Rozmówca

Okładka książki Rozmówca
Chris Carter Wydawnictwo: Sonia Draga Cykl: Robert Hunter (tom 8) Seria: Thriller kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Mikołaj Kluza

Kup Rozmówca w ulubionej księgarnii

Oceny książki Rozmówca

OPINIE i DYSKUSJE o książce Rozmówca

Nieco słabsza niż poprzednie, ale wciąż na bardzo dobrym poziomie 👍🏽.

Nieco słabsza niż poprzednie, ale wciąż na bardzo dobrym poziomie 👍🏽.

Na półkach: , , , , ,

To już piątka książka tego autora, którą wysłuchałam. Co prawda ostatnia powieść lekko mnie rozczarowała, ale ta była bardzo dobra. Cenię sobie tego autora, gdyż dla mnie jest wiarygodny. Chris Carter studiował psychologię i zaburzenia kryminalne, później pracował, jako psycholog kryminalny w Biurze Prokuratora. Dzięki temu miał styczność z największymi amerykańskimi zbrodniarzami, poznawał ich motywy i w jaki sposób działali. Dzięki temu potrafi w swoich powieściach stworzyć wiarygodne zbrodnie i wiarygodnych zbrodniarzy. Oprócz tego akcja jego powieści skupia się na śledztwie, bez wątków pobocznych, co mnie bardzo odpowiada.
Carter rozpoczyna swoją powieść, jak Hitchcock swoje filmy, od trzęsienia ziemi, a później napięcie narasta. Do młodej kobiety dzwoni jej przyjaciółka, ale nie są to kolejne ploteczki. Na ekranie pojawia się przerażona i skrępowana przyjaciółka i dziwny głos, że ma odpowiedzieć na parę pytań, aby uratować jej życie. Pierwsze pytanie jest proste, ale na następne już nie zna odpowiedzi. Musi obserwować, jak sprawca ją torturuje, gdyż inaczej spotka ją ten sam los. Sprawca pojawia się na ekranie w masce diabła. Dopiero gdy przyjaciółka umiera, sprawca się rozłącza się i młoda kobieta może zawiadomić policję. Oczywiście śledztwo w tak makabrycznej zbrodni, przydzielone zostaje Hunterowi i Garcii. Gdy przybywają na miejsce zbrodni, nie ma żadnych śladów i wygląda, jakby ofiara wpuściła sprawcę. Odkrywają, że ofiara miała wcześniej stalkera, a pytania wziął z mediów społecznościowych. Niestety zbrodnie zaczynają się powtarzać. Ofiara za każdym razem jest torturowana i umiera w inny sposób. Jednak wszystkie wcześniej miały stalkera i każda umiera na oczach osoby najbliższej. W ten sposób nie tylko znęca się fizycznie nad ofiarą, ale też psychicznie nad jej najbliższymi. Najbliższych zostawia z poczuciem winy, że mogli uratować ofiary. Każde morderstwo jest perfekcyjnie zaplanowane i przeprowadzone, dawkuje poziom grozy, zwodzi i daje pozorną nadzieję i sprawca staje się coraz bardziej bezczelny. Rozpoczyna się drobiazgowe śledztwo, pełne oczywiście nagłych zwrotów, gdzie ważną rolę odgrywają media społecznościowe. Dlaczego w morzu różnych wpisów w mediach społecznościowych morderca zwraca uwagę na te, a nie na inne wpisy. Starają się ustalić, jak morderca dobiera swoje ofiary. Rozwiązanie tej zagadki nie tylko zaskakuje czytelników, ale też samego Huntera.
Kolejny świetnie napisany thriller kryminalny, który do ostatnich stron trzyma czytelnika w niepewności. Jednak, jak w poprzednich tomach trzeba być przygotowanym na bardzo brutalne i wręcz naturalistyczne sceny zbrodni i oględziny zmasakrowanych zwłok. Tak jak w poprzednich tomach świetnie wykreowane postacie, nawet drugoplanowi, każda ma swoją osobowość i historię. W tym tomie zwraca uwagę na rolę mediów społecznościowych w naszym życiu. Często dzielimy się szczegółami z naszego życia, nie zakładając, ze ktoś może te informacje wykorzystać przeciw nam.

To moja pierwsza książka Cartera - piszących thrillery jest wielu, a ten autor ma niezłe punktowanie. Na początku odniosłem wrażenie,że pisarz mruga do czytelnika "patrz,ale ci psychola wymyśliłem !" i to wrażenie towarzyszyło mi do końca. Akcja raz jest bardzo ciekawa, raz taka sobie, postacie detektywów raczej nijakie. Pisarz jest dość sprawny, jednak nie przekracza średniego poziomu.

5698 użytkowników ma tytuł Rozmówca na półkach głównych
947 użytkowników ma tytuł Rozmówca na półkach dodatkowych

Chris Carter
Chris Carter
Chris Carter urodził się w Brazylii. Tam też spędził dzieciństwo i wczesne lata młodzieńcze. Po maturze wyjechał do Stanów, gdzie studiował psychologię i zaburzenia kryminalne na Uniwersytecie Michigan. Jako psycholog kryminalny Biura Prokuratora Stanu Michigan badał i przesłuchiwał licznych zbrodniarzy, w tym seryjnych morderców. Na początku lat 90. wyruszył do Los Angeles, gdzie przez wiele lat pracował jako muzyk sesyjny. W końcu zdecydował się zająć na stałe pisaniem. Zadebiutował thrillerem Krucyfiks, którym z miejsca zyskał pokaźną grupę fanów na całym świecie. Kolejne powieści tylko utwierdziły jego pozycję. Nakładem Wydawnictwa Sonia Draga ukazały się także: Krucyfiks, Egzekutor, Nocny prześladowca, Rzeźbiarz śmierci, Jeden za drugim, Geniusz zbrodni, Jestem śmiercią, Rozmówca i Galeria umarłych, a w planach są kolejne.

Cytaty z książki Rozmówca