Zaułki

Okładka książki Zaułki autorstwa Anna Kłodzińska
Okładka książki Zaułki autorstwa Anna Kłodzińska
Anna Kłodzińska Wydawnictwo: Wielki Sen Cykl: Kryminał z myszką (tom 59) Seria: Seria z Warszawą kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Kryminał z myszką (tom 59)
Seria z Warszawą
2011-01-01
2011-01-01
Warszawa, lata 60 XX w. Na milicję zaczynają wpływać doniesienia o kolejnych włamaniach do mieszkań zamożnych osób. Nieznani sprawcy kradną pieniądze, biżuterię oraz kosztowniejsze przedmioty. Brak śladów włamania oraz jakichkolwiek tropów sprawia, że milicja pozostaje bezradna. Kapitan Szczęsny podejrzewa, że włamań dokonuje ta sama szajka, kierowana przez wyjątkowo sprytnego i inteligentnego przywódcę. Brak śladów sprawia jednak, że śledztwo stoi w martwym punkcie. Czy niezawodna intuicja Szczęsnego i tym razem doprowadzi do ujęcia sprawców?

8. tom Najlepszych Kryminałów PRL/ Anna Kłodzińska

Tytuł publikowany wcześniej tylko na łamach Ilustrowanego Kuriera Polskiego w 1964 r. i przez Klub MOrd.
Po raz pierwszy dostępny w księgarniach!
Ta książka nie została jeszcze oceniona NIE MA JESZCZE DYSKUSJI

Bądź pierwszy - oceń książkę

Kup Zaułki w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Zaułki

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zaułki

Kolejne spektakularne włamanie do mieszkania majętnej osoby, z którego sprawcy zabierają wszystkie wartościowe przedmioty – od biżuterii zaczynając na odzieży kończąc. Brak świadków, brak śladów, a skradzione przedmioty nie pojawiają się u paserów czy na targowiskach. Jedynie ofiary wydają się nie do końca szczere. Kapitan Szczęsny drepcze w miejscu, przełożeni naciskają, a pewien wredny oficer z KGMO czeka niecierpliwie na powód do przejęcia sprawy. Światełkiem w tunelu staje się pewien inżynier nieszczęśliwie zakochany i trup młodego mężczyzny. Szczęsny buduje swoją kolejną – karkołomną – hipotezę...
Starsi czytelnicy mogą pamiętać bajkę „Zaczarowany ołówek”, gdzie bohater próbuje rozwiązać problem nierozwiązalny, nagle nad jego głową pojawia się kuleczka, która kilkakrotnie go uderza i jest to spektakularne: aha! Taki jest właśnie Szczęsny i do tego trzeba się przyzwyczaić. Jego siódmy zmysł często wymyka się rozsądkowi a i z logiką się niekiedy mija. To cały urok z nim powieści.

Nie wciągnęła mnie.

Nie wciągnęła mnie.

Na półkach: , , , , , ,

Rok 1963 był wyjątkowy ze względu na wydarzenia kulturalne, polityczne, sportowe i atmosferyczne. W nocy z 28 lutego na 1 marca 1963 roku w Lubaczowie odnotowano temperaturę -39 stopni. Stanęła komunikacja. Połączenia telefoniczne zostały przerwane. Mróz sparaliżował także władze, które nie były w stanie zaradzić katastrofalnej sytuacji w kraju. Okres letni przyniósł upały wprost z Afryki,  mieszkańcy walczyli z morderczym latem.
19 - 23 czerwca 1963 roku w Opolu odbywa się I Krajowy Festiwal Piosenki Polskiej. 15 lipca -29 września we Wrocław epidemia czarnej ospy, izolacja miasta od reszty kraju.
Zabawne i infantylne dialogi, romanse im.in; nżynier Waligórskiego z poznaną Teresą w barze kawowym „Café Club” przy Hożej. Bar znajduje się na dole, natomiast na szóstym piętrze działa kawiarnia „Pod gwiazdami”. "Śliczny" również uwodzi kobiety z wyższych sfer, wśród nich piękną mecenasową. Warszawskie klimaty z perspektywy społeczno- polityczno-ekonomiczno-artystyczno-socjologicznej, warstwa wyższych sfer kontra grupa przestępcza. Przestępczość wnikliwie przenika w zamożne grupy, romanse, szantaże, okradanie mieszkań z wartościowych przedmiotów. Brak włamań, odcisków i poszlaków.

