O gusłach się nie dyskutuje

- W siedlisku (tom 3)
- 2022-12-03
- 2022-12-03
Po raz pierwszy w historii Babiboru nikt nie ma głowy do myślenia o Szczodrych Godach. Malwina Maślankiewicz planuje wystrój wnętrz w swoim nowym lokum, a pod jej nieobecność dzieją się dziwne rzeczy. Im dalej w las, tym więcej drzew, chciałoby się powiedzieć. Nowy ksiądz przywozi stary porządek, stare sekrety wyskakują spod… podłogi, a mroczna historia zatacza koło.
Kto naprawdę zamordował Monikę Melską? Komu zależało na odkryciu sekretu Ksantypy? I dlaczego o gusłach się nie dyskutuje? My już wiemy, a Ty?
Kup O gusłach się nie dyskutuje w ulubionej księgarni
Oceny książki O gusłach się nie dyskutuje
674 użytkowników ma tytuł O gusłach się nie dyskutuje na półkach głównych- Przeczytane 499
- 2023 40
- 2022 23
- Legimi 19
- 2025 9
- 2024 6

OPINIE i DYSKUSJE o książce O gusłach się nie dyskutuje
Gusła, inkwizycja, czarownice i martwy nowy ksiądz. Po latach przeczytany trzeci tom przygód przyjaciółek z Siedliska. Pełen tajemnic zataczających krąg oraz humoru.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZwariowana komedia kryminalna.
Zwariowana komedia kryminalna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to9
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeśli ktoś chce pisać książkę, której bohaterem, choćby trzecioplanowym, jest ksiądz i opisuje nabożeństwo, to powinien przynajmniej w ramach researchu pójść do kościoła. Albo chociaż sprawdzić w źródłach, co się dzieje na mszy. Bo inaczej mamy takie kocopoły jak tu: "Ojcze nasz, wyznajemy grzechy, bla, bla, bla, komunia i już". Nie, proszę Autorki i Redakcji, grzechów na mszy się nie wyznaje, a spowiedź powszechna odbywa się długo przed Ojcze nasz.
Jeśli ktoś chce pisać książkę, której bohaterem, choćby trzecioplanowym, jest ksiądz i opisuje nabożeństwo, to powinien przynajmniej w ramach researchu pójść do kościoła. Albo chociaż sprawdzić w źródłach, co się dzieje na mszy. Bo inaczej mamy takie kocopoły jak tu: "Ojcze nasz, wyznajemy grzechy, bla, bla, bla, komunia i już". Nie, proszę Autorki i Redakcji, grzechów na...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to80/52/2025
80/52/2025
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietnie się bawiłam czytając tę książkę i żałuję że jest to ostatnie moje spotkanie z mieszkankami Siedliska, ponieważ bardzo je polubiłam. Z przyjemnością przeczytałabym o ich dalszych losach.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJestem absolutną fanką tej serii. A 3 tom to totalna petarda. Kryminał, szeptuchy, czarodzieje, element świętej inkwizycji…. A to wszystko okraszone dawką humoru. Polecam z czystym sumieniem 🙂
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZakręcona jak świński ogonek...przygoda pełną parą...dawne dzieje splątane z chwilą obecną...jednak wszystko jasne ...😉🫠😉
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa powieść przynosi nowe zdarzenia w Babiborze ale i ich rozwiązanie. Rozwiązuje także kilka zagadek z poprzednich tomów. Książka zapewniła mi dalszy ciąg dobrej zabawy. Wielokrotnie śmiałam się na głos a moja rodzinka dziwnie się na mnie patrzyła. Rzadko czytam książki, które mnie rozśmieszają. Z ogromną przyjemnością czytałam o starodawnych gusłach i wierzeniach. A jeżeli to one właśnie spowodowały ciąg dziwnych, kryminalnych zdarzeń w małej podlaskiej wiosce to tylko dodało smaczku całemu cyklowi. Autorka pisze przyjemnym, przystępnym językiem co powala pokonywać kolejne strony szybko, lekko, przyjemnie i z uśmiechem. Typowałam różne rozwiązania morderczych zagadek w Babiborze ale takiego zakończenia nie przewidziałam. Nie brałam tej osoby w ogóle pod uwagę. Polecam cały cykl komedii kryminalnej i życzę wszystkim czytelnikom dobrej zabawy.
Ta powieść przynosi nowe zdarzenia w Babiborze ale i ich rozwiązanie. Rozwiązuje także kilka zagadek z poprzednich tomów. Książka zapewniła mi dalszy ciąg dobrej zabawy. Wielokrotnie śmiałam się na głos a moja rodzinka dziwnie się na mnie patrzyła. Rzadko czytam książki, które mnie rozśmieszają. Z ogromną przyjemnością czytałam o starodawnych gusłach i wierzeniach. A...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejna książka z cyklu W siedlisku za mną.Trupy są,humor też jest,zagadki do rozwiązania również.Bardzo dobrze się bawiłem i mam nadzieję że dużo jeszcze przed nami :)