La Santa Muerte. Magia i mistycyzm śmierci

- 2016-01-01
- Maciej Lorenc
La Santa Muerte.
Święta śmierć.
Patronka przegranych spraw, społeczności LGBT, osób uzależnionych i wszystkich zepchniętych na margines społeczeństwa.
Tomas Prower dzieli się z czytelnikami obszerną wiedzą na temat tajemniczego kultu obecnego w Ameryce Południowej. Przedstawia zarys socjologicznej analizy relacji ludzi ze śmiercią oraz historyczne początki La Santa Muerte.
Dzięki lekturze tej książki dowiesz się, jaką rolę w kulcie La Santa Muerte pełnią poszczególne narzędzia magiczne – świece, kadzidła, rośliny i minerały. Poznasz także zaklęcia i medytacje służące osiąganiu praktycznych rezultatów i realizacji długoterminowych celów w takich dziedzinach, jak finanse, miłość, seks, uzdrawianie, a także kwestie prawne czy ochrona.
Kup La Santa Muerte. Magia i mistycyzm śmierci w ulubionej księgarni
Oceny książki La Santa Muerte. Magia i mistycyzm śmierci
223 użytkowników ma tytuł La Santa Muerte. Magia i mistycyzm śmierci na półkach głównych- Chcę przeczytać 138
- Do kupienia 2
- 🔮 Okultyzm, magia, ezoteryka itp. 2
- 2022 2
- Reportaż 2
- 🔎 Zdobyć 2
- 2023 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce La Santa Muerte. Magia i mistycyzm śmierci
W książce „La Santa Muerte. Magia i mistycyzm śmierci” Tomás Prower nie opisuje losów konkretnej osoby, lecz analizuje fenomen „bohatera zbiorowego” – wyznawców meksykańskiej Świętej Śmierci. Sytuacja, w której osadzona jest ta publikacja, to fascynujące zderzenie tradycji prekolumbijskich z katolicyzmem oraz brutalną rzeczywistością współczesnego Meksyku. Prower kreśli portret ludzi żyjących na marginesie: od członków karteli i więźniów, przez społeczność LGBTQ+, aż po zwykłych ludzi szukających ochrony w świecie pełnym przemocy. Santa Muerte staje się tu postacią centralną – demokratyczną sędzią, która w przeciwieństwie do oficjalnego Kościoła, nie stawia warunków moralnych. To sytuacja kulturowego buntu, w którym śmierć zostaje „oswojona” i zaprzęgnięta do codziennej magii, mającej zapewnić przetrwanie, miłość lub zemstę
Moja ocena to 6/10, ponieważ książka cierpi na pewien brak zdecydowania co do swojej tożsamości. Momentami autor ucieka w stronę subiektywnego poradnika magicznego (zaklęcia, rytuały),co osłabia rzetelność publikacji jako opracowania kulturoznawczego. Dla czytelnika szukającego głębokiej analizy socjologicznej, warstwa „magii praktycznej” może wydać się naiwna lub zbędna. Ponadto, niektóre rozdziały są potraktowane dość powierzchownie, a pewne informacje powtarzają się, co sprawia wrażenie sztucznego wydłużania tekstu. Brakuje również silniejszego osadzenia w kontekście kryminalistycznym, który jest nierozerwalnie związany z czarną legendą Santa Muerte.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKupiłam na promocji za 10 zł a nadal żałuje XD Ksiażka bardziej przypomina osobiste wyznanie autora. Nie zagłębia się w szczegóły, niewiele tłumaczy. Szkoda, bo skoro autor w tym siedzi to mógłby dodać parę szczegółów mniej znanych. Zmarnowany potencjał. Przecież można było tyle napisać! To taki ciekawy temat. Odnoszę wrażenie że wydawnictwo kobiece raczej stawia na ładne okładki, a nie na jakość wydawanych książek.
Kupiłam na promocji za 10 zł a nadal żałuje XD Ksiażka bardziej przypomina osobiste wyznanie autora. Nie zagłębia się w szczegóły, niewiele tłumaczy. