Zaułki

- Kryminał z myszką (tom 59)
- Seria z Warszawą
- 2011-01-01
- 2011-01-01
Warszawa, lata 60 XX w. Na milicję zaczynają wpływać doniesienia o kolejnych włamaniach do mieszkań zamożnych osób. Nieznani sprawcy kradną pieniądze, biżuterię oraz kosztowniejsze przedmioty. Brak śladów włamania oraz jakichkolwiek tropów sprawia, że milicja pozostaje bezradna. Kapitan Szczęsny podejrzewa, że włamań dokonuje ta sama szajka, kierowana przez wyjątkowo sprytnego i inteligentnego przywódcę. Brak śladów sprawia jednak, że śledztwo stoi w martwym punkcie. Czy niezawodna intuicja Szczęsnego i tym razem doprowadzi do ujęcia sprawców?
8. tom Najlepszych Kryminałów PRL/ Anna Kłodzińska
Tytuł publikowany wcześniej tylko na łamach Ilustrowanego Kuriera Polskiego w 1964 r. i przez Klub MOrd.
Po raz pierwszy dostępny w księgarniach!
8. tom Najlepszych Kryminałów PRL/ Anna Kłodzińska
Po raz pierwszy dostępny w księgarniach!
Kup Zaułki w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Zaułki
- KRYMINAŁ, SENSACJA, THRILLER 1
- Kryminał 1
- Powieść milicyjna 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zaułki
Kolejne spektakularne włamanie do mieszkania majętnej osoby, z którego sprawcy zabierają wszystkie wartościowe przedmioty – od biżuterii zaczynając na odzieży kończąc. Brak świadków, brak śladów, a skradzione przedmioty nie pojawiają się u paserów czy na targowiskach. Jedynie ofiary wydają się nie do końca szczere. Kapitan Szczęsny drepcze w miejscu, przełożeni naciskają, a pewien wredny oficer z KGMO czeka niecierpliwie na powód do przejęcia sprawy. Światełkiem w tunelu staje się pewien inżynier nieszczęśliwie zakochany i trup młodego mężczyzny. Szczęsny buduje swoją kolejną – karkołomną – hipotezę...
Starsi czytelnicy mogą pamiętać bajkę „Zaczarowany ołówek”, gdzie bohater próbuje rozwiązać problem nierozwiązalny, nagle nad jego głową pojawia się kuleczka, która kilkakrotnie go uderza i jest to spektakularne: aha! Taki jest właśnie Szczęsny i do tego trzeba się przyzwyczaić. Jego siódmy zmysł często wymyka się rozsądkowi a i z logiką się niekiedy mija. To cały urok z nim powieści.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie wciągnęła mnie.
Nie wciągnęła mnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRok 1963 był wyjątkowy ze względu na wydarzenia kulturalne, polityczne, sportowe i atmosferyczne. W nocy z 28 lutego na 1 marca 1963 roku w Lubaczowie odnotowano temperaturę -39 stopni. Stanęła komunikacja. Połączenia telefoniczne zostały przerwane. Mróz sparaliżował także władze, które nie były w stanie zaradzić katastrofalnej sytuacji w kraju. Okres letni przyniósł upały wprost z Afryki, mieszkańcy walczyli z morderczym latem.
19 - 23 czerwca 1963 roku w Opolu odbywa się I Krajowy Festiwal Piosenki Polskiej. 15 lipca -29 września we Wrocław epidemia czarnej ospy, izolacja miasta od reszty kraju.
Zabawne i infantylne dialogi, romanse im.in; nżynier Waligórskiego z poznaną Teresą w barze kawowym „Café Club” przy Hożej. Bar znajduje się na dole, natomiast na szóstym piętrze działa kawiarnia „Pod gwiazdami”. "Śliczny" również uwodzi kobiety z wyższych sfer, wśród nich piękną mecenasową. Warszawskie klimaty z perspektywy społeczno- polityczno-ekonomiczno-artystyczno-socjologicznej, warstwa wyższych sfer kontra grupa przestępcza. Przestępczość wnikliwie przenika w zamożne grupy, romanse, szantaże, okradanie mieszkań z wartościowych przedmiotów. Brak włamań, odcisków i poszlaków.
