Lassie wróć!

Okładka książki Lassie wróć! autora Eric Knight, 8310077343
Okładka książki Lassie wróć!
Eric Knight Wydawnictwo: Nasza Księgarnia Ekranizacje: Lassie. Nowe przygody (2023) Seria: Lektura Szkolna opowiadania, powieści dla dzieci
opowiadania, powieści dla dzieci
Lektura Szkolna
Lassie come home
1987-06-01
1987-06-01
Czesław Dembiński
Ekranizacje:
Lassie. Nowe przygody (2023)

Kup Lassie wróć! w ulubionej księgarnii

Oceny książki Lassie wróć!

OPINIE i DYSKUSJE o książce Lassie wróć!

To chyba nie był dobry pomysł czytać TĘ książkę 3 tygodnie po tym jak odszedł mój ukochany pies😭😭😭
Książka jest piękna i wzruszająca, wzruszy największego twardziela.
To historia suczki rasy collie o imieniu Lassie. Przyjaciółki chłopca przede wszystkim. Codziennie czekała na niego przed szkołą. Nastały jednak trudne czasy, ojciec psa sprzedał, bo nie stać go było na jego utrzymanie. Lassie uparcie uciekała i wracała do domu. Wreszcie nowy właściciel wywiózł ją do swojej psiarni do dalekiej Szkocji. Był pewny, że teraz już będzie to jego pies. Ale Lassie zdołała uciec. Przemierzyła trasę ze Szkocji do angielskiego Yorkshire, to w prostej drodze jest 400 mil. A przecież po drodze zdarzały się wypadki, ktoś ją uwięził, inny pobił, pogryzły ją psy. Pogoda też nie zawsze sprzyjała. Ale wierny pies uparcie dążył do celu, na południe, do swojego ukochanego chłopca.
Niesamowita historia, pięknie napisana, a ja średnio co 4 kartki miałam kluchę w gardle.
Kto nie czytał, oczywiście polecam.

Książka jest piękna i wzruszająca, wzruszy największego twardziela.

przepiękna książka mojego dzieciństwa, pełna wzruszeń

przepiękna książka mojego dzieciństwa, pełna wzruszeń

Czytałem z dziećmi (5 i 7 lat) i ogólnie podobała nam się historia.
Może nie porwała nas do końca. Jednak przygody Lassie były opowiedziane w bardzo ciekawy sposób.
Chociaż sam osobiście nie zrozumiałem końca (gdzie wpada w tą zaspę śniegu, i co się z nią dalej dzieje?).

Myślę, że przekazuje pewne wartości takie jak wytrwałość i determinacja.

Czytałem z dziećmi (5 i 7 lat) i ogólnie podobała nam się historia.

Myślę, że przekazuje pewne wartości takie jak wytrwałość i determinacja.

7083 użytkowników ma tytuł Lassie wróć! na półkach głównych
1692 użytkowników ma tytuł Lassie wróć! na półkach dodatkowych

Okładka książki Czarujące obiekty latające Piers Anthony, Robert Bloch, Nelson Bond, Fredric Brown, Angela Carter, Arthur C. Clarke, John Collier, Roald Dahl, Thomas M. Disch, Peter Haining, Harry Harrison, Eric Knight, Stephen Leacock, C.S. Lewis, William F. Nolan, Mervyn Peake, Terry Pratchett, Fletcher Pratt, Robert Sheckley, Cordwainer Smith, Kurt Vonnegut, P.G. Wodehouse, John Wyndham, L. Sprague de Camp, praca zbiorowa
Eric Knight
Eric Knight
Urodził się w Yorkshire, ale w dzieciństwie wiele czasu spędzał w Afryce Południowej, gdzie jego ojciec zajmował się handlem diamentami. Po śmierci ojca matka ponownie wyszła za mąż, za Amerykanina, dlatego jako 15-latek przeniósł się do Massachusetts w USA. W czasie I wojny światowej służył w Armii Kanadyjskiej. Później studiował sztukę w National Academy of Design w Nowym Jorku, a także pracował jako reporter gazety i hollywoodzki scenarzysta, współpracując m.in. z Frankiem Caprą. W 1932 roku Knight i jego żona Jere zakupili farmę w Pensylwanii, na której hodowali psy, (m.in. owczarki collie). Pierwsza powieścią, jaką napisał, była Song on Your Bugles (1936) o klasie robotniczej w północnej Anglii. Jego This Above All jest uważana za jedną z ważniejszych powieści o II wojnie światowej. Powieść Lassie wróć! została wydana w 1940 roku, a w 1943 nakręcono jej pierwszą adaptację z udziałem m.in. 10-letniej Elizabeth Taylor. W 1943 roku, Eric Knight zginął w wypadku samolotowym w pobliżu Paramaribo w Gujanie Holenderskiej (obecnie Surinam),gdzie służył w Siłach Specjalnych Armii Stanów Zjednoczonych (w stopniu majora).

Cytaty z książki Lassie wróć!