Pokuta

00:00 /00:00

Kup Pokuta w ulubionej księgarnii

Oceny książki Pokuta

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pokuta

Dość często żałuję, że niektóre powieści są przenoszone na ekran. Z dobrymi powieściami jest to tak, jakby ktoś chciał freski Buonarrotiego z Kaplicy Sekstyńskiej zastąpić kalkomanią, wyjaśniając, że przecież na plastiku i barwy żywsze, i można z bliska obejrzeć. Tak też, niestety stało się z „Pokutą”, chociaż film wyreżyserowany przez znakomitego Joe Wrighta zdobył ileś tam nagród i nominacji Oskarowych, a i muzykę ma świetną.
Rzecz w tym, że film jest w gruncie rzeczy bardzo sprawnie zrealizowanym melodramatem. A powieść „Pokuta” Iana McEwana – dziełem wielowymiarowym, filozoficznym, z bardzo wyrafinowaną narracją. Czego na ekran przenieść się nie da.

Opowieść o pisarce Briony, która swoją twórczością usiłuje zmazać, odpokutować (stąd tytuł powieści) kłamstwo z dziecińska, które skrzywdziło bliskie jej osoby, jest w rzeczywistości rozprawą o grzechu, pokucie, przebaczeniu i zbawieniu. Stosuję te kategorie gdyż w takich teologicznych ramach należy czytać i rozumieć tę powieść.

I jeszcze, warsztat literacki brytyjskiego pisarza analizując, zwróćcie koniecznie uwagę na rozważania o roli literatury i fikcji oraz na wyrafinowaną narrację, która tylko z pozoru ma charakter mowy zależnej, trzecioosobowej.

Nie bez powodu okrzyknięto „Pokutę” arcydziełem.

Ciężko jednoznacznie ocenić tę książkę.
Z jednej strony, podoba mi się, jak autor bawi się narracją, co szczególnie doceniłam po skończeniu książki. Dodatkowo długie (chwilami jednak zbędne) plastyczne opisy, które szczególnie na początku pozwalają na wniknięcie w świat przedstawiony. Z drugiej strony, brakuje mi tego czegoś.
Myślałam, że pierwsza część jest jedynie wstępem do całej historii, a okazała się fundamentem, jedynym momentem konkretnej akcji. Dobrze przedstawionym, lecz oczekiwałam więcej po dalszych częściach, które są po prostu przegadane. Brak tytułowej pokory w postawie Briony. Wierzę, że dało się to lepiej rozegrać.

Ciężko jednoznacznie ocenić tę książkę.
Myślałam, że pierwsza część jest jedynie wstępem...

Cieszę się, że nie zrezygnowałam w trakcie czytania pierwszej części, która mnie bardzo wynudziła. Zbyt długie opisy miejsca rozgrywającej się fabuły i nastoletnich wywodów sprawiały, że miałam ochotę odłożyć powieść. Jak dla mnie ekranizacja z 2007 jest dużo lepsza niż jej literacki pierwowzór.

12299 użytkowników ma tytuł Pokuta na półkach głównych
2170 użytkowników ma tytuł Pokuta na półkach dodatkowych

Ian McEwan
Ian McEwan
Brytyjski pisarz, bywa nazywany "Ian Makabra" z powodu tematyki swej wczesnej twórczości. Zadebiutował zbiorem opowiadań "First Love, Last Rites" w 1975, a rok później otrzymał za niego nagrodę Somerset Maugham Award. W 1998 został laureatem Booker Prize za "Amsterdam". W roku 2006 za powieść "Sobota" dostał nagrodę James Tait Black Memorial. "Pokutę" z roku 2001 nominowano do Booker Prize.

Cytaty z książki Pokuta