Życie we dwoje

poradniki
Od Ja do My (tom 2)
2023-01-01
2023-01-01

Kup Życie we dwoje w ulubionej księgarnii

Oceny książki Życie we dwoje

OPINIE i DYSKUSJE o książce Życie we dwoje

Dobre wskazówki jak się nie pozabijać w relacji. A tak naprawdę jak podnieść komfort życia we dwoje

Ta książka nie jest warta 100 zł. Czyta się dobrze, ale nie ma tam nic odkrywczego. Sporo literówek.

Świetna książka – polecam każdemu!
Ta książka naprawdę otworzyła mi oczy. Dzięki niej zrozumiałem, jak powinien wyglądać zdrowy związek i jak ważne jest stawianie granic. Uświadomiła mi, że stabilność emocjonalna to fundament relacji – jedna raniąca uwaga może przekreślić wiele aktów dobroci.
Zrozumiałem też, że uszczęśliwianie drugiej osoby nie jest rolą partnera – każdy z nas powinien samodzielnie dbać o swoje potrzeby i emocje. Dopiero wtedy możliwe jest prawdziwe, świadome bycie razem.
Bardzo wartościowa lektura – polecam każdemu, kto chce budować dojrzałe, zdrowe relacje.

Świetna książka – polecam każdemu!

185 użytkowników ma tytuł Życie we dwoje na półkach głównych
22 użytkowników ma tytuł Życie we dwoje na półkach dodatkowych

