Galeria umarłych

Okładka książki Galeria umarłych
Chris Carter Wydawnictwo: Sonia Draga Cykl: Robert Hunter (tom 9) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Robert Hunter (tom 9)
The Gallery of Dead
2019-04-24
2019-04-24
Mikołaj Kluza

Kup Galeria umarłych w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Galeria umarłychi

Piękno należy kolekcjonować

1168 752 111

Oceny książki Galeria umarłych

1910 ocen

OPINIE i DYSKUSJE o książce Galeria umarłych

„Galeria umarłych” autorstwa Chris Carter to thriller, który wciąga od pierwszych stron nie tylko dzięki tempu akcji, ale też przez swoją mroczną i niepokojącą fabułę. Historia skupia się na śledztwie prowadzonym przez detektywa Roberta Hunter, który zostaje wezwany do sprawy brutalnych i niezwykle makabrycznych morderstw. Już na początku książki czytelnik zostaje skonfrontowany z przerażającą wizją „galerii” – miejsc, w których ofiary są traktowane jak eksponaty. To właśnie ten motyw nadaje powieści wyjątkowo niepokojący charakter i sprawia, że sprawa wyróżnia się nawet na tle innych brutalnych zbrodni, z jakimi Hunter miał do czynienia. W miarę rozwoju fabuły okazuje się, że morderca nie działa przypadkowo – jego czyny są przemyślane i mają głębsze, psychologiczne podłoże. Carter świetnie prowadzi narrację, stopniowo odsłaniając motywy sprawcy i budując napięcie wokół jego tożsamości. Czytelnik razem z Hunterem próbuje zrozumieć sposób myślenia zabójcy, co tworzy fascynującą, choć momentami bardzo mroczną podróż w głąb ludzkiej psychiki. Każdy kolejny trop wprowadza nowe pytania, a rozwiązanie zagadki długo pozostaje nieoczywiste. Ogromnym atutem książki jest jej intensywność – krótkie rozdziały, dynamiczne zwroty akcji i narastające poczucie zagrożenia sprawiają, że trudno się od niej oderwać. Jednocześnie autor nie unika drastycznych opisów, co wzmacnia realizm, ale też potęguje emocjonalny ciężar historii. „Galeria umarłych” to nie tylko trzymający w napięciu kryminał, ale też opowieść o obsesji, kontroli i granicach ludzkiego okrucieństwa. Jeśli ktoś szuka książki, która naprawdę angażuje i zostawia po sobie mocne wrażenie, ta pozycja zdecydowanie spełnia te oczekiwania.

Super książka ,ale w epilogu brakowało mi rozmowy z głównym antagonistą po złapaniu jak i z Ericą. Autorzy czasem idą na łatwiznę, a szkoda. Pozatym to książką jak zwykle rewelacja i ten epilog gdzie w następny powracamy do najlepszego złola serii.

Trzyma w napięciu do samego końca.

Trzyma w napięciu do samego końca.

Z całej książki to ostatni rozdział najlepszy

Z całej książki to ostatni rozdział najlepszy

Jak dla mnie bomba. Trzyma w napięciu I nie pozwala odetchnąć. Hunter to postać czasami irytująca ale nie da się przejść obok niego obojętnie. Mnie zachwyca.

Ciekawa i wciagajaca. Chociaz chyba najbardziej fanow serii ucieszy zakonczenie, ktore w zasadzie jest wstepem do kolejnej czesci.
Kilka dosyc zaskakujacych zwrotow akcji i dosyc nietypowy motyw zabojscy.
Nic wiecej od kryminalu chciec nie mozna.

Kilka dosyc zaskakujacych zwrotow akcji i dosyc nietypowy motyw zabojscy.
Nic wiecej od kryminalu chciec nie mozna.

Kolejny tom o śledztwach detektywów z Los Angeles odhaczony. I kolejny z oceną 10/10.
Tym razem Hunter i Garcia tropią mordercę modelki, który na miejscu zbrodni urządził istną rzeźnię. Czytając te krwawe opisy dosłownie miałem ciarki, a w te klocki to autor umie grać jak mało kto. Ta brutalność niekiedy szokuje strasznie.
Ni z tego, ni z owego, w dochodzenie policji ładuje się FBI. Psychopatą od jakiegoś czasu interesuje się federalne biuro śledcze, bo on ma na koncie także kilka morderstw w innych stanach.
Policjanci i agenci FBI wspólnie muszą doszukać się motywów seryjnego mordercy, odszyfrować znaczenie łacińskich inskrypcji na ciele ofiar, znaleźć sposób na wytropienie go. A także spróbować nie pozagryzać się nawzajem, jako że współpraca aroganckich agentów FBI, inteligentnego i myślącego trzy razy szybciej, niż pozostali Huntera, oraz pyskatego Carlosa Garcii nie przebiega lekko i przyjemnie.
Dialogi aż kipią od złośliwostek, którymi bohaterowie przerzucają się jak piłką.
Zakończenie- dramatyczne. I już widzę, że muszę nadrobić tom poprzedni, bo jest na samym końcu nawiązanie do osób i wydarzeń, o których nie czytałem.
Ogólnie mówiąc, fabuła jak petarda. Jest wciągające śledztwo, dużo niespodziewanych zwrotów akcji, motywy osobiste bohaterów, przerażający przypadek psychopaty.
To daje mieszankę, od której trudno się oderwać. Tempo akcji nie pozostawia czasu na nudę.

Ni z tego, ni z owego, w dochodzenie policji...

Nie masz czasu czytać? Sięgaj po audio, jest dobrze!

Nie masz czasu czytać? Sięgaj po audio, jest dobrze!

49/52/2025

49/52/2025

Carter w swojej klasyce. Ale jakby już za bardzo powtarzalny, za prosty. Za przewidywalny. Nie, żeby było to złe, ale czuję mały niedosyt.

5067 użytkowników ma tytuł Galeria umarłych na półkach głównych
836 użytkowników ma tytuł Galeria umarłych na półkach dodatkowych