Anna Kłodzińska, ps. „Stanisław Załęski” (1915 - 2008) – dziennikarka „Życia Warszawy” i autorka kryminałów milicyjnych.
Pisała różnego rodzaju powieści, ale popularność przyniósł jej cykl powieści milicyjnych, których głównym bohaterem był idealny milicjant, porucznik Szczęsny vel Biały Kapitan. Tworzone przez Kłodzińską powieści milicyjne oceniała ówczesna epoka . Stanisław Barańczak, który w latach 70. publikował pod pseudonimem felietony w cyklu "Książki najgorsze". Czytelnicy uznają wartość literacką bardzo słabo. Autorka spotkała się z kontrowersjami, powieść milicyjna i idealny milicjant Szczęsny wpisywało się w poprawność systemową ustroju politycznego PZPR.
Autorka współcześnie zapomniana, ponowne publikacje po 2018 roku z odmętów zapomnienia.

Powieść milicyjna stała się jedna z odmian powieści kryminalnej XX wieku, publikowana w latach 1955–1991 w krajach komunistycznych Europy Środkowo-Wschodniej. Dochodzenie prowadzone przez milicjanta / adwokata / sędziego w sprawie przestępstwa kryminalnego / zbrodni, by ukazać jego schemat / działanie , przyczyny i okoliczności.
Reżim komunistyczny, ideologia, koloryt socrealizmu, propaganda, walka z kapitalizmem, inicjatywą prywatną , przedstawicielami średniego aparatu państwowego.
Powieść milicyjna była odpowiedzią na światowe klasyki kryminalne i kapitalistyczne twórczości Agaty Christie, Edgara Wallace’a.
Przedstawiciele gatunki i prekursorzy:
9. Maciej Słomczyński vel Kazimierz Kwaśniewski
10. Krzysztof Teodor Toeplitz vel Krzysztof Deuter
11. Andrzej Wydrzyński vel Artur Morena
12. Zygmunt Zeydler-Zborowski.

Okres rządów Gomułki, dokument epoki ciekawie wpisuje się w zbrodnie, zachowania patologiczne czy gwałty i funkcje MO.
Powieść wydana w 1964 roku i stanowi długi cykl z porucznikiem Szczęsnym zwanym Białym kapitanem, ponieważ włos funkcjonariusza bielą się pokrył.
Kryminał w dość specyficzny sposób wchodzi w środowisko przestępców mieszkaniowych, chuliganów, grup zoorganizowanej przestęczości Warszawa - Zakopane. Przedłużającąa się analizą i dedukcją oraz wywody i myśli niektórych bohaterów mocne absurdum.

61 użytkowników ma tytuł Zaułki na półkach głównych
9 użytkowników ma tytuł Zaułki na półkach dodatkowych

Okładka książki Kapitan Żbik - wydanie zbiorcze. Tom 2 Zbigniew Gabiński, Andrzej Kamiński, Anna Kłodzińska, Władysław Krupka, Bogusław Polch, Grzegorz Rosiński, Zbigniew Sobala, Stanisław Szczepaniak, Janusz Tomaszewski
Anna Kłodzińska
Anna Kłodzińska
Polska dziennikarka i pisarka. Przez długi czas pracowała w redakcji "Życia Warszawy", potem publikowała także w "Kurierze Polskim" i "Ilustrowanym Kurierze Polskim". Jej pierwsza książka ukazał się drukiem gdy pisarka miała już 38 lat. Autorka około 35 książek (wydawanych najczęściej w "Serii z Jamnikiem" Czytelnika lub serii "Labirynt" Wydawnictwa Ministerstwa Obrony Narodowej). Ostatnie dzieło Kłodzińskiej, które ukazało się drukiem za jej życia podpisane zostało męskim pseudonimem "Stanisław Załęski". Anna Kłodzińska żyła 93 lata. Wybrane publikacje książkowe: "Ziemia srebrzy się cynkiem" (Czytelnik, 1953),"Dwa włosy blond" (Wydawnictwo Ministerstwa Obrony Narodowej, 1960),"Błękitne okulary" (Czytelnik, 1965),"Czy pan pamięta, inżynierze?" (Wydawnictwo Ministerstwa Obrony Narodowej, 1975),"Dzieci milionerów" (Wydawnictwo Ministerstwa Obrony Narodowej, 1980),"W pogardzie prawa" (Wydawnictwo Ministerstwa Obrony Narodowej, 1983).

