Powrócę jako piorun. Krótka historia Dzikiego Zachodu

Okładka książki Powrócę jako piorun. Krótka historia Dzikiego Zachodu autorstwa Maciej Jarkowiec
Maciej Jarkowiec Wydawnictwo: Agora reportaż
reportaż
2018-02-15
2018-02-15
Opowieść o ostatnim wielkim wodzu indiańskim, od której nie można się oderwać.

Russell Means jest najsłynniejszym, najbarwniejszym i najwścieklejszym aktywistą indiańskim ostatniego półwiecza. Barowy zabijaka. Buntownik żyjący poza systemem. Aktor, muzyk, celebryta.

Reportaż z najbardziej awanturniczych czasów jego życia jest też opowieścią o losie amerykańskich Indian i o amerykańskiej przemocy. Bohater książki staje się przewodnikiem po ciemnych zakamarkach amerykańskiego mitu i zmusza czytelnika do innego spojrzenia na historię USA.

Pierwsza polska książka reporterska o Dzikim Zachodzie.

Kup Powrócę jako piorun. Krótka historia Dzikiego Zachodu w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Powrócę jako piorun. Krótka historia Dzikiego Zachodu

2035 1116

Oceny książki Powrócę jako piorun. Krótka historia Dzikiego Zachodu

OPINIE i DYSKUSJE o książce Powrócę jako piorun. Krótka historia Dzikiego Zachodu

Książka bardzo mi się podobała, chociaż to nie krótka , a bardzo krótka historia Dzikiego Zachodu. Szkoda,że temat nie został bardziej zgłębiony, bo jest naprawdę ciekawy. Reportaż skupia się głównie na losach Indian z plemienia Lakotów od czasów kiedy na ich czele stał wódz Szalony Koń, a potem jego następca Siedzący Byk. Trzecim , współczesnym bohaterem był Russell Means, w młodości awanturnik nie stroniący od używek i bijatyk, później działacz na rzecz Indian, polityk i aktor. Z dużym zainteresowaniem ale też i że smutkiem przeczytałam o masakrach Indian przez białych, o rezerwatach, gwałtach , pobiciach, zabójstwach i amerykanizowaniu czerwonoskórych. Chyba za mało się o tym mówi, a przecież to również barbarzyńskie ludobójstwo i tragedia całej społeczności Indian. Mimo, że czuję niedosyt informacji, zdecydowanie polecam tę książkę.

+ Interesujący temat, pomijany w masowej kulturze. Życie w kraju, który honoruje twoich oprawców
+ Kalendarium, przypisy, sporo ciekawych anegdot
- chaotyczna narracja, czasem fajnie to się spina, ale trochę tego za dużo
- Anegdota o genezie nazwy Indianie, brak przypisu, różnie źródła mówią o tej kwestii

+ Kalendarium, przypisy, sporo ciekawych anegdot
- chaotyczna narracja, czasem fajnie to się spina, ale trochę tego za dużo

Niezwykle ciekawa tematyka, ale sposób narracji Autora - w tym skoki czasowe, które czasem trudno rozróżnić - sprawiły, że jakoś nie byłam w stanie wciągnąć się w te historie.

1286 użytkowników ma tytuł Powrócę jako piorun. Krótka historia Dzikiego Zachodu na półkach głównych
197 użytkowników ma tytuł Powrócę jako piorun. Krótka historia Dzikiego Zachodu na półkach dodatkowych

Maciej Jarkowiec
Maciej Jarkowiec
Maciej Jarkowiec, ur. 1977, reporter, eseista. Był korespondentem z USA, pracował w "Przekroju", "Gazecie Wyborczej", kierował działem zagranicznym „Wprost”, publikował w "Polityce", "El País", "Süddeutsche Zeitung". Autor wywiadów ze Slavojem Žižkiem, Noamem Chomskim, Barackiem Obamą. Jego druga książka "Rewolwer obok Biblii. W co wierzy Ameryka" znalazła się w finale konkursu Grand Press na Książkę Reporterską Roku.

