- historia
- Seria Amerykańska
- The heart of everything that is: the untold story of Red Cloud, an american legend
- 2022-12-07
- 2017-05-17
- 9788381916080
- Adam Czech
Czerwona Chmura to jedyny Indianin, który zdołał pokonać armię Stanów Zjednoczonych i narzucić jej pokój na własnych warunkach. Aby zyskać szacunek współplemieńców, syn zmarłego w delirium alkoholika musiał być odważniejszy, sprytniejszy i okrutniejszy od innych. Od najmłodszych lat wykazywał się wyjątkową rozwagą i zmysłem strategicznym. Był śmiały, bezwzględny i niezwykle brutalny. Jednak ten być może najpotężniejszy indiański wojownik na wiele lat popadł w zapomnienie.
Bob Drury i Tom Clavin malują biografię wodza w żywych barwach, a w tle kreślą sylwetki jego towarzyszy, rywali i nieprzyjaciół: wodzów Siedzącego Byka i Szalonego Konia, człowieka gór Jamesa Bridgera, genarała Williama Shermana, odkrywcy Johna Bozemana i wielu innych. Ta książka to również dramatyczna kronika ostatecznego starcia amerykańskich cywilizacji i hołd oddany rdzennym mieszkańcom Wielkich Równin.
Kup Serce wszystkiego, co istnieje. Nieznana historia Czerwonej Chmury, wodza Siuksów w ulubionej księgarni
Oceny książki Serce wszystkiego, co istnieje. Nieznana historia Czerwonej Chmury, wodza Siuksów
1462 użytkowników ma tytuł Serce wszystkiego, co istnieje. Nieznana historia Czerwonej Chmury, wodza Siuksów na półkach głównych- Chcę przeczytać 1 139
- Historia 22
- Indianie 13
- USA 11
- Reportaż 10
- Do kupienia 10
- Seria Amerykańska 8
Tagi i tematy do książki Serce wszystkiego, co istnieje. Nieznana historia Czerwonej Chmury, wodza Siuksów
Cytaty z książki Serce wszystkiego, co istnieje. Nieznana historia Czerwonej Chmury, wodza Siuksów
Żyjący dziś w rezerwacie Pine Ridge potomkowie Czerwonej Chmury opowiadają pewną historię. Pewnego wieczoru Czerwona Chmura wziął udział w przyjęciu wydanym przez prezydenta Ulyssesa S. Granta w Waszyngtonie i wdał się w konwersację ze zgorzkniałym oficerem. Próbując wytłumaczyć mu znaczenie Paha Sapa dla jego ludu, powiedział oficerowi: "Kości moich przodków spoczywają w Górac...
Rozwiń

OPINIE i DYSKUSJE o książce Serce wszystkiego, co istnieje. Nieznana historia Czerwonej Chmury, wodza Siuksów
„Czerwona Chmura prawdopodobnie nigdy nie był w stanie zrozumieć o co tym białym chodziło: nie rozumiał ich motywów, chciwości, nienasyconych pragnień. Gdyby umiał czytać, może uzyskałby jakąś odpowiedź, ale nie jest powiedziane, że by go przekonała.”
