Córka lasu

Okładka książki Córka lasu autora Justyna Chrobak, 9788396066244
Okładka książki Córka lasu
Justyna Chrobak Wydawnictwo: Wydawnictwo Justyna Chrobak fantasy, science fiction
e-book
2023-02-16
2023-02-16

Kup Córka lasu w ulubionej księgarnii

Oceny książki Córka lasu

OPINIE i DYSKUSJE o książce Córka lasu

Ostatnio mieliśmy możliwość wzięcia udziału w #booktour zorganizowanym przez @blogerka_anka - za co serdecznie dziękujemy 💜💚

Tym razem trafiliśmy na książkę, a właściwie dwie książki @j_chrobak_ pt. „Córka lasu” oraz „Powrót do Nesbero”

Główna bohaterką jest Ryann, której życie naznaczone jest chorobą. To właśnie przez nią pierwsze 6 lat swojego życia była w śpiączce.

Objawy zaczęły wracać i nasilać się, w związku z czym lekarz rodzinny wraz z rodzicami podjęli decyzję o wyjeździe Ryann do kliniki. Długa podróż do dalekiej Skandynawii doprowadziła Ryann nie do kliniki a do niezwykłej krainy Nesbero.

Jak się okazuje jest to miejsce, z którego pochodzi Ryann. Żyją tu ludzie lasu - Rothodianie, Elfy oraz kamienne olbrzymy.

W krainie jednak też nie jest spokojnie, życiodajne drzewo Rothodian umiera ze względu na brak królowej. Elfy zrywają przymierze i dążą do unicestwienia Rothodian.

A Rayann - po raz kolejny traci pamięć i wraca do domu, do Wielkiej Brytanii.

Czy do Nesbero powróci harmonia? Czy porwany przez elfy Veik, przypomni sobie co zaczęli budować wraz z Ryann?

Książki czytało się naprawdę przyjemnie. Historia jest wciągająca i często ciężko oderwać sie od niej i nie ulec pokusie kolejnego rozdziału. Serdecznie polecam książkę fanom fantastyki ale i osobom, które za fantastyka nie przepadają. Myślę, że i tacy czytelnicy znajdą tu coś dla siebie!

A Ty lubisz fantastykę?

Ocena ogólna: 8/10

🔥🔥🔥OPINIA BOOKTOUR 🔥🔥🔥

Ryann jako jedynaczka cały czas była pod bardzo troskliwą opieką swoich rodziców. Nigdzie nie wyjeżdżała i trzymała się bardzo blisko domu. Jednak przyszedł czas na pójście na studia i dziewczynie udało się dostać pozwolenie na wyjazd. Chociaż bardzo niechętnie oraz obawiając się o swoją córkę postanowili wypuścić ją spod swoich skrzydeł. I to właśnie wtedy zaczęły się ich zmartwienia. Bowiem podczas pierwszego wyjścia ze znajomymi Ryann poznała chłopaka, w którego obecności bardzo dziwnie się czuła. Jeszcze dziwniejszy okazał się fakt iż ów chłopak odwiedził ją we śnie, i to nie jednokrotnie. Jak tylko poinformowała o tym rodziców ich reakacja była bardzo niepokojącą. Wysłali ją bowiem z ich rodzinnym lekarzem do kliniki za granicą, tłumacząc się troską o jej zdrowie. Jednak w trakcie podróży okazało się że zmierzają do całkiem innego miejsca.

Co ukrywają przed Ryann jej rodzice? Co kryje się za tajemniczymi snami? Dokąd dziewczyna udała się wspólnie z lekarzem?

Jest to lekka książka, która umili Wam wakacyjny wieczór. Odrobina magi, pozwoli na oderwanie się od rzeczywistości i spowoduje że przyjemnie spędzicie z nią czas. Ryann to młoda dziewczyna, która pewnego dnia musiała zmierzyć się z prawdą na temat całego swojego dotychczasowego życia. Początkowo miała ciężko przyzwyczaić się do nowej rzeczywistości ale nie poddała się pokazując jak silny ma charakter. Zakończenie mocno mnie zdziwiło i bardzo cieszę się że miałam pod ręką tom drugi i że mogłam zabrać się za czytanie. Jeżeli jeszcze nie czytaliście tej książki to zachęcam do sięgnięcia po nią. Uwierzcie mi że warto 😊😉
Jeszcze raz dziękuję @blogerka_anka oraz @j_chrobak_ za możliwość udziału w tym bt😉😘😘