Ekspedycja. Historia mojej miłości Bea Uusma
Ekspedycja. Historia mojej miłości
Bea Uusma
Bea Uusma po kolei stara się zbadać wszystkie teorie i ocenić ich prawdopodobieństwo. Autorka nie jest pisarką ani dziennikarką, lecz lekarzem (nie dziwi biorąc pod uwagę, że napisała w dzieciństwie piosenkę o włosieniach). Książkę o wyprawie decyduje się napisać, bo sprawa ją od lat fascynuje, jest jej cesarstwem rzymskim. Co uderza mocno od samego początku, to niedostępność Wyspy. Dysponując wszystkimi możliwościami współczesnej techniki Uusma próbuje dotrzeć na Wyspę kilka razy, i nawet dzisiaj jest to miejscami niewykonalne ze względu na pokrywę lodową. Andrée nie miał połowy tego, co mamy dzisiaj – klimatyzacji, ogrzewania, lodołamaczy, odzieży termicznej, komunikacji radiowej. Miał konserwy, balon, który przeciekał i rękawiczki robione na drutach. Morfinę, opium i haftowane ręczniczki. Książka opublikowana w Polsce przez wydawnictwo Marginesy jest graficznie dopieszczona, miejscami nie przypomina nawet książki a album, scrapbook, teczkę z wycinkami. Zapomnijcie o reportażach drukowanych na brzydkim, ekologicznym papierze „toaletowym” i rozpadających się w dłoniach, chropowatych okładkach (do ciebie piję, Czarne!). Ekspedycję można miętosić, rozkładać, odwracać do góry nogami, a w środku są nie tylko zdjęcia, lecz także ilustracje, tabele, reprodukcja 1:1 dziennika Andréego i wiele różnych ciekawych rzeczy. To estetyczne cudeńko, które warto wziąć do rąk choćby dla przyjemności przekartkowania. Niektórzy zarzucają Ekspedycji, że ma przerost formy nad treścią. Że wyłącznie buduje napięcie, a ostatecznie nie daje nam rozwiązań. Czy to prawda? Trochę tak, bo nie dostajemy wytłumaczenia co się naprawdę stało na Wyspie Białej. Ale z drugiej strony, czy można mieć o to do Uusmy pretensje? Pozostali autorzy publikacji o tej wyprawie, których zresztą autorka skwapliwie wymienia, stawiają teorie z bardzo dużą dozą przekonania, że wszystko wiedzą. Teoria o włosieniu funkcjonuje obecnie jako oficjalna wersja. Uusma nie ma w sobie tyle pewności siebie, żeby upierać się, że wie. Owszem, podważa istniejące teorie i poddaje je w wątpliwość, ale nie mówi, że na pewno ma rację i że wie co tam się zadziało. Raczej podsumowuje stan badań na dziś. Czy daje to poczucie niedosytu? Owszem. Czy irytuje? Tak. Ale też Uusma jest uczciwa. Nazwała swoją książkę Historia mojej miłości, więc pisze o tym, co wie i co ją interesuje. Jedyne o co naprawdę mam pretensje, to idiotyczna akcja z wróżką. Jeśli zajmujemy się nauką, to nie brudźmy sobie rąk w takim czymś.
Renegi Grene - awatar Renegi Grene
Wszyscy wiedzą. O zabójstwach czarnych w Ameryce Jill Leovy
Wszyscy wiedzą. O zabójstwach czarnych w Ameryce
Jill Leovy
a jak słuchałem rapu, to #muzyka #westcoast gościła non stop w moich słuchawkach. słoneczna #Kalifornia przedstawiana w tekstach piosenek przez gangsterów, ujmowała mnie swoją surowością, dzikością i chropowatością. nigdy jednak nie zdołałem sprawdzić wiarygodności tych wszystkich Murzyńskich anegdot o narkotykach, zabójstwach, ciężkim życiu na dzielni w #southcentral #watts #inglewood #compton i nie wiem czy kiedykolwiek zdołam. postanowiłem jednak zaspokoić przynajmniej duchową ciekawość sięgając ostatnio po książkę #wszyscywiedzą #JillLeovy nie jest to jednak #książka o rapie tym bardziej o kulturze #hiphop to raczej taki trochę #kryminał trochę #reportaż o tym dlaczego Czarni giną z rąk Czarnych na ulicach miasta aniołów. historia traktuje o białym policjancie, który zmaga się z zagadką zabójstwa Czarnego nastolatka - syna gliniarza. robi to z ogromnym zaangażowaniem, mimo że wielu jego kolegów w tego typu sprawach nie ma cierpliwości. w książce trup ściele się gęsto, opisy, a w zasadzie dane statystyczne na temat morderstw powtarzają się w prawie każdym rozdziale. głęboko wierzę, że Biała autorka, chciała zwrócić uwagę przede wszystkim Białym ludziom na problemy Czarnych w Ameryce. jeśli chodzi o #losangeles to Jill nie wysiliła się zanadto. zdawko, lapidarnie, siermiężnie wręcz oddała klimat miasta. A tak się cieszyłem, że w jakiś substytucyjny sposób zaspokoję swoją ciekawość o #la niestety, chyba będę musiał sam się przekonać jak tam jest naprawdę i uzbierać/zaoszczędzić na wyjazd w tamtą stronę świata.
Polubic_czytanie - awatar Polubic_czytanie
Bracia Wright David McCullough
Bracia Wright
David McCullough