Zachwycający reportaż i jego tytuł „Serce wszystkiego co istnieje” odnosi się do pasma górskiego na pograniczu stanów Dakota Południowa i Wyoming w USA, zwanego po angielsku Black Hills, po polsku Góry Czarne, a przez Indian północnoamerykańskich przez wieki uważanego za święte Paha Sapa. Na okładce widnieje postać nieprzypadkowego, dumnego wodza plemienia Oglalów z ludu Lakota należącego do Siuksów – Czerwonej Chmury. Ta historia jest o nim i o jego niestrudzonej próbie, walce, aby zrozumieć, przejrzeć, pokonać, a później aby żyć obok białego człowieka w rezerwacie Pine Ridge. Życie Czerwonej Chmury rozpoczęło się w 1822 roku i trwało 88 lat. Przez ten czas m.in. przeminęła tzw. Mała Epoka Lodowcowa związana z ociepleniem i osuszaniem się klimatu na Wielkich Równinach, wyginęły – zgładzone przez ludzi - ostatnie bizony, wybudowano wielką trasę kolejową Union Pacific, a Indianie zostali zmuszeni do zamieszkania w rezerwatach. Książka traktuje o tych wszystkich wydarzeniach, a także o ważnych potyczkach o panowanie nad regionem Gór Czarnych. Jak zauważają autorzy, starcia z Indianami, biali przybysze ze wschodu zwykli nazywać bitwami lub masakrami, w zależności od tego czy były dla nich zwycięskie czy przegrane. Amerykańscy przywódcy walk na Wielkich Równinach przez dekady kreowali i narzucali opinii publicznej swój obraz tamtych wydarzeń. Wodzowie rdzennych ludów nie mieli na to szansy chociażby z tego względu, że byli niepiśmienni. Ze stron reportażu wyłania się nadzwyczajne źródło wiedzy o życiu i obyczajach Indian, jak się okazuje pod koniec, w dużym stopniu pochodzące z bezpośredniego przekazu słownego wodza Czerwonej Chmury.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZachwycający reportaż i jego tytuł „Serce wszystkiego co istnieje” odnosi się do pasma górskiego na pograniczu stanów...
Żaden przyjaciel Winnetou nie przejdzie obok tej książki obojętnie. Obowiązkowa lektura dla miłośników tematu. Nie wykluczam osób pragnących poszerzyć swoje zainteresowania.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZaskoczyło mnie zakończenie tego reportażu - bynajmniej nie dlatego, że Indianie ostatecznie przegrali swoją walkę - ale dlatego, że przyszło tak nagle. Autorzy skupiają się na zarysowaniu szerokiego obrazu relacji rdzennych i napływowych Amerykanów w XIX wieku, budują napięcie aż do punktu kulminacyjnego (masakry Fettermana),a potem zamykają historię krótkim epilogiem.
Mimo tego mankamentu, czytałam tę biografię trochę jak powieść przygodową i mocno rozbudziła ona we mnie zainteresowanie Indianami.
Zaskoczyło mnie zakończenie tego reportażu - bynajmniej nie dlatego, że Indianie ostatecznie przegrali swoją walkę - ale dlatego, że przyszło tak nagle. Autorzy skupiają się na zarysowaniu szerokiego obrazu relacji rdzennych i napływowych Amerykanów w XIX wieku, budują napięcie aż do punktu kulminacyjnego (masakry Fettermana),a potem zamykają historię krótkim...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytanie dość żmudne. Jako fan historii o Indianach z młodości zabrałem się z zapałem (zwłaszcza, że kiedyś głównie czytałem historie wcześniejszych walk, a imię Czerwonej Chmury wspominano przy różnych okazjach). Natomiast bardzo dużo jego historii rozmywa się w licznych opowieściach o różnych postaciach czy wydarzeniach. To przestawienie tła historycznego wręcz przysłania całą postać wodza i jego walki, wykraczając poza cel samego zrozumienia tła i motywacji. Przez co wielokrotnie przelatywałem pewne fragmenty. Ale lektura cenna, pełna też informacji o kulturze i życiu Indian.
Czytanie dość żmudne. Jako fan historii o Indianach z młodości zabrałem się z zapałem (zwłaszcza, że kiedyś głównie czytałem historie wcześniejszych walk, a imię Czerwonej Chmury wspominano przy różnych okazjach). Natomiast bardzo dużo jego historii rozmywa się w licznych opowieściach o różnych postaciach czy wydarzeniach. To przestawienie tła historycznego wręcz przysłania...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŻyciorys indiańskiego wodza Czerwonej Chmury oraz wiele szczegółów z życia na Wielkich Równinach w II poł XIX w., z okresu, gdy na zachód ciągnęły karawany osadników.
Ciekawa lektura dla fanów "Na południe od Brazos". Wśród opowieści z pogranicza autorzy przytaczają historię spędu bydła wykorzystaną przez Larry'ego McMurtry do napisania powieści, za która dostał nagrodę Pulitzera.
Dobrze się czyta, choć autorzy lubują się w detalach, drobiazgowe opisy mogą zniechęcić.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa lektura dla fanów "Na południe od Brazos". Wśród opowieści z pogranicza autorzy przytaczają historię spędu bydła wykorzystaną przez Larry'ego McMurtry do napisania powieści, za która dostał nagrodę...
