Włoszka z Brooklynu

- literatura obyczajowa, romans
- An Italian Girl in Brooklyn
- 2023-06-14
- 2023-06-14
Niezwykła powieść autorki światowych bestsellerów Santy Montefiore, rozgrywająca się w targanych wojną Włochach i na ulicach Nowego Jorku.
Nowy Jork, 1979
Serce Eveliny wypełnione jest wdzięcznością za to, co ma, choć żałuje też spraw, których nie doprowadziła do końca. Mieszka w Ameryce od ponad trzydziestu lat, lecz w głębi duszy wciąż czuje się Włoszką.
Północne Włochy, 1934
Evelina wiedzie spokojne życie w wiosce, która czasy świetności ma za sobą. Gdy jej starsza siostra Benedetta poślubia bankiera, przysięga sobie, że nigdy nie wyjdzie za mąż z poczucia obowiązku. Chce kąpać się w słońcu, pięknie i miłości, nie przejmując się ciężkimi chmurami, gromadzącymi się na horyzoncie historii.
Lecz cień wojny spowija Europę i życiu cenionych przez nią osób grozi niebezpieczeństwo. Na światło dzienne wychodzą mroczne sekrety i ukrywane żale.
„Santa Montefiore wspaniale opowiada historie o miłości i śmierci osadzone w romantycznych sceneriach i fascynujących czasach”.
– „Vogue”
Kup Włoszka z Brooklynu w ulubionej księgarni
Oceny książki Włoszka z Brooklynu
488 użytkowników ma tytuł Włoszka z Brooklynu na półkach głównych- Przeczytane 302
- 2023 17
- 2024 10
- Santa Montefiore 4
- Legimi 4
- Z biblioteki 4
- 2025 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce Włoszka z Brooklynu
Cudownie było znowu przeczytać książkę mojej ulubionej autorki, wspaniałe opisy krajobrazów i sytuacji zawsze mnie w jej utworach zadziwiają, człowiek czuje sie jakby był zaraz obok bohaterów, jak by uczestniczył w ich życiu. Historia włoszki i jej miłości, tak ważna dla każdego pokolenia, opowiada o tym co zawsze warto powtarzać i o czym nigdy nie wolno zapomnieć. Świat sie zmienia ale jedno zawsze musi pozostać zapamiętane, zawsze musi byc opowiadane i oby nigdy sie nie powrotrzylo. Polecam serdecznie... ksiazka jest nie odkładalna.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSuper napisana książka o tematyce wojennej. Miłości, wyborach poświęceniu i dojrzałości.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWzruszająca powieść o nadziei, stracie, najwyższych wartościach i o tym że nigdy nie wiemy co nam szykuje los.
Włochy czasów Mussoliniego. Życie Eveliny zmienia się diametralnie, kiedy zakochuje się w synu żydowskiego kupca. Szczęście jednak nie trwa długo. Jej ukochany z całą rodziną trafia do obozu koncentracyjnego, gdzie wszyscy giną. Evelina postanawia zostawić za sobą przeszłość i wyjeżdża do ciotki do Ameryki.
Ameryka. Kraj bez wojny i większych trosk, wydaje się Evelinie zupełnym przeciwieństwem Europy. Tutaj układa sobie życie wychodząc za mąż i rodząc dzieci. Wśród tej rutyny życia, los szykuje dla kobiety niesamowity przewrót.
Ja bardzo rzadko płaczę przy książkach. Mało się wzruszam. Ale tutaj na końcu nie mogłam powstrzymać łez. Powieść pełna emocji, w której przeżywamy bardzo mocno życie bohaterów. Jak już weźmie się książkę do rąk, ciężko ją odłożyć. To moje pierwsze spotkanie z tą pisarką, ale już wiem, że nie ostatnie. Polecam gorąco.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWłochy czasów Mussoliniego. Życie Eveliny zmienia się diametralnie, kiedy zakochuje się w synu żydowskiego kupca. Szczęście jednak nie trwa długo. Jej ukochany z całą rodziną trafia do obozu koncentracyjnego, gdzie wszyscy giną. Evelina postanawia zostawić za sobą...
Poczatek bardzo mnie zaciekawil, potem, mimo, ze ksiazka nie byla nudna, jednak wydawala mi sie zbyt przewidywalna i troche banalna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzyjemna powieść o miłości, ale tylko przyjemna, chwilami nawet troszkę nużąca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSanta pisze pięknie ❤️🩹
Santa pisze pięknie ❤️🩹
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest to opowieść o miłości, ale nie taka banalna jak większość tego typu historii. Kochać można różne osoby i na wiele sposobów. Książka ta niesie właśnie taki przekaz. Akcja dzieje się zarówno we Włoszech jak i w Nowym Jorku. Jest to swego rodzaju saga rodziny Pierangelini, bo poznajemy losy kilku pokoleń tej włoskiej familii.
Czytałam z zaciekawieniem i przyjemnością. Koniec oczywiście przewidywalny, ale przecież prawdziwa miłość zawsze zwycięża, prawda?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytałam z zaciekawieniem i przyjemnością....
Sprawnie napisany wyciskacz łez. Błagam, czy kobiety naprawdę są takie głupi, żeby będąc w dobrym małżeństwie przez 15 lat opłakiwać utraconego kochanka? Słaby research dotyczący obozów koncentracyjnych i równie słaby ten o ruchu oporu we Włoszech. Niewiele warta bzdetka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo wolno sie rozkręca ale potem wciąga i pochłania. Włoskie aromaty, piękno i urok Italii, wojna i miłość w jej różnych barwach. Ja nie czytałam zbyt wiele książek tej autorki ale ta akurat jest piekna i ciepła. Polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa i nietuzinkowa opowieść przepełniona włoskimi aromatami. O tym, że nie wszystko jest oczywiste, o miłości, która przybiera różne barwy i o początkach, których w życiu bywa wiele.