Cała ja

Okładka książki Cała ja Augusta Docher
Okładka książki Cała ja
Augusta Docher Wydawnictwo: Znak Literanova, OMGBooks literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
Wydawnictwo:
Znak Literanova, OMGBooks
2018-05-21
2018-05-21

Patronaty LC

Książki autora

Na początku nie byłam za dobrze nastawiona do tej książki jeszcze jak przeczytałam opis z tył, to już w ogóle, ale mam to przeczytam jakbym miała drugi raz wybierać, to raczej bym jej nie wzięła, bo po pierwsze nie przepadam za historiami z więcej niż dwoma głównymi, bohaterami, ale jestem w szoku, jak ta książka mi się podobała oczywiście były też zachowania bohaterów, które bardzo mnie denerwowały, ale czytało mi się ją naprawdę dobrze i szybko jak, na to, że ma 430 stron. Najbardziej zaskoczyło mnie zakończenie, bo gdzieś w połowie przeszło mi przez myśl, że może tak być, no ale mówię sobie nie to niemożliwe, a potem jednak tak się stanęło. Trochę nie rozumiem decyzji Mileny o zostawieniu dziecka, ale podjęła taki wybór to okej.
Podsumowując lekka bardzo przyjemna książka dużo się działo, więc nie pewno nie można liczyć na nudę.

więcej Pokaż mimo to

Tak słabej powieści nie czytałem w życiu. Od pierwszych stron irytowała mnie Milena, jej oceniająca narracja, wywyższanie się nad innymi. Po zerwaniu z chłopakiem, który okazał się gejem, (A propos chlopaka geja, mam wrażenie, że autorka jest lekko homofobiczna, bo Milena mowi, że gdy przypomina sobie jak Jasiek całował się ze swoim chłopakiem chce jej się wymiotować, nie dlatego, że ją zdradził, ale dlatego, że to pocałunek dwóch mężczyzn) pierwsze co zrobiła to straciła dziewictwo z pięćdziesiecioletnim przyjacielem rodziny i kochankiem jej matki. I tu pojawia się pierwsza czerwona flaga piętnastolatka uprawia seks z pięćdziesięciolatkiem. Mdliło mnie gdy czytałem opisy stosunku. W dodatku główna bohaterka ma problem do własnej matki, że ta podbiera jej Jacka. Jakby to było normalne że nastolatka ma romans ze starszym mężczyzną. Obrzydliwe. Potem zaś robi wielką tragedię z tego, że matka powiedziała jej, iż jacek jest jej biologicznym ojcem dopiero, gdy zaszła z nim w ciążę. Pominę fakt jak glupi są bohaterowie nie zabezbieczając się. Jeśli chodzi o perspektywę Pauli, czyli starszej wersji Mileny, to wcale nie jest lepiej. Śmieszy mnie opis z tyłu książki ,,ciężką pracą próbuje zagłuszyć ból...". Widocznie według autorki ciężka praca to czyszczenie butelek i grabienie liści. Co do związku z Pawłem, aka DJ'em dragon'em, to jest on bardzo toksyczny. Paweł jest zwykłym cuckoldem, który nie widzi problemu w tym, że jego dziewczyna ma dziecko z własnym ojcem. Kolejną kwestią jest to, jak bardzo niby Paulomilena kocha swojego syna, Eryczka, jednocześnie zostawiając go z samym ojcem. Podsumowując książka jest tragiczna, przedstawia kazirodztwo w dobrym świetle oraz propaguje patologię. Nie polecam nikomu.

Super książka spodziewałam się innego zakończenia, mimo to książkę świetnie się czyta nie wpadłabym, że to ta sama osoba.
Naprawdę polecam warta przeczytania :)

Naprawdę polecam warta przeczytania :)

Bardzo dobrze napisana. Inna perspektywa miłości. Pokazuje jak życie może być przewrotne .Warto przeczytać.

Intryguje od pierwszej strony, ciekawie napisana. Wzrusza i wyciska łzy, ale także bawi. Podsumowując - warto przeczytać i nie osądzać innych, bo właśnie o tym jest . I nie tylko...