" Syn alkoholika Brule nauczył się dowodzić i poskramiać swoją wściekłość oraz pozostawać niewzruszonym, gdy chciał zaatakować. Rozwinął w sobie stalową samodyscyplinę, dzięki której został najważniejszym wodzem wojennym pośród Indian. Pozwoliła mu również zmienić liczącą wiele wieków, jeśli nie tysiącleci, indiańską kulturę walki[.....].
W pewnym sensie osiągnął to, czego nie umieli dokonać generałowie o znacznie większym mniemaniu o sobie - jak Corwallis czy Lee. "
Tak o Czerwonej Chmurze piszą autorzy "Serce wszystkiego, co istnieje. Nieznana historia Czerwonej Chmury, wodza Siuksów" Tom Clavin i Bob Drury.
Szczegółowo opisują jego drogę życiową od pogardzanego i odtrącanego przez plemię dziecka alkoholika, poprzez czasy świetności tego geniusza strategii i taktyki, aż do jego śmierci.
Publikacja Autorów nie skupia się jedynie na historii tego genialnego wodza. To również doskonałe studium kulturowe plemienia Siuksów. Poznajemy szczegółowe opisy ich wierzeń, rytuałów Tańca Fajki i Tańca Słońca oraz rytuałów pobitewnych, opisy życia codziennego, sposobu wychowania dzieci oraz ich zabawy, ceremonii ślubnej i szczegółów wyglądu tipi. Dowiadujemy się o ważniej roli hermafrodytów w plemieniu oraz oglądamy, imponujący w swych szczegółach, opis podpisania traktatu pokojowego znad Horse Creek w 1851r.
To również panorama ekspansji na Dziki Zachód młodego państwa amerykańskiego, z ich legendarnymi zdobywcami. Opisana historia spędu bydła z Teksasu do Montany, dokonana przez kowboja Nelsona Story'ego, posłużyła McMurtry'emu do napisania" Na południe od Brazos".
Poznajemy opisy budowy fortów na zachodnim pograniczu, ich wyposażenie(łącznie za składem apteczek i leków stosowanych w tamtych czasach) oraz obsadę osobową a także taktykę walki z Indianami.To często opisy rzezi(w tym najsłynniejsza masakra Fettermana w 1866r.),bardzo dosadne w szczegółach.
Całość napisana jest w sposób logiczny, uporządkowany, poparta bogatą bibliografią oraz wieloma mapami, rysunkami, sztychami i zdjęciami.
Polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW pewnym sensie osiągnął to, czego...
Reportaż, który w pełni wyczerpuje temat. Dla mnie tych szczegółów w pewnym momencie było nawet aż za dużo, a zabrakło mi konkretnego przedstawienia postaci Czerwonej Chmury. Autorzy czasami skupiali się na wszystkim dookoła poza właśnie tematem przewodnim. Tytuł raczej dla fanów historii, a ja do nich nie należę. Wolę, gdy fakty i historia przedstawiane są mi w bardzo zwięzły sposób, żebym nie zdążyła się rozkojarzyć. Z pewnością jest to wartościowa książka, która wymagała ogromu pracy ze źródłami, ale ja w pewnym momencie się w tym wszystkim pogubiłam, mimo całkiem przyjemnego stylu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejna świetna pozycja z "Serii Amerykańskiej" poświęcona Indianom czy nawet mówiąc trochę szerzej Dzikiemu Zachodowi. Tym razem główną postacią wokół której koncentruje się lektura to Czerwona Chmura ("jedyny Indianin, który zdołał pokonać armię Stanów Zjednoczonych") - wódz Oglalów. Jego życiorys jest tu pokazany na większej panoramie dziejów Siuksów, ale też jest tu sporo odniesień do amerykańskiej ekspansji na zachód - osadnictwa, tras jak Szlak Oregoński czy Szlak Bozemana, gorączka złota w Montanie czy budowa fortów przez amerykańską armię. Nie brak też tu wielu mniej lub bardziej fascynujących postaci pogranicza jak Szalony Koń, Jim Bridger, William Sherman czy Henry Carrington. Jest to kolejna pozycja, która mocno wprowadza czytelnika w świat Indian, jest tu wiele ciekawostek o wierzeniach