Rodzina Monet. Skarb

- Rodzina Monet (tom 1)
- 2022-10-26
- 2022-10-26
- Inne
Zagubiona i odnaleziona jesteś jak skarb
Hailie Monet ma niespełna piętnaście lat, gdy w wypadku samochodowym traci dwie najukochańsze osoby: mamę i babcię. Ze skromnego, ale pełnego miłości i ciepła domu trafia do luksusowej willi w Pensylwanii zamieszkanej przez pięciu władczych i zdystansowanych mężczyzn. Oni raczej chłodno przyjmują nastolatkę.
Will, Vincent, Dylan, Shane i Tony to starsi bracia Hailie, o których istnieniu dziewczyna nie miała pojęcia. Tęsknota za ukochaną mamą, zagubienie w obcej rzeczywistości i brak zrozumienia ze strony rodzeństwa są trudne do udźwignięcia. I choć w nowym domu jest wszystko, o czym może marzyć nastolatka, prywatne liceum jest najlepsze w stanie, a stylowy mundurek i drogie ubrania leżą idealnie, Hailie czuje się bardzo samotna. Jakby tego było mało, z każdym dniem odkrywa, że życie jej braci pełne jest mrocznych sekretów, których będą strzec, zwłaszcza przed swoją młodszą siostrzyczką.
Pierwszy tom serii, która podbiła serca czytelników polskiego Wattpada.
Oto wciągająca historia, od której nie sposób się oderwać
Kup Rodzina Monet. Skarb w ulubionej księgarni
Oceny książki Rodzina Monet. Skarb
10049 użytkowników ma tytuł Rodzina Monet. Skarb na półkach głównych- Przeczytane 8 072
- Chcę przeczytać 1 675
- Posiadam 1 093
- 2023 435
- 2024 99
- Legimi 67
- 2022 48

OPINIE i DYSKUSJE o książce Rodzina Monet. Skarb
Lekturą "Skarbu" pierwszej części cyklu Rodzina Monet, stykam się z drętwą i nudną twórczością Weroniki Marczak.
Zaletą jest:
- atmosfera tajemniczości.
Do wad zaliczę:
- ospale toczącą się, nieciekawą fabułę oraz towarzyszące jej śladowe napięcie.
- sztuczny język, któremu brakowało swobody zdecydowanie męczył.
- brak głębi przestrzennej wynikający z mało klarownych opisów.
- nieudolnie sportretowane postacie, na czele z pięcioma braćmi Monet (na pierwszy rzut oka podobnymi charakterologicznie jak dwie krople wody) i najmłodszą ich siostrzyczką Hailie, cierpiącą z przez nich psychiczne katusze.
- nieznośną, przytłaczającą atmosferę.
- nie w pełni uwierzyłem w realność tej dziwnej historii, podobnie jak nie przejąłem się losem postaci.
- zdziwiło mnie że polska pisarka umiejscowiła akcję powieści młodzieżowej w Stanach i Wielkiej Brytanii.
Nie polecam ponad czterystu-stronicowej nieco dziwnej historii. Stawiam 5/10.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZaletą jest:
- atmosfera tajemniczości.
Do wad zaliczę:
- ospale toczącą się, nieciekawą fabułę oraz towarzyszące jej śladowe napięcie.
- sztuczny język, któremu brakowało swobody zdecydowanie męczył.
- brak głębi przestrzennej wynikający z mało klarownych...
Hailie Monet to najbardzej skrzywdzona postać literacka jaka została stworzona w ostanim czasie. Cała seria jest okropna ale daje 4 gwiazdki z sentymentu, bo od tego zaczęła się moja przygoda z czytaniem. Pozdro✋🏿
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie zainteresowała mnie.
Nie zainteresowała mnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSuper książka, mimo różnych opinii zdecydowałam się na przeczytanie jej, zobaczymy jak wypadną kolejne części☺️❤️
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytałam jeszcze na wattpafzje. Tylko dlatego jest 7, inaczej nawet bym nie kupiła.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodoba mi się bardzo
Podoba mi się bardzo
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka, przy której raz się uśmiechałam, raz przewracałam oczami, a innym razem łapałam się na tym, że czytam "jeszcze tylko jeden rozdział"… i kończę dużo później, niż planowałam. Weronika Marczak świetnie balansuje między humorem a emocjami - historia jest lekka, ale nie pusta, zabawna, ale z momentami, które trafiają prosto w serce. Bohaterowie są wyraziści, momentami irytujący (jak w życiu!),ale właśnie przez to bardzo prawdziwi. Podobało mi się to, że książka nie udaje niczego więcej, niż jest - daje czystą czytelniczą przyjemność, śmiech, trochę wzruszeń i poczucie, że ten "skarb" wcale nie musi być materialny. Idealna lektura na poprawę humoru i oderwanie się od codzienności, po której zostaje uśmiech i myśl: dobrze spędzony czas.
Książka, przy której raz się uśmiechałam, raz przewracałam oczami, a innym razem łapałam się na tym, że czytam "jeszcze tylko jeden rozdział"… i kończę dużo później, niż planowałam. Weronika Marczak świetnie balansuje między humorem a emocjami - historia jest lekka, ale nie pusta, zabawna, ale z momentami, które trafiają prosto w serce. Bohaterowie są wyraziści, momentami...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSuper
Super
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to🌹𝑅𝑜𝑑𝑧𝑖𝑛𝑎 𝑀𝑜𝑛𝑒𝑡. 𝑆𝑘𝑎𝑟𝑏 [𝑆𝑒𝑟𝑖𝑎 𝑅𝑜𝑑𝑧𝑖𝑛𝑎 𝑀𝑜𝑛𝑒𝑡 𝑇𝑜𝑚 𝟷]🌹
🌹ᴡᴇʀᴏɴɪᴋᴀ ᴀɴɴᴀ ᴍᴀʀᴄᴢᴀᴋ🥀
🥀𝚆𝚢𝚍𝚊𝚠𝚗𝚒𝚌𝚝𝚠𝚘 𝚈𝚘𝚞&𝚈𝚊🥀
ℚ: Czy czytaliście tę serię?
♫︎ᴊɪɴɢʟᴇ ʙᴇʟʟꜱ ~ ꜰʀᴀɴᴋ ꜱɪɴᴀᴛʀᴀ♫︎
💚Myślałam o tym dalej, gdy z wielkim kubkiem w ręku czekałam, aż zagotuje się woda. Zachodziłam w głowę, jak to możliwe, że na przykład tacy Dylan i Will mogą być aż takimi przeciwieństwami, mimo tak bliskiego pokrewieństwa.💚
✰✰/✰✰✰✰✰
⤳ Literatura YA
⤳ Pensylwania
⤳ Rodzina
⤳ Tajemnice
|ᴋɪʟᴋᴀ ꜱᴌᴏ́ᴡ ᴏ ᴀᴜᴛᴏʀᴄᴇ|
• Po studiach wyjechała do Hiszpanii. Przesiadywanie z laptopem, czarną kawą i czekoladowym croissantem w jednym z barcelońskich kawiarni stało sie tradycją.
𝒁𝒂𝒈𝒖𝒃𝒊𝒐𝒏𝒂 𝒊 𝒐𝒅𝒏𝒂𝒍𝒆𝒛𝒊𝒐𝒏𝒂 𝒋𝒆𝒔𝒕𝒆𝒔́ 𝒋𝒂𝒌 𝒔𝒌𝒂𝒓𝒃.
𝓕𝓪𝓫𝓾ł𝓪:
༄ Hailie Monet spotkała straszna tragedia ~ pijany kierowca śmiertelnie potrącił jej mamę. Pogrążona w żałobie, wciąż niepełnoletnia dziewczyna jest zmuszona opuścić swój rodzinny dom.
༄ W Pensylwanii Hailie ma pięciu braci. Najstarszy z nich, Vincent, zgodził się zostać jej opiekunem prawnym.
༄ Chociaż jej sypialnia jest przestronna i elegancka, garaż wypełniony luksusowymi samochodami, a szkoła do której pójdzie, to prywatna placówka dla najbogatszych, wśród obcych chłopaków dziewczyna czuje się nieswojo.
༄ Tym bardziej, że Vincent kontroluje każdy jej krok i chyba ma wiele do ukrycia…
𝓑𝓸𝓱𝓪𝓽𝓮𝓻𝓸𝔀𝓲𝓮 𝓟𝓲𝓮𝓻𝔀𝓼𝔃𝓸𝓹𝓵𝓪𝓷𝓸𝔀𝓲:
༄ Hailie Monet ~ straciła mamę i babcię w wypadku samochodowym.
𝓜𝓸𝓳𝓪 𝓸𝓹𝓲𝓷𝓲𝓪:
༄ Popularna książka, niektórzy z Was pewnie zaczęli swoją historię z czytaniem, z tą książką ~ ja jednak ją zostawiłam na późniejszy czas.
༄ Fabuła 𝑅𝑜𝑑𝑧𝑖𝑛𝑎 𝑀𝑜𝑛𝑒𝑡. 𝑆𝑘𝑎𝑟𝑏 jest nonszalancka i monotonna, pomimo iż jeszcze nie czytałam historii o nastolatce, która musi wyprowadzić się do braci.
༄ Wątek Tajemnic jest ciekawym wątkiem i interesującym czytelnika, tutaj te tajemnice były dla mnie zgubne i nieodczytywalne w prosty sposób.
༄ Hailie jest młodą osobą i wielu rzeczy jeszcze nie rozumie, a ja nie rozumiem jej zachowania. Bracia są toksyczni i nie idealizuje w nic obiektu podobania się dziewczyną w wieku dwunastu lat.
༄ Pióro Pani Weroniki jest proste, dla młodszych czytelników. Bo ja jako osoba pełnoletnia byłam w stanie zaangażować się w tę historię.
༄ Książka idealna dla osób młodszych, które już przeczytały trochę książek. Emocjonalność wynosi mniej niż zero. Iskierki zabrakło.
༄ Czy polecam? Zdecydowanie nie.
❦︎sᴇᴇ ʏᴏᴜ sᴏᴏɴ • ɴᴀᴠɪx❦︎
🌹𝑅𝑜𝑑𝑧𝑖𝑛𝑎 𝑀𝑜𝑛𝑒𝑡. 𝑆𝑘𝑎𝑟𝑏 [𝑆𝑒𝑟𝑖𝑎 𝑅𝑜𝑑𝑧𝑖𝑛𝑎 𝑀𝑜𝑛𝑒𝑡 𝑇𝑜𝑚 𝟷]🌹
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to🌹ᴡᴇʀᴏɴɪᴋᴀ ᴀɴɴᴀ ᴍᴀʀᴄᴢᴀᴋ🥀
🥀𝚆𝚢𝚍𝚊𝚠𝚗𝚒𝚌𝚝𝚠𝚘 𝚈𝚘𝚞&𝚈𝚊🥀
ℚ: Czy czytaliście tę serię?
♫︎ᴊɪɴɢʟᴇ ʙᴇʟʟꜱ ~ ꜰʀᴀɴᴋ ꜱɪɴᴀᴛʀᴀ♫︎
Lepsze niż myślałam. Nie mam zielonego pojęcia, jak powstała i po co. Ale czytałam już wiele gorszych książek skierowanych do dorosłego, "poważnego", "mądrzejszego" czytelnika - kryminałów, które ledwo trzymają się kupy, obyczajów, od których bolą zęby.
"Skarb" zaskakująco dało się czytać. Moja wewnętrzna nastolatka ma się całkiem dobrze. Przeżywa swoją trzecią młodość. I chyba lubi od czasu do czasu być przytulona. A "Skarb" taki jest. Trochę naiwny, ale też trochę pocieszny.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Skarb" zaskakująco dało się czytać. Moja wewnętrzna nastolatka ma się całkiem dobrze. Przeżywa swoją trzecią młodość. I...