Pieśni o wojnie i miłości

- literatura obyczajowa, romans
- Kroniki Deverillów (tom 1)
- Songs of Love and War
- 2025-01-15
- 2017-06-14
- 2016-06-07
Ich życie zostało zaplanowane od samego początku.
Ale wojna i miłość wszystko zmienią…
Zachodni Cork, Irlandia, rok 1900. To początek nowego stulecia i narodziny trzech bardzo różnych kobiet: Kitty Deverill – ognistorudej angloirlandzkiej córki dziedziców zamku, Bridie Doyle – córki irlandzkiej kucharki oraz Celii Deverill – ekstrawaganckiej angielskiej kuzynki Kitty. Kiedyś dorastały razem w bajecznym otoczeniu wspaniałego rodzinnego majątku, Castle Deverill, teraz ich spokojne życie zostaje zagrożone, gdy na te tereny dociera irlandzka walka o niepodległość. W ogarniętej wojną Irlandii zamek, symbol brytyjskiej dominacji, znajduje się w niebezpieczeństwie. Kitty, zakochana w rebeliancie Jacku O’Learym i rozpalona patriotyzmem, jest rozdarta między anglo-irlandzką rodziną i głęboką miłością do Irlandii i Jacka.
Przyjaźń dziewcząt wydaje się należeć do przeszłości, ponieważ naznaczyła ją zdrada oraz utrata ich dotychczasowego życia, a one same znalazły się w różnych częściach świata. Jednak coś je łączy: gorąca i nieprzemijająca tęsknota za Castle Deverill i związane z nim wspomnienia.
Ale wojna i miłość wszystko zmienią…
Kup Pieśni o wojnie i miłości w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Pieśni o wojnie i miłości
988 użytkowników ma tytuł Pieśni o wojnie i miłości na półkach głównych- Przeczytane 503
- 2019 12
- 2018 10
- Z biblioteki 8
- 2021 7
- 2025 7
Tagi i tematy do książki Pieśni o wojnie i miłości
Czytelnicy Pieśni o wojnie i miłości przeczytali również
Cytaty z książki Pieśni o wojnie i miłości
Podstawą wszelkiego zła na świecie jest wybujałe ego człowieka. Gdyby ludzie mogli się wznieść ponad to, świat byłby przyjaznym miejscem.
Dodaj nowy cytat

Opinie i dyskusje o książce Pieśni o wojnie i miłości
Wspaniałą historia miłości kobiet: Kitty, Bridie i Celii w czasie wojny. W tle piękny zamek i majątek Castle Deverill.
Pieknie zapisana, szybko się czyta, wciągająca...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPieknie zapisana, szybko się czyta, wciągająca...
Cudowna
Cudowna
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOj, takie klimaty to ja po prostu uwielbiam!!!
Oj, takie klimaty to ja po prostu uwielbiam!!!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLubię sagi rodzinne i cieszę się, że trafiłam również na ten tytuł.
Lubię sagi rodzinne i cieszę się, że trafiłam również na ten tytuł.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDostałam jakiś czas temu książkę i okazało się,że jest to 4 część z serii. Szybki wywiad w bibliotece i 3 pierwsze części wypożyczone 😁 jednak gdy zobaczyłam jaki grubasek na start jest, to się trochę przeraziłam 😅 no ale sobie myślę "Stara przecież jak bedzie nudna to po prostu dasz sobie spokój!"
Wiecie co? Okazała się naprawdę świetna!
Jest to historia trzech kobiet. Kitty Deverill, jej kuzynki Celii Deverill i przyjaciółki Bridie Doyle.
Poznajemy ich jak są dziewczynkami i możemy razem z nimi przeżywać ważne, smutne i radosne chwile ich życia.
Kitty jest piękną dziewczynką o włosach w kolorze tycjanowskiej czerwieni. Urodziła się 09.09.1900 i jej babcia powtarza,że przez to jest wyjątkowa i dokona wielkich rzeczy. Widzi duchy i elfy, tak jak jej babcia, jest to dar,który przytrafia się niektórym członkom rodziny Deverillow. Najmłodsza z rodzeństwa, ma dwie starsze siostry Victorię i Elspeth oraz brata Harrego. Rodzice poświęcają jej bardzo mało uwagi, ojciec jest zbyt zajęty polowaniami i swoją kochanką, a matka.... matka jest naprawdę okropna, kompletnie nie zwraca uwagi na Kitty, próbuje podkopać jej pewność siebie różnymi niepochlebnymi komentarzami, będąc z nią w ciąży próbowała nieraz wywołać poronienie... Nie muszę chyba wspominać,że postać matki jest naprawdę ciężka do polubienia... mi się nie udało. Samolubny babsztyl. Kitty bardzo dużo czasu spędza ze swoją babcią, te dwie są bliskimi przyjaciółkami i doskonale się rozumieją. Kitty mimo,że jest Angielką jej serce należy do Irlandii. Gdy ma 16 lat Irlandia zaczyna walczyć o niepodległość i ona bardzo chce pomóc w tej walce. Przeżywa również swoją pierwszą wielka miłość.