Martwy punkt Jerzy Żukowski
Martwy punkt
Jerzy Żukowski
Książka "Martwy punkt" Jerzego Żukowskiego to klasyczny kryminał milicyjny, w którym śledztwo nad śmiercią znanego adwokata ujawnia sieć intryg i niejasnych powiązań. Akcja rozpoczyna się w jednej z warszawskich kawiarni, gdzie prokurator Klecz spotyka się z mecenasem Sewerynem Marcem. Ich rozmowa pełna jest subtelnych napięć – obaj mężczyźni mają do siebie wzajemne pretensje i ukrywają rzeczy, które nie powinny ujrzeć światła dziennego. Wkrótce jednak dochodzi do tragedii – Marzec zostaje znaleziony martwy w swoim mieszkaniu. Oficjalna przyczyna śmierci wskazuje na atak serca, ale pojawiają się dowody, które sugerują, że mógł zostać zamordowany. Śledztwo prowadzi kapitan Polikarp Rybka, doświadczony, ale nieco ekscentryczny milicjant. Już na początku dochodzenia pojawiają się niepokojące fakty – mecenas obawiał się o swoje życie, a noc jego śmierci pełna była dziwnych wydarzeń, w tym tajemniczej obecności nieznanego mężczyzny w pobliżu willi. Rybka zaczyna łączyć tropy, bada powiązania Marca z przestępczym światem i próbuje ustalić, czy jego śmierć była efektem porachunków, zemsty czy może jeszcze czegoś innego. W tle pojawia się również postać dziennikarki Klaudii Hamer, której zainteresowanie sprawą wydaje się nieprzypadkowe. Rybka podejrzewa, że kobieta coś wie, ale celowo unika bezpośrednich odpowiedzi. W miarę postępu dochodzenia milicjant odkrywa coraz więcej powiązań między denatem a tajemniczą grupą osób działających na granicy prawa. Powieść charakteryzuje się dynamiczną narracją, precyzyjnie budowanym napięciem i realistycznym obrazem pracy milicji w latach 50.
Hobbyksiazka - awatar Hobbyksiazka
oceniła na81 rok temu
Biały płaszcz w brązową kratę Kazimierz Korkozowicz
Biały płaszcz w brązową kratę
Kazimierz Korkozowicz
Czar PRL-u. Przestępcza szajka wykonuje skok na kasę dużego zakładu pracy w przeddzień wypłaty pensji - ech te czasy, gdy dzień wypłaty oznaczał przywiezienie walizek pieniędzy, a nie serię przelewów! Charakterystyczne też, że nie wiemy, czym się ów zakład zajmuje - w słusznie minionym systemie klasa robotnicza zwykła się była oburzać, gdy obsadzano konkretną branżę w roli tła jakichś negatywnych zdarzeń, autor wolał więc nie ryzykować społecznej interwencji komitetu obrony czci producenta gwoździ czy gumiaków. W każdym razie na początku pada trup w postaci jednego ze strażników pilnujących kasy, a potem jest coraz lepiej. Śledztwo prowadzi mądra, bystra, przewidująca i odważna Milicja Obywatelska, więc oczywiście sprawcy, przynajmniej ci, którzy dożyją do końca powieści, zostaną przykładnie przyskrzynieni. W śledztwo wplątuje się także przypadkowy obywatel, który niebacznie pozwolił koledze popitigrilić się z przygodnie poznaną panienką w mieszkaniu narzeczonej, wskutek czego panienka wyszła w płaszczu narzeczonej (to ten tytułowy, biały w brązową kratę) i z jej torbą. Ponieważ obywatel boi się narzeczonej bardziej niż bandytów, brnie coraz głębiej w całą historię, wnosząc lekki opar absurdu (co tam trup, co tam rabunek, co tam bandzior przetrzymujący zakładnika, ja tu płaszczyk muszę odzyskać!). W tle warszawskie knajpy, dansingi, peryferie miasta, światek przestępczy i obyczaje lat 70 minionego wieku. Da się poczytać.
Airain - awatar Airain
Ślady prowadzą w noc Janusz Faber
Ślady prowadzą w noc
Janusz Faber