#mojaopinia #wędrującaksiążkabt #btzanka #córkalasu #books #bookstagram #magia #światrecenzentów #czytanieuzależnia #ksiazkowelove #ksiazkoholizm #czytamwszędzie

🔥🔥🔥OPINIA BOOKTOUR 🔥🔥🔥

Ryann jest młodą dziewczyną, rozpoczyna studia i ma normalne życie do czasu, aż poznaje pewnego mężczyznę. Od tego czasu nawiedza on jej sny, te stają się coraz dziwniejsze, a kiedy wspina o tym rodzicom, Ci postanawiają wysłać ją do kliniki na leczenie. Są przerażeni do tego stopnia, że rodzinny lekarz od razu przejmuje stery i wywozi dziewczynę.

Sen miesza się Ryann z rzeczywistością. Dziewczyna była zdziwiona reakcją rodziców, kiedy wspomniała im o swoich snach. Ich reakcja była nagła, ale zdecydowana. Nie chcieli oni, aby dziewczyna znów wpadła w śpią­czkę, w której już spędziła kilka lat swojego życia. Jednak czy faktycznie obawy o jej zdrowie nimi kierowały? W drodze do kliniki dzieje się natomiast coś dziwnego i nieprawdopodobnego. Ryann przenosi się do magicznego świata, a tam poznaje prawdę o sobie, swoją rodzinę i inne magiczne istoty, a tajemniczy chłopak wciąż pojawia się na horyzoncie i chce przedstawić jej swoją wersję wydarzeń. Komu tak naprawdę Ryann powinna zaufać?

Narracja lawiruje między snem a rzeczywistością. Co ostatecznie jest snem a rzeczywistością? Ciężko to określić, bo autorka tak kieruje historią, że tropy mogą okazać się mylne.
Bohaterka jest zwykłą dziewczyną, dlatego też magiczna otoczka snu jest dla niej czymś nowym, a czytelnik może odkrywać to wszystko razem z nią. Przeszłość i pochodzenie Ryann też są naprawdę intrygujące. Autorka stworzyła bardzo ciekawą i dynamiczną historię. Bohaterowie są różnorodni, mimo magicznej aury wciąż wydają się ludzcy i prawdziwi. Wszystkie wydarzenia płynnie się ze sobą łączą, jest akcja, bohaterka jest między młotem a kowadłem przez całą historię i ciężko też określić, po której ze stron powinna stanąć.
Opisy są proste, skupiają się na konkretach, a dialogi są dobrze poprowadzone i naturalne.

Historia jest lekka, bardziej obyczajowa z nutą magii, idealna na luźniejsze wieczory, bo szybko się ją czyta.
Przez te wszystkie wydarzenia zawieszone między jawą a snem, zakończenie dość mocno mnie zaskoczyło i na pewno sprawia, że sięgnę po kolejną część serii, by poznać dalsze losy bohaterów.

Sen miesza się Ryann z...

47 użytkowników ma tytuł Córka lasu na półkach głównych
11 użytkowników ma tytuł Córka lasu na półkach dodatkowych

Okładka książki Niegrzeczne święta Meg Adams, Justyna Chrobak, Ewelina Dobosz, Anna Langner, Agnieszka Lingas-Łoniewska, Kinga Litkowiec, Beata Majewska, Katarzyna Berenika Miszczuk, Emilia Szelest, Robert Ziębiński
Justyna Chrobak
Justyna Chrobak
Urodziłam się w 1985 roku w Bielsku-Białej, gdzie po małych zawirowaniach emigracyjnych mieszkam do dziś. Jestem zodiakalnymi rybami, z tego co już nie raz słyszałam mocno odzwierciedla się to w moim charakterze. Do pewnego czasu byłam niepoprawną romantyczką. Utemperowana własnymi życiowymi doświadczeniami, dużo ostrzej patrzę na świat i otaczających mnie ludzi, zachowania, codzienne sytuacje. W wolnej chwili tańczę, ruszam w góry, lub po prostu siadam z kawą na cudownej werandzie w rodzinnym domu. Pisałam od zawsze, dla siebie. Potem przyszedł czas na tekst, który został w 2011 roku wydany. Pisanie sprawia mi radość, pochłania, pozwala przenieść historie stworzone przez moją wyobraźnie do rzeczywistości. Pisząc mam władzę nad losem bohaterów, nad ich szczęściem, nad otaczającym ich światem. Jest to dla mnie namiastka tego, czego nikt z nas nie ma w prawdziwym życiu.

Cytaty z książki Córka lasu

Dodaj cytat z książki Córka lasu