17 grudnia 1903 roku Wilbur Wrighr dokonał pierwszego lotu samolotem napędzanym silnikiem mechanicznym. Książka ta opowiada o rodzinie Wrightów, początkach lotnictwa, ale także o kulisach ich lotów i pokazów. Autor dość sporo miejsca poświęca czterem osobom z familii Wright, bracia Orville i Wilbur, siostra Katherine oraz ojciec Milton tworzyli barwną ekipę - biskup (załapał się na lot po osiemdziesiątce),właściciele sklepu rowerowego oraz nauczycielka. W tym środowisku narodził się z jeden z najważniejszych wynalazków w dziejach ludzkości, czyli samolot silnikowy nazwany "Flyer". Narracja jest prowadzona w interesujący sposób, bo jak wspomina autor, po Wrightach zachowała się całkiem spora spuścizna w postaci listów, pamiętników, ksiąg, dokumentów, ofert. Obserwujemy ich poczynania, obserwacje, podróże, wymianę myśli między sobą czy z innymi wynalazcami. Ciekawe jest też szersze tło wydarzeń i rodząca się rywalizacja między pilotami. Śledzimy Wrightów i ich loty oraz pokazy, których dokonywali w Ameryce i w Europie, gdzie zabierali na pokład różnych pasażerów, w tym pierwszą kobietę (Edith Berg). Także pierwszy lotniczy wypadek śmiertelny w historii należy do Orville'a, który akurat w tym wypadku mocno się potłukł, za to jego pasażer miał mniej szczęścia. Spoglądamy w końcu też na inne wielkie wydarzenia lotnicze, które dokonywały się w tamtym okresie jak przelot Bleriota nad kanałem La Manche czy lot hrabiego de Lambert nad Paryżem. Ta książka ma, jakby to powiedzieć, taką pozytywną aurę. Bo to opowieść o przełamywaniu barier przez człowieka, przesuwaniu granic, biciu rekordów. Trudno też nie darzyć Wrightów sympatią, którzy dogadują się ze sobą bez jakichś większych dram. Do tego ta droga od braku wiary, nieufności dziennikarzy poprzez pokazy, które obserwowały tysiące ludzi aż po zainteresowanie wojska i dalszy rozwój lotnictwa to coś fascynującego. Dużo jest takich uroczych fragmentów jak ten, gdzie bracia znajdują odpowiedni teren do lotów i tam zjednują sobie miejscową ludność albo jak ten gdzie Wilbur sobie chodzi po Paryżu i odwiedza Luwr. A przecież co chwilę ryzykowali życiem latając maszyną zbudowaną w szopie. Na plus również bogaty materiał ilustracyjny.
Balcar - awatar Balcar
Porwanie Edgarda Mortary. Skandal, który pogrążył Państwo Kościelne David I. Kertzer
Porwanie Edgarda Mortary. Skandal, który pogrążył Państwo Kościelne
David I. Kertzer
„Porwanie Edgarda…” to fascynująca książka, która przybliża czytelnikowi wydarzenia z 23 czerwca 1858 roku w Bolonii, kiedy to dwóch oficerów, działając na polecenie inkwizycji, zabrało z domu sześcioletniego chłopca, Edgarda Mortarę, syna żydowskiego kupca. Chłopiec został odebrany rodzinie pod pretekstem rzekomego tajnego chrztu, którego miała dokonać służąca. W tamtych czasach prawo kanoniczne dopuszczało udzielenie chrztu w nagłych wypadkach, nawet bez zgody rodziców, co pozwalało na odłączenie dziecka od rodziny żydowskiej i wychowanie go w wierze katolickiej. W przypadku Edgarda tę decyzję poparł sam papież Pius IX, który później stał się jego protektorem. Chłopiec, nazywający papieża „ojcem”, wstąpił ostatecznie do kleru. Samo porwanie stało się sensacją nie tylko na terenie dzisiejszych Włoch, ale również na całym świecie. Wydarzenia te, jak sugeruje autor, przyczyniły się pośrednio do procesu zjednoczenia Włoch, co świadczy o ich dalekosiężnym wpływie na ówczesną politykę. Historia uprowadzenia Edgarda Mortary wywołała międzynarodowy skandal i wpłynęła na stosunki dyplomatyczne, stając się symbolem konfliktu między starym a nowym porządkiem politycznym w Europie. Książka Davida I. Kertzera jest znakomitą i wnikliwą analizą tego kontrowersyjnego wydarzenia. Autor wykorzystał szeroki wachlarz źródeł, w tym relacje zagraniczne i archiwalne dokumenty, aby szczegółowo przedstawić nie tylko samo porwanie, ale także jego reperkusje na arenie międzynarodowej. Kertzer przedstawia również szerszy kontekst, w którym Kościół tracił kontrolę nad swoimi ziemiami na rzecz zjednoczonych Włoch. Autor umiejętnie pokazuje zderzenie dwóch światów: starego, związanego z tradycją i kościelną dominacją, oraz nowego, dążącego do świeckiego zjednoczenia Włoch. „Porwanie Edgarda…” to pozycja obowiązkowa dla wszystkich zainteresowanych historią Kościoła oraz polityką XIX-wiecznej Europy.
mikroczytelnia - awatar mikroczytelnia
oceniła na61 rok temu

