Czarujące obiekty latające

- The Flying Sorcerers: More Comic Tales of Fantasy
- Prószyński i S-ka
- 2008-07-17
- 2008-07-17
- Paulina Braiter-Ziemkiewicz, Jolanta Kozak, Zofia Uhrynowska-Hanasz, Jarosław Kotarski, Marek Cegieła, Małgorzata Dobrowolska, Irena Doleżał-Nowicka
- czarujące obiekty latające opowieści fantastyka humor
Nowe opowieści ze świata fantastyki i humoru Czarujące obiekty latające to kolejna, po Czarnoksiężnikach z Krainy Osobliwości, antologia humorystycznej fantastyki. Czytelnik znajdzie tu przykłady najlepszych utworów tego gatunku, autorstwa m.in. Clivea Staplesa Lewisa, Roalda Dahla, Mervyna Peakea, Kurta Vonneguta Jr, Artura C. Clarkea, reprezentujące różne odmiany fantastyki, od fantasy po science fiction.
W sytuacji nie do wytrzymania ludzie gotowi są modlić się do kogokolwiek, a nawet do czegoś. W okopach naprawdę nie ma ateistów. Ludzie modl...
Rozwiń dodaj nowy cytat
Kilka sympatycznych opowiadań, jednych lepszych, drugich gorszych. Jak dla mnie, najlepsze to to z moją ulubioną postacią - Mortem.
Pokaż mimo toJak większość antologii, poziom opowiadań mocno zróżnicowany. Niestety, przeważają raczej te kiepskie. A zapowiadało się nieźle, pierwsze opowiadanie (T. Pratchetta) świetne...
Pokaż mimo toZbiór dość zróżnicowanych opowiadań, niektóre są dziwne, niektóre zabawne, niektóre dłuższe, niektóre krótsze, ale wszystkie łączą dwie rzeczy - tematyka fantasy/science-fiction i to, że dobrze się je czyta
Pokaż mimo toBardzo fajny zbiór opowiadań ze świata fantasy. Polecam
Bardzo fajny zbiór opowiadań ze świata fantasy. Polecam
Pokaż mimo toRównie nierówna, jak większość zbiorków opowiadań, z tym, że jakoś lepiej wstrzeliła się w moje gusta :)
Pokaż mimo to"Czarnoksiężnicy z Krainy Osobliwości" byli zdecydowanie lepsi. W zasadzie tu już prawie wcale nie jest zabawnie. Mnie się nie spodobało.
Pokaż mimo toOgólnie zbiorek ciekawy, pomysły aż kipią, choć nie rozumiem zamysłu redaktora w kwestii wyboru tych konkretnie opowiadań do antologii. Kilka z nich wydaje się być podpięte na siłę do podgatunku humoru fantastycznego, a u części z nich na próżno doszukiwałam się elementu latającego ;)
Niemniej opowiadania są w większości całkiem przyjemne. Najbardziej podobała mi się część dotycząca istot nadprzyrodzonych, choć też nie cała.
Subiektywna ocena:
• „Wirujące kręgi nocy” – 10, znane mi z innego zbioru opowiadań, ale jedno z najlepszych w tym wydaniu,
• „Samo życie” – 3, takie jakieś nieudane…
• „Udoskonalona pułapka na myszy” – 3, i to również…
• „Lepsza połowa Sama Smalla” – 6, zabawne zakończenie :)
• „Danse macabre” – 9, i na pewno nie jest to humoreska, za to jest bardzo melancholijna i przerażająca,
• „Świat bylejaki” – 10, choć powinnam się trochę obrazić na autora ;)
• „Harrison Bergeron” – 8, absurdalny świat rodem z Orwella, równie absurdalnie przedstawiony,
• „Od folkloru do horroru” – 5, takie małe coś, które nie zapada w pamięć,
• „Właściwa strona” – 9, super opowiadanie o kuszeniu z zaskakującym zakończeniem,
• „Wredny” – 5, takie sobie, krótkie i na raz,
• „Dusza człowiek” – 10, świetne, zabawne i niecodzienne :)
• „Karaluchy” – 8, trochę zniesmaczające, ale dobrze napisane,
• „Władczyni domu miłości” – 9, bardzo smutne i takie jakby poetyckie w wyrazie,
• „Z kamienia” – 4, krótka parodia, która też nie zostawia śladu…
• „Kozetka” – 6, pikantne i niebanalne…
• „O cudowno tajemnico życia! – 8, z humorem opowiedziany przesąd dotyczący krów ;)
• „Człowiek w azbeście” – 9, pomysł i wykonanie przednie, choć początek ciut słaby,
• „Samica gatunku” – 8, absurdalne i dobrze napisane,
• „Z planety Gustible’a” – 7, też trochę niesmaczne, ale niecodzienne,
• „Specjalista” – 10, choć z początku mnie trochę odstraszył,
• „Przygoda z marsjańskimi księżycami” – 4, nieciekawa przeróbka z Sherlockiem Holmesem…
• „Złote lata Stalowego Szczura” – 8, świetny pomysł i wykonanie,
• „Nie będzie jutra” – 8, jakże prawdziwe.
więcej Pokaż mimo toNiemniej opowiadania są w większości całkiem przyjemne. Najbardziej podobała mi się część...
Fenomenalny zbiór. Opowiadania są na szkolną szóstkę, a w najgorszym przypadku na czwórkę. Na niektóre historie mógłbym się normalnie nie natknąć, bo zdarzają się bardzo stare perełki, raczej ciężko dostępne. Nie mogłem się oderwać. Natychmiast zakupiłem pozostałe 2 tomy opowiadań - w jednym z nich m.in. Woody Allen :)
Pokaż mimo toTa książka potwierdza jednocześnie dwie sprzeczne teorie. A mianowicie, że fantastyka jest mega nudnym gatunkiem literackim, jak i tę, że jest najciekawszym gatunkiem i naprawdę godnym uwagi.
Pokaż mimo toBez dozy sentymentu - jak to było w moim przypadku - średnio zabawny, a przy tym nudnawy zestaw opowiadań klasyków (głównie) amerykańskiej humoreski fantastycznej. Znak czasu i Ocean Atlantycki postawił mi gruby parawan w przyjemności odbioru książki. Nie był to czas stracony, oczywiście. Te nazwiska znać trzeba.