Miejscowość Karłów, pensjonat „Rosiczka”, a w nim urlopujący się doktor Filip Mięta i piękna, ale nieprzystępna pani Bojarska. Między innymi oczywiście. Sielanka kończy się dość gwałtownie: Bojarska zostaje zamordowana, a wszelkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że to Mięta będzie głównym podejrzanym. Śledztwo prowadzi pewien, dość charakterystyczny z wyglądu, major. Jego sposób wypowiedzi sugeruje, że uważa składnię za coś, co nie zostało jeszcze dostatecznie sprecyzowane. Mięta, pełen obaw, rozpoczyna własne śledztwo. Zbiera informację podglądając, podsłuchując, a nawet kradnąc. To co udaje mu się ustalić jedynie zaciemnia obraz. Przełomem jest spotkanie z ekscentrycznym wędkarzem, który naprowadza go na ślady w dalekiej, wojennej przeszłości... Dobrze skonstruowana powieść w klimacie bliskim przygodom Joe Alex'a. Autor zadbał o zróżnicowany koloryt poszczególnych postaci. Malarz, inż. Zych, wędkarz, kierowniczka pensjonatu, major, wszyscy wymykają się standardom, wszyscy mają jakieś tajemnice. Nawet snująca się starsza pani Moll jest odpowiednio dziwna i niepokojąca. Finał zaskakujący, a przy tym rozsądnie zaaranżowany. Razi jedynie sposób narracji, autor chyba wychodził z założenia, że książka może wpaść w ręce czterolatka i ten nie zdoła ogarnąć kto jest kim. Z uporem maniaka każde zdanie zaczyna od Doktor Mięta: doktor Mięta wstał... doktor Mięta goli się... doktor Mięta ogolił się. To wszystko w momentach kiedy na scenie nie ma nikogo innego, a żadne dialogi nam nie grożą. Trudno nie wspomnieć o samym wydawnictwie – Legendarnym – śmiało można napisać, które stało się niekwestionowanym liderem niechlujstwa, tandety i braku odpowiedzialności. Chociaż... skoro na prawie każdej stronie są co najmniej dwa błędy to może nie jest to niechlujstwo, a ekstrawagancja?
Krzysiek Czyżowski - awatar Krzysiek Czyżowski
ocenił na711 dni temu
Kłopoty ze spadkiem Antoni Marczyński
Kłopoty ze spadkiem
Antoni Marczyński
Bardzo sympatyczna komedia kryminalna. Co z tego, zapytacie - przecież dużo jest takich w Polsce. Ale niekoniecznie z lat 50., a to z tego właśnie okresu są "Kłopoty ze spadkiem", więc mamy tutaj Milicję Obywatelską. A do tego klimatu starego domu i walkę o spadek. Klasyka, jakby tak pomyśleć. Ale jaka pożądana! Jak w każdej książce z tego nurtu, mamy tutaj szybkie dialogi, żarty słowne (lub narracyjne, ale tutaj akurat ukryte są w dialogach) dość czarno-białych bohaterów, prędki rozwój wypadków i zagadkę bardziej niż śledztwo. I z tego ta ksiażka wywiązuje się bardzo dobrze - rzeczywiście aż do końca nie wiadomo, jakie będzie rozwiązanie, a śmiechu też trochę jest. To przede wszystkim powieść oparta na dialogach, do tego nierzadko pisanych w starym stylu (w końcu ta książka nie powstała dzisiaj). Piszę o tym, bo wiem, że niektórzy oczekują dowcipów już u narratora - tutaj tego nie ma. I jest jeszcze jedna rzecz, która może przytłoczyć - nawał bohaterów już od początku. To jeden z tych tytułów, w których autor na początku daje słowniczek bohaterów, przez co czuje się usprawiedliwiony tym, że dosłownie od pierwszego rozdziału dostajemy prawie wszystkie imiona i koligacje rodzinne do zapamiętania, co trochę odstrasza. Bywają też nielogiczne wnioski, ale tu akurat może być mojego braku nadążania. Tym niemniej, ta książka ma klimat i dobrze się ją czyta. A nawet powiedzmy, że dam nieco wyższą ocenę niż zwykle, przez wzgląd na to, że wówczas ten nurt nie był aż tak popularny.
SceNtriC - awatar SceNtriC

Cytaty z książki Zaułki