Cytaty z książki Powrócę jako piorun. Krótka historia Dzikiego Zachodu

Największym problemem w tym kraju jest programowana od najmłodszych lat ignorancja. Nie uczą cię prawdy o holokauście Indian, o tym, że ojcowie założyciele mieli niewolników, ani o zbrodniach, jakich dokonujemy do dziś. Ja patriotyzm, dzięki Bogu, mam już za sobą. To czysta indoktrynacja. Wiem, bo byłem w środku.

Rozwiń
Maciej Jarkowiec Powrócę jako piorun. Krótka historia Dzikiego Zachodu Zobacz więcej

Po latach pisał: "Ludzie nie mogli się doczekać fajrantu. Nienawidzili roboty i ciągle o tym mówili. Gdzie bym nie pracował, prawie wszyscy jedynie wyczekiwali na czek, na weekend, na wakacje. Myślałem: »Co to za życie?«. Później starzy indiańscy nauczyciele wytłumaczyli mi, że Indianie nie potrafią zaakceptować »etatu«, wymuszonej pracy, z której nie masz radości. Nie rozumiemy też wakacji. Czas wolny od czegoś, co masz robić, to nie jest nasz styl życia. To szaleństwo i chaos. Nasze życie jest jednym zadaniem - bez podziału na »pracę« i »wolne«. Przyjmujemy je z otwartym sercem, nie walczymy z nim."
Ale wtedy jeszcze tego nie wiedział. Był ćmą barową, bez celu.

Rozwiń

Toczę samotną wojnę niemal cały czas. Mym polem bitwy jest świat a wrogami durnie.
- Gutzon Borglum.

- Gutzon Borglum.