tajemniczy sposób giną dziewczęta o nadprzyrodzonych zdolnościach. Do tego wszystkiego dochodzi włamanie do szpitala psychiatrycznego, a wszystko dzieje się w 1885 roku.

Książka ogólnie fajna, choć myślałam, że zrobi na mnie większe wrażenie. Klimat bardzo przyjemny, o ile można tak napisać o kontakcie z duchami, przechodzeniu do świata zmarłych i eksperymentach na młodych dziewczynach w szpitalu psychiatrycznym. Jednak XIX wiek i przedstawienie roli kobiet w tamtych czasach, ich walka o swoje prawa. Dobrze pokazuje, jak bardzo ograniczono kobiety i jak same nie mogły o sobie w ogóle decydować, mogli to robić tylko mężczyźni.
Silna postać obu bliźniaczek, które dążą do swoich celów nie patrząc na przeciwności. Choć książka mnie wciągnęła to czuję niedosyt i uważam, że niektóre wątki mogły być bardziej rozwinięte.

335 użytkowników ma tytuł Druga śmierć Edie i Violet Bond na półkach głównych
71 użytkowników ma tytuł Druga śmierć Edie i Violet Bond na półkach dodatkowych