Celia jest kuzynką Kitty i co roku spędza wakacje w Castle Deverill u babci Kitty. Również jest namłodsza z rodzeństwa. O Celii za dużo nie ma w tej części, może w następnych będzie. W tej możemy przeczytać o jej skandalicznym ślubie i konsekwencjach ale więcej nie zdradzę 🙂
Bridie również jest w wieku Kitty i jest jej najlepszą przyjaciółką mimo,że jest córka kucharki, a później pokojówką Kitty to ich przyjaźń jest silna i prawdziwa. Do pewnego momentu niestety.... No i tutaj według mnie Bridie pokazuje swoje prawdziwe oblicze, które nie koniecznie mi się podoba. Przez różne decyzje, które podejmuje wyjeżdża z Castle Deverill najpierw do Dublina, a następnie do Ameryki i tam możemy zobaczyć spełnienie jej marzeń. Z momentem wyjazdu do Dublina przyjaźń Kitty i Bridie umiera jest to trochę wina jednej i drugiej, jednak tylko jedna w momencie wyjazdu już wiedziała, że nie będzie pisać do drugiej.
Jak potoczą się losy tych dziewczyn?
Jedna musi walczyć o swoje małżeństwo, druga opiekuje się nie swoim dzieckiem i cierpi z powodu nieszczęśliwej i niespełnionej miłości, trzecia po nieszczęśliwym zakochaniu szuka bezpieczeństwa.
Jest to moja pierwsza książka tej autorki ale nie ostatnia. Opisy pięknej Irlandii podbiły moje serce. Kiedyś mam nadzieję uda mi się zobaczyć ją na żywo 💚
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWiecie co? Okazała się naprawdę świetna!
Jest to historia trzech kobiet....
Książka z kategorii: lekka i przyjemna, ale ciekawa i oparta na historii Irlandii, sięgnę po dalsze części.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobra książka. Na początku nie byłam przekonana do opowieści o klątwach i duchach, ale autorka bardzo fajnie wplotła to w historie rodziny :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam wszystkim miłośnikom serialu ,,Downton Abbey,,. Kiedyś bardzo interesowała mnie historia Irlandii, która w tak wielu momentach była podobna do naszej. W książce subtelnie został przedstawiony konflikt irlandzki perfekcyjnie wpleciony w historię bohaterów. Bohaterzy są ciekawymi postaciami o różnym spektrum charakterów. Autorka stworzyła fajną historię, w której możemy poznać codzienne życie arystokracji i zwykłych ludzi. Podoba mi się sposób wprowadzania nowych bohaterów i wątków historii. Książkę czyta się lekko i szybko.
Polecam wszystkim miłośnikom serialu ,,Downton Abbey,,. Kiedyś bardzo interesowała mnie historia Irlandii, która w tak wielu momentach była podobna do naszej. W książce subtelnie został przedstawiony konflikt irlandzki perfekcyjnie wpleciony w historię bohaterów. Bohaterzy są ciekawymi postaciami o różnym spektrum charakterów. Autorka stworzyła fajną historię, w której...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW roku 1900 w Irlandii Anglicy dalej byli panami, żyjącymi w swoich zamkach i rezydencjach, a Irlandczycy ich służącymi. Powoli jednak dojrzewa w nich bunt i pragnienie oswobodzenia swojego kraju. Na tle tych wydarzeń dorasta Kitty Deverill, najmłodsza córka z rodu Deverill, bogata Angielka, która jednak całym sercem kocha Irlandię.
Dziewczyna od małego jest niepokorna i nie pozwala się ograniczać. Przyjaźni się z córką kucharki, Bridie, oraz synem weterynarza, Jackiem, a z czasem całym sercem zaczyna popierać wyzwolenie Irlandii spod wpływu Anglii. W książce wątki polityczne łączą się z osobistymi dramatami postaci i ich rozterkami. Jest tu zakazana miłość, rozczarowanie, samotność i konieczność radzenia sobie w pojedynkę w walce z całym światem. Bohaterowie są bardzo różni, zmieniają się też ich charaktery, pewne cechy zostają uwypuklone na skutek pewnych wydarzeń.
Bardzo lubię książki, w których śledzimy historie kilku postaci na przestrzeni lat, kiedy dorastają i układają sobie życie, często bardzo burzliwe. Jeśli jeszcze w tle są jakieś znaczące wydarzenia historyczne, jestem podwójnie ukontentowana. Z "Pieśni o wojnie i miłości" można dowiedzieć się co nieco o odzyskiwaniu niepodległości przez Irlandię, ale nie martwcie się, nie ma tu za dużo faktów i polityki. To raczej przedstawienie całej sytuacji z punktu widzenia jednostek, pojedynczych osób zaangażowanych w walkę lub też takich, którzy w nic nie chcieli się angażować a i tak zostali wciągnięci w wir wydarzeń.
Historia pełna jej zaskakujących zwrotów akcji. Bohaterowie działają impulsywnie i nigdy nie wiadomo co zrobią. Czasami nawet oni sami są zaskoczeni swoim zachowaniem. Podobało mi się to, by moja ciekawość tylko rosła. Zakończenie zamyka pewien etap historii Kitty, Bridie i Jacka, ale zdecydowanie nie jest to jeszcze koniec tej opowieści. Ja na pewno będę ją kontynuowała, bo w ostatnich rozdziałach wydarzyło się wiele, również pomiędzy bohaterami, i to zwiastuje naprawdę ciekawe wydarzenia pomiędzy nimi.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDziewczyna od małego jest niepokorna i...
Tytuł adekwatny do treści. To walka Irlandii o niezalezność i miłość Kitty I Jacka oraz innych par. To historia rodziny Deverillow, ich losy, życie codzinne. Autorka umijętnie wciąga czytelnika w opisywane zdarzenia. Mamy tu namietność, zdrady, ukladane małżeństwa i intrygi. Doskonale scharakteryzowane postacie powieści. Poznajemy zwyczaje panujące na różnych bogatych dworach. Autorka wprowadza jak zwykle tajemniczość i duchy. Przeczytałm z nostalgią i wzruszeniem, następny tom już zaczęlam czytać.