Książka opowiadana jest z perspektywy Mileny i Pauli. Milena traci zupełnie głowę dla znacznie starszego od siebie Jacka, przyjaciela jej rodziców. Namiętność jaka wybucha między tą parą ma nieoczekiwany finał. Paula jest zranioną duszą, która z dala od bliskich próbuje w samotności podnieść się i posklejać złamane serce. Nie chce i nie potrafi nikomu ufać, ale na jej drodze pojawia się Paweł, który uparcie zabiega o jej uwagę.
Brzmi szablonowo? Zapewniam, że fabuła jest znacznie ciekawsza niż mogłoby się wydawać. Co łączy Milenę i Paulę, które wydają się osobami o zupełnie odmiennych osobowościach? Prawdę mówiąc początkowo żadna z nich nie wzbudzała mojej sympatii. Milenie współczułam i jej historia bardziej mnie wciągnęła. Zachowanie Pauli natomiast bardzo mnie drażniło, ponieważ nie rozumiałam co wpłynęło na jej negatywne nastawienie do ludzi. Nie chcę zdradzać Wam szczegółów, ale jeśli lubicie literaturę obyczajową to ta książka powinna Was zainteresować. Może cała fabuła nie zostanie głęboko w mojej pamięci, ale dylemat moralny zawarty w książce mocno mnie poruszył. Jeśli inne książki autorki, podobnie jak ta, pobudzają czytelnika do refleksji to chętnie po nie sięgnę.

więcej Pokaż mimo to

Milena całkowicie traci głowę, gdy całuje Jacka po raz pierwszy. W starszym, zamożnym przyjacielu rodziny odnajduje wszystko, czego brakuje jej rówieśnikom - szacunek, czułość i namiętność. Wydaje się, że wreszcie odnalazła swoje szczęście. Nie wie jeszcze, że przewrotny los szykuje dla niej wielką niespodziankę.
Paula przeżyła tragedię, po której musi na nowo poskładać swój świat. Ciężką pracą próbuje zagłuszyć ból, który towarzyszy jej każdego dnia. Nie wyobraża sobie, że mogłaby znów komuś zaufać - do chwili gdy na jej drodze staje tajemniczy chłopak z tatuażem w kształcie smoka. Wraz z nim nadchodzi wiosna i nadzieja na lepsze dni.
Co łączy Milenę i Paulę?
Czy można zapomnieć o dawnych nieszczęściach i spojrzeć w przyszłość z ufnością?
Czy zranione serce potrafi znowu pokochać z całych sił?

Paula przeżyła tragedię, po której musi na nowo poskładać...

więcej Pokaż mimo to

Beata, czy ty możesz przestać rozbijać moje serce na kawałki i sprawiać, że nie umiem później dojść do siebie? Dziękuję że piszesz! Bardzo dobrze napisana, poruszająca, przejmująca i kontrowersyjna historia i to nie z racji sporej różnicy wieku między Mileną a Jackiem. Dużo się dzieje, nie zanudzicie się! Książka wciąga jak trąba powietrzna, po której nic nie jest już takie samo .... WSPANIAŁA!!!!! UWIELBIAM!!!

Świetna powieść.
Polecam.
Szybko się czytało i ze zrozumieniem.

Świetna powieść.
Polecam.
Szybko się czytało i ze zrozumieniem.

Książka ta trochę czasu przeleżała na mojej półeczce zanim się za nią zabrałam. Jest to moja kolejna książka Beaty Majewskiej ukrywającej się pod pseudonimem Augusty Docher, więc mniej więcej wiedziałam czego się spodziewać.

Książka opowiada o Milenie i Pauli. Pierwsza z nich po stracie ojca zakochuje się w przyjacielu rodziny Jacku. Różnica wieku pomiędzy nimi jest dość spora dlatego znajomość tą ukrywają przed najbliższymi. Po maturze dziewczyna przychodzi do mamy i przedstawia jej Jacka jako swojego chłopaka oraz oznajmia, że spodziewa się dziecka. Dla jej mamy jest to spory szok. Czy Milena będzie z Jackiem? Czy dzieląca ich różnica wieku ich rozdzieli czy też będą żyli długo i szczęśliwie?
Druga bohaterka - Paula kiedyś przeżyła tragedię a teraz powoli chce odzyskać radość życia i zapomnieć o tym co straciła. W pracy poznaje Paula. Czy Paula będzie w stanie mu zaufać i się przed nim otworzyć?

Akcja książki toczy się dwutorowo i losy Mileny i Pauli cały czas się przeplatają. Zastanawiamy się cały czas co takiego może łączyć te dwie dziewczyny i dowiadujemy się tego ale dopiero w końcówce książki.
Muszę przyznać, że mnie bardziej wciągnęła opowieść o Milenie. Jej miłość do dojrzałego mężczyzny, starszego od niej o blisko 30 lat jest czymś co nie powinno się zdarzyć. Jednak, gdy okazuje się, że jej chłopak ukrywa przed nią, że jest gejem szuka pomocy właśnie u Jacka. Różnica wieku przestaje mieć dla niej jakiekolwiek znaczenie a liczy się uczucie. Cała jej historia jest niesamowita i nieprawdopodobna, być może nawet trochę kiczowata lecz i tak wciągała i nie łatwo się było od niej oderwać. Najzwyczajniej książka ta ma w sobie coś co sprawi, że opowieść ta zostanie w mojej pamięci.

• Przeczytane
  • Chcę przeczytać