Okładka książki Serce wszystkiego, co istnieje. Nieznana historia Czerwonej Chmury, wodza Siuksów autora Tom Clavin, Bob Drury, 9788381916080
Tom ClavinBob Drury Wydawnictwo: Czarne Seria: Seria Amerykańska historia
historia
Seria Amerykańska
The heart of everything that is: the untold story of Red Cloud, an american legend
2022-12-07
2017-05-17
9788381916080
Adam Czech

Kup Serce wszystkiego, co istnieje. Nieznana historia Czerwonej Chmury, wodza Siuksów w ulubionej księgarnii

Oceny książki Serce wszystkiego, co istnieje. Nieznana historia Czerwonej Chmury, wodza Siuksów

OPINIE i DYSKUSJE o książce Serce wszystkiego, co istnieje. Nieznana historia Czerwonej Chmury, wodza Siuksów

„Czerwona Chmura prawdopodobnie nigdy nie był w stanie zrozumieć o co tym białym chodziło: nie rozumiał ich motywów, chciwości, nienasyconych pragnień. Gdyby umiał czytać, może uzyskałby jakąś odpowiedź, ale nie jest powiedziane, że by go przekonała.”

Zachwycający reportaż i jego tytuł „Serce wszystkiego co istnieje” odnosi się do pasma górskiego na pograniczu stanów Dakota Południowa i Wyoming w USA, zwanego po angielsku Black Hills, po polsku Góry Czarne, a przez Indian północnoamerykańskich przez wieki uważanego za święte Paha Sapa. Na okładce widnieje postać nieprzypadkowego, dumnego wodza plemienia Oglalów z ludu Lakota należącego do Siuksów – Czerwonej Chmury. Ta historia jest o nim i o jego niestrudzonej próbie, walce, aby zrozumieć, przejrzeć, pokonać, a później aby żyć obok białego człowieka w rezerwacie Pine Ridge. Życie Czerwonej Chmury rozpoczęło się w 1822 roku i trwało 88 lat. Przez ten czas m.in. przeminęła tzw. Mała Epoka Lodowcowa związana z ociepleniem i osuszaniem się klimatu na Wielkich Równinach, wyginęły – zgładzone przez ludzi - ostatnie bizony, wybudowano wielką trasę kolejową Union Pacific, a Indianie zostali zmuszeni do zamieszkania w rezerwatach. Książka traktuje o tych wszystkich wydarzeniach, a także o ważnych potyczkach o panowanie nad regionem Gór Czarnych. Jak zauważają autorzy, starcia z Indianami, biali przybysze ze wschodu zwykli nazywać bitwami lub masakrami, w zależności od tego czy były dla nich zwycięskie czy przegrane. Amerykańscy przywódcy walk na Wielkich Równinach przez dekady kreowali i narzucali opinii publicznej swój obraz tamtych wydarzeń. Wodzowie rdzennych ludów nie mieli na to szansy chociażby z tego względu, że byli niepiśmienni. Ze stron reportażu wyłania się nadzwyczajne źródło wiedzy o życiu i obyczajach Indian, jak się okazuje pod koniec, w dużym stopniu pochodzące z bezpośredniego przekazu słownego wodza Czerwonej Chmury.

1905
1904

Żaden przyjaciel Winnetou nie przejdzie obok tej książki obojętnie. Obowiązkowa lektura dla miłośników tematu. Nie wykluczam osób pragnących poszerzyć swoje zainteresowania.

Zaskoczyło mnie zakończenie tego reportażu - bynajmniej nie dlatego, że Indianie ostatecznie przegrali swoją walkę - ale dlatego, że przyszło tak nagle. Autorzy skupiają się na zarysowaniu szerokiego obrazu relacji rdzennych i napływowych Amerykanów w XIX wieku, budują napięcie aż do punktu kulminacyjnego (masakry Fettermana),a potem zamykają historię krótkim epilogiem.
Mimo tego mankamentu, czytałam tę biografię trochę jak powieść przygodową i mocno rozbudziła ona we mnie zainteresowanie Indianami.

1462 użytkowników ma tytuł Serce wszystkiego, co istnieje. Nieznana historia Czerwonej Chmury, wodza Siuksów na półkach głównych
195 użytkowników ma tytuł Serce wszystkiego, co istnieje. Nieznana historia Czerwonej Chmury, wodza Siuksów na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Serce wszystkiego, co istnieje. Nieznana historia Czerwonej Chmury, wodza Siuksów

Cytaty z książki Serce wszystkiego, co istnieje. Nieznana historia Czerwonej Chmury, wodza Siuksów

Tom Clavin Serce wszystkiego, co istnieje. Nieznana historia Czerwonej Chmury, wodza Siuksów Zobacz więcej

Ciekawostki historyczne