Siuksów, ceremoniach ślubnych, próbie zdobycia silnej pozycji w plemieniu, wyprawach wojennych. Bardzo dużo jest tu okrucieństwa i brutalności, zarówno w stosunku do białych jak i do innych plemion, to nie jest romantyczna opowieść o biednych czerwonoskórych. Autorzy dość skutecznie wyjaśniają metody uśmiercania wrogów i zadawania bólu oraz ich znaczenie w kulturze Siuksów, są to opisy momentami zatrważające i niektóre z nich zostaną ze mną na długo (jak chociażby topolowa gałąź w odbycie pewnego porucznika). "Serce wszystkiego, co istnieje" to również kapitalna pozycja pod kątem militarnym. Autorzy świetnie opisują starcia między armią amerykańską a Indianami (Wojna Czerwonej Chmury) - walki pod fortem Phil Kearny, masakrę Fettermana, bitwę pod Bridge Station, błędy taktyczne, amerykańskie fortyfikacje czy rolę uzbrojenia i ich zmiany. W zasadzie niedosyt pozostawiła u mnie tylko końcówka książki. Pozostawiamy Czerwoną Chmurę w chwili jednego z jego największych sukcesów (masakra Fettermana) i autorzy tak naprawdę zostawiają nas w środku wojny. W epilogu błyskawicznie tak naprawdę przeskoczymy przez końcówkę "konfliktu" oraz dalsze lata życia wodza. Nie spodziewałem się aż takiego sprintu przez resztę życia, a szkoda, bo można odnieść wrażenie, że było jeszcze o czym pisać.
Kolejna świetna pozycja z "Serii Amerykańskiej" poświęcona Indianom czy nawet mówiąc trochę szerzej Dzikiemu Zachodowi. Tym razem główną postacią wokół której koncentruje się lektura to Czerwona Chmura ("jedyny Indianin, który zdołał pokonać armię Stanów Zjednoczonych") - wódz Oglalów. Jego życiorys jest tu pokazany na większej panoramie dziejów Siuksów, ale też jest tu...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna pozycja do rozpoczęcia przygody z poznawaniem historii tych łowców-zbieraczy. których wyparła "cywilizacja" rolników. Fajnie wprowadza w świat Indian przy okazji pokazując niezwykłą historię Czerwonej Chmury a jednocześnie kreśląc początek końca Indian, ich stosunek do "niebieskich kurtek", świata i nadchodzącej nieuchronnie 'cywilizacji'.. Bardzo dobrze napisana i nawet 'początkujący' w tej tematyce czytelnik dobrze się odnajdzie w gąszczu nazw grup poszczególnych Indian, ich historii i topografii. Polecam.
Świetna pozycja do rozpoczęcia przygody z poznawaniem historii tych łowców-zbieraczy. których wyparła "cywilizacja" rolników. Fajnie wprowadza w świat Indian przy okazji pokazując niezwykłą historię Czerwonej Chmury a jednocześnie kreśląc początek końca Indian, ich stosunek do "niebieskich kurtek", świata i nadchodzącej nieuchronnie 'cywilizacji'.. Bardzo dobrze napisana i...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejna książka o historii Indian. Tym razem to Siuksowie i ich przywódca Czerwona Chmura. Historia w wielu miejscach jest podobna do historii Komanczów i ich walki z amerykańskimi żołnierzami.
Tym razem jest nieco lepiej opisana bo bardziej chronologicznie i bez takiego skakania po wątkach. Autorzy dokładnie prześwietlili materiały źródłowe i przedstawili życie wodza bardzo ciekawie. Tym razem nie było też aż tak bardzo patetycznie, choć też potyczki czy bitwy były przedstawiane jako bardzo wielkie starcia. Także zabrakło mi tu jakiegoś podsumowanie o ilości ofiar po obu stronach.
Poza tym to kolejna pozycja pokazująca, że historia USA wcale nie jest zbyt piękna.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTym razem jest nieco lepiej opisana bo bardziej chronologicznie i bez takiego skakania po wątkach. Autorzy dokładnie prześwietlili materiały źródłowe i przedstawili życie wodza...