Tańcząc. Rozmowy o kryzysie i przemianie Bartłomiej Dobroczyński
Tańcząc. Rozmowy o kryzysie i przemianie
Bartłomiej Dobroczyński Agnieszka Jucewicz
Sposób podania treści jako rozmowy w „Tańcząc. Rozmowy o kryzysie i przemianie” był świetnym pomysłem. Głównie dlatego, że nie raz i nie dwa interesujące przemyślenia Bartłomieja Dobroczyńskiego są bardziej rozwijane lub poddawane wątpliwościom przez Agnieszkę Jucewicz. Wachlarz tematów jest szeroki – tak samo jak rodzaje kryzysów, które mogą wystąpić w naszym życiu z wielu przyczyn. Imponuje to, jak autorzy potrafią odnieść kwestię kryzysu do tak wielu różnych rzeczy – od religii, filozofów, noblistów, muzyki, filmów czy wreszcie innych klasycznych dzieł dla psychologii jak na przykład te Freuda. Całość napisana jest swobodnym językiem. Nawet jeżeli nie zna się przytoczonych przez współtwórców tej książki rzeczy, niezależnie, czy chodzi o literaturę lub filozofię, wszystko jest przedstawione tak, że bez problemu można się zorientować, czego dotyczy dana dyskusja. Nie ma tu utartych schematów jak to zwykle w tego typu książkach. Brak podanych rozwiązań na tacy, wszystko należy przemyśleć samemu i wyciągnąć własne wnioski. Przebrnięcie przez pesymistyczny start, który bardziej powodował doła niż przybierał formę wsparcia, daje szansę na gruntowne „przemeblowanie” swojego życia. Daje impuls, żeby zacząć na poważnie żyć po swojemu i czerpać z życia maksimum tego, co chcemy z niego wycisnąć. Winston Groom w swoim klasyku „Forrest Gump” porównał życie do pudełka czekoladek. Tu zostało to ujęte jeszcze lepiej – życie jest jak gra, tylko nie my decydujemy, jakie karty dostajemy. Chodzi oczywiście o punkt startowy, na który składają się miejsce urodzenia, rodzina, fundusze… Kolejna fajna rzecz to lista polecanej literatury, filmów i muzyki na stan kryzysu zamieszczona na końcu książki. Chciałbym przeczytać więcej rozważań tego autorstwa. Temat został jednak na tę chwilę chyba wyczerpany. Najważniejsze, że w tak dobrym stylu, który wręcz chce się czytać.
KulturalnyManiak - awatar KulturalnyManiak
ocenił na99 dni temu
Odpocznij wreszcie Ximena Vengoechea
Odpocznij wreszcie
Ximena Vengoechea
Spodziewałam się więcej. Skusiły mnie ciekawe grafiki autorki, wyróżnione bloki tekstu w książce i cudowna okładka. Wystarczy spojrzeć na tę grafikę i od razu wchodzi się w stan relaksu. Połowa woluminu jest o tym, jak odpoczynek jest ważny i co w nim przeszkadza. Kolejna połowa o formach odpoczynku. Pod koniec o kształtowaniu nawyku i że da się opocząć nie mając wiele czasu. Momentami jest dużo tekstu, niewiele odkrywczych stwierdzeń. Im bliżej końca tym jest ciekawiej. Czasem autorka czymś zaskoczy jak o fraktalach lub higienie snu. Podobne treści znalazłam już w "Jak mysleć, nie używając mózgu". Więc jest to sygnał, że zbyt wiele przeczytałam w tej tematyce i trafiam na powtórki. "Odpocznij wreszcie" trafilo na wymagającego czytelnika. I miało wysokiej klasy konkurencję, bo w międzyczasie czasie czytałam książki Marie Forleo "Wszystko da się ogarnąć" i Marcina Matycha "Jak żyć z lękiem." i "Bliskość i lęk. Jak budować lepsze relacje." Wydały mi się bardziej wartościowe i zachęcające do dbania o siebie. "Odpocznij wreszcie" była miłym i przyzwoitym dopełnieniem. Mimo wszystko polecam. Moze znajdziecie w niej coś dla siebie. Dużym atutem jest bogata literatura przywołana w książce na końcu każdego rozdziału i to żę autorka testowała techniki na sobie samej przez rok, wychowując makeńkie dziecko. "Odpoczynek nie przychodzi na skutek wysiłku woli. Trzeba o niego delikatnie, powoli i cierpliwie zabiegać." "Odpoczynek jest niewidzialną siłą, pomagającą nam odnaleźć w życiu spokój, radość, energię, miłość i pokój." "Zapamiętujmy wszystko, co nam zapewnia odpoczynek. Delektujmy się tym - i róbmy to ponownie."
Warsztat - awatar Warsztat
Wystarczająco dobre życie Ryszard Kulik
Wystarczająco dobre życie
Ryszard Kulik
Jaką wspaniałą podróżą była lektura tej książki. Czytam sporo, ale niezwykle rzadko literatura dotyka mnie tak mocno. Z pewnością można rzec modnie, że bardzo ze mną 'rezonuje'. Autor przestawia swoją subiektywną wizję świata, odnosząc się również do wielu źródeł literackich i badań naukowych. Myślę, że każdy powinien ją przeczytać, ale z pewnością nie każdy jest na nią gotowy. Myślę, że i ja czytając ją kilka lat temu pomyślałabym 'ale wymyśla', jednak przechodząc różne fazy życia, zagłębiajac się w siebie, pracując z emocjami, oczy otwierają się na inne spojrzenie, na sposób życia, na nowe... choć tak naprawdę 'stare', znane, będące głęboko w nas. Lektura była dla mnie swoistą medytacją i będę do niej wracać regularnie, choćby w ramach przypomnienia tak ważnych dla mnie tez. By żyć w połączeniu... z sobą samym, z naturą i istotami wokół nas. Obserwując pietrzące się problemy społeczne, czuję 'oderwanie' bardzo mocno. Cierpienie i próby go uciszenia przez ciągły bieg, uzależnienia, kompulsywne zachowania. Niechęć do stawienia czoła cieniowi, niechęć do pracy nad sobą i głębszej refleksji. Kahneman wyjaśniał, że jesteśmy z natury leniwi, że tak trudno nam myśleć wolno, z pogłębionym wyglądem, unikać uprzedzeń. A wystarczy włożyć trochę pracy by dostrzec sens, by zmienić swoje nawyki i wieść życie wystarczająco dobre, które osobiście jest dla mnie utożsamieniem pełni i szczęścia. I co jeszcze ujęło mnie w tej pozycji - wydanie i skład. Ogromną przyjemność sprawiło mi obcowanie z papierową wersją książki w takiej odsłonie. Chapeau bas, Panie Ryszardzie!
Marique - awatar Marique
ocenił na91 miesiąc temu

Cytaty z książki Życie we dwoje

Dodaj cytat z książki Życie we dwoje