Anna Kłodzińska, ps. „Stanisław Załęski” (1915 - 2008) – dziennikarka „Życia Warszawy” i autorka kryminałów milicyjnych.
Pisała różnego rodzaju powieści, ale popularność przyniósł jej cykl powieści milicyjnych, których głównym bohaterem był idealny milicjant, porucznik Szczęsny vel Biały Kapitan. Tworzone przez Kłodzińską powieści milicyjne oceniała ówczesna epoka . Stanisław Barańczak, który w latach 70. publikował pod pseudonimem felietony w cyklu "Książki najgorsze". Czytelnicy uznają wartość literacką bardzo słabo. Autorka spotkała się z kontrowersjami, powieść milicyjna i idealny milicjant Szczęsny wpisywało się w poprawność systemową ustroju politycznego PZPR.
Autorka współcześnie zapomniana, ponowne publikacje po 2018 roku z odmętów zapomnienia.
Powieść milicyjna stała się jedna z odmian powieści kryminalnej XX wieku, publikowana w latach 1955–1991 w krajach komunistycznych Europy Środkowo-Wschodniej. Dochodzenie prowadzone przez milicjanta / adwokata / sędziego w sprawie przestępstwa kryminalnego / zbrodni, by ukazać jego schemat / działanie , przyczyny i okoliczności.
Reżim komunistyczny, ideologia, koloryt socrealizmu, propaganda, walka z kapitalizmem, inicjatywą prywatną , przedstawicielami średniego aparatu państwowego.
Powieść milicyjna była odpowiedzią na światowe klasyki kryminalne i kapitalistyczne twórczości Agaty Christie, Edgara Wallace’a.
Przedstawiciele gatunki i prekursorzy:
9. Maciej Słomczyński vel Kazimierz Kwaśniewski
10. Krzysztof Teodor Toeplitz vel Krzysztof Deuter
11. Andrzej Wydrzyński vel Artur Morena
12. Zygmunt Zeydler-Zborowski.
Okres rządów Gomułki, dokument epoki ciekawie wpisuje się w zbrodnie, zachowania patologiczne czy gwałty i funkcje MO.
Powieść wydana w 1964 roku i stanowi długi cykl z porucznikiem Szczęsnym zwanym Białym kapitanem, ponieważ włos funkcjonariusza bielą się pokrył.
Kryminał w dość specyficzny sposób wchodzi w środowisko przestępców mieszkaniowych, chuliganów, grup zoorganizowanej przestęczości Warszawa - Zakopane. Przedłużającąa się analizą i dedukcją oraz wywody i myśli niektórych bohaterów mocne absurdum.
Rok 1963 był wyjątkowy ze względu na wydarzenia kulturalne, polityczne, sportowe i atmosferyczne. W nocy z 28 lutego na 1 marca 1963 roku w Lubaczowie odnotowano temperaturę -39 stopni. Stanęła komunikacja. Połączenia telefoniczne zostały przerwane. Mróz sparaliżował także władze, które nie były w stanie zaradzić katastrofalnej sytuacji w kraju. Okres letni przyniósł...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Zaułki” Anny Kłodzińskiej to klasyczny kryminał milicyjny, w którym major Szczęsny prowadzi śledztwo dotyczące brutalnej serii włamań i napadów, odkrywając powiązania między przestępczym światem a wpływowymi osobami w Warszawie.
Akcja rozpoczyna się od pozornie przypadkowej sceny w barze – zwykłe utarczki słowne, anonimowi przechodnie, ludzie pogrążeni w swoich sprawach. Jednak już wkrótce okazuje się, że w cieniu codzienności rozgrywa się coś znacznie mroczniejszego. W mieście dochodzi do serii kradzieży na dużą skalę, a sprawcy działają z precyzją i bez pozostawiania śladów. Milicja szybko dochodzi do wniosku, że to robota dobrze zorganizowanej grupy przestępczej.
W centrum sprawy pojawia się adwokat Kazimierz Bieliński, którego mieszkanie zostaje splądrowane. Z jego domu giną kosztowności, ale sposób działania złodziei sugeruje, że nie był to przypadkowy napad. Major Szczęsny podejrzewa, że klucz do rozwiązania zagadki tkwi w kontaktach Bielińskiego oraz jego żony, Krystyny. W trakcie dochodzenia pojawia się wątek Cyganki, która kilka dni przed włamaniem odwiedziła dom adwokata – być może, aby wykonać odcisk kluczy.
Wraz z postępem śledztwa milicja odkrywa kolejne powiązania między przestępcami, osobami z warszawskich elit oraz światem półświatka. Trop prowadzi do luksusowych lokali, w których spotykają się ludzie z różnych sfer – zarówno przestępcy, jak i wpływowe osoby, które mogą mieć interes w tuszowaniu sprawy. Szczęsny podejrzewa, że włamania są tylko częścią większej układanki, a za wszystkim stoi doskonale zorganizowana grupa działająca w cieniu legalnych interesów.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAkcja rozpoczyna się od pozornie przypadkowej sceny w barze – zwykłe utarczki słowne, anonimowi przechodnie, ludzie pogrążeni w swoich sprawach....
Wysłuchane jako audiobook
Książka 6/10
Lektor 8/10 (Wojciech Masiak)
To książka dla tych którzy lubią kryminał milicyjny, dla tych którzy chcą dowiedzieć się o czasach poprzednio minionych (np ukradziono człowiekowi kilkanaście koszul..) Bo koszul normalnie nie było w sklepie (I innych rzeczy też)
Wysłuchane jako audiobook
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka 6/10
Lektor 8/10 (Wojciech Masiak)
Legimi odkryło przede mną istnienie kryminałów z myszką. I dobrze. Można się cofnąć w czasie i przyjrzeć pracy towarzyszy milicjantów w czasach słusznie minionych. Gdy się działo coś natury kryminalnej to dzwoniło się na Pogotowie Milicyjne. Główny inżynier w fabryce, niejaki Jerzy Waligórski, czterdziestka z hakiem i Teresa młoda dziewczyna, maturzystka. Młoda podrywka bez nazwiska. Co ich łączy a co dzieli? W mieście mają miejsce kradzieże. W willach i mieszkaniach dobrze sytuowanych obywateli. Jakaś szajka grasuje po mieście i okrada bogatych nie oddając nic biednym bynajmniej 😁 Kapitan Szczęsny, zwany Białym, i porucznik Kręglewski, zajmują się tą sprawą. Zwracają się do siebie per wy albo towarzyszu. Zróbcie, przygotujcie. W toku śledztwa wychodzi na jaw, że banda włamywaczy poszukuje jelenia do ograbienia. Z tym, że rzeczony jeleń, czyli frajer występuje również w wersji żeńskiej. Oni łatwymi celami są. Major Daniłowicz w pałacu Mostowskich , gdzie rezyduje, będzie mógł odtrąbić sukces. Brawo!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKryminał z lat 60- tych o szajce okradającej mieszkania. Ciekawie przedstawione kawiarnie i restauracje ówczesnej Warszawy i Zakopanego - niektóre istnieją do dzisiaj :). Świetna postać kapitana Szczęsnego. Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWarszawa, pierwsza połowa lat 60-tych. Tajemnicza szajka złodziei dokonuje kilku włamań do mieszkań należących do dobrze sytuowanych osób. Przestępcy bardzo dokładnie przygotowują się do skoków. Mimo podjęcia działań operacyjnych, funkcjonariuszom milicji nie udaje się natrafić na nawet najmniejszy ślad, który mógłby doprowadzić ich do rozbicia bandy...
Więcej na:
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWięcej...