Galeria umarłych

Okładka książki Galeria umarłych
Chris Carter Wydawnictwo: Sonia Draga Cykl: Robert Hunter (tom 9) Seria: Thriller kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Robert Hunter (tom 9)
Thriller
The Gallery of Dead
2022-10-19
2019-04-24
2018-02-08
Mikołaj Kluza

Kup Galeria umarłych w ulubionej księgarnii

Oceny książki Galeria umarłych

OPINIE i DYSKUSJE o książce Galeria umarłych

„Galeria umarłych” autorstwa Chris Carter to thriller, który wciąga od pierwszych stron nie tylko dzięki tempu akcji, ale też przez swoją mroczną i niepokojącą fabułę. Historia skupia się na śledztwie prowadzonym przez detektywa Roberta Hunter, który zostaje wezwany do sprawy brutalnych i niezwykle makabrycznych morderstw. Już na początku książki czytelnik zostaje skonfrontowany z przerażającą wizją „galerii” – miejsc, w których ofiary są traktowane jak eksponaty. To właśnie ten motyw nadaje powieści wyjątkowo niepokojący charakter i sprawia, że sprawa wyróżnia się nawet na tle innych brutalnych zbrodni, z jakimi Hunter miał do czynienia. W miarę rozwoju fabuły okazuje się, że morderca nie działa przypadkowo – jego czyny są przemyślane i mają głębsze, psychologiczne podłoże. Carter świetnie prowadzi narrację, stopniowo odsłaniając motywy sprawcy i budując napięcie wokół jego tożsamości. Czytelnik razem z Hunterem próbuje zrozumieć sposób myślenia zabójcy, co tworzy fascynującą, choć momentami bardzo mroczną podróż w głąb ludzkiej psychiki. Każdy kolejny trop wprowadza nowe pytania, a rozwiązanie zagadki długo pozostaje nieoczywiste. Ogromnym atutem książki jest jej intensywność – krótkie rozdziały, dynamiczne zwroty akcji i narastające poczucie zagrożenia sprawiają, że trudno się od niej oderwać. Jednocześnie autor nie unika drastycznych opisów, co wzmacnia realizm, ale też potęguje emocjonalny ciężar historii. „Galeria umarłych” to nie tylko trzymający w napięciu kryminał, ale też opowieść o obsesji, kontroli i granicach ludzkiego okrucieństwa. Jeśli ktoś szuka książki, która naprawdę angażuje i zostawia po sobie mocne wrażenie, ta pozycja zdecydowanie spełnia te oczekiwania.

Super książka ,ale w epilogu brakowało mi rozmowy z głównym antagonistą po złapaniu jak i z Ericą. Autorzy czasem idą na łatwiznę, a szkoda. Pozatym to książką jak zwykle rewelacja i ten epilog gdzie w następny powracamy do najlepszego złola serii.

Trzyma w napięciu do samego końca.

Trzyma w napięciu do samego końca.

5070 użytkowników ma tytuł Galeria umarłych na półkach głównych
836 użytkowników ma tytuł Galeria umarłych na półkach dodatkowych

Chris Carter
Chris Carter
Chris Carter urodził się w Brazylii. Tam też spędził dzieciństwo i wczesne lata młodzieńcze. Po maturze wyjechał do Stanów, gdzie studiował psychologię i zaburzenia kryminalne na Uniwersytecie Michigan. Jako psycholog kryminalny Biura Prokuratora Stanu Michigan badał i przesłuchiwał licznych zbrodniarzy, w tym seryjnych morderców. Na początku lat 90. wyruszył do Los Angeles, gdzie przez wiele lat pracował jako muzyk sesyjny. W końcu zdecydował się zająć na stałe pisaniem. Zadebiutował thrillerem Krucyfiks, którym z miejsca zyskał pokaźną grupę fanów na całym świecie. Kolejne powieści tylko utwierdziły jego pozycję. Nakładem Wydawnictwa Sonia Draga ukazały się także: Krucyfiks, Egzekutor, Nocny prześladowca, Rzeźbiarz śmierci, Jeden za drugim, Geniusz zbrodni, Jestem śmiercią, Rozmówca i Galeria umarłych, a w planach są kolejne.

Cytaty z książki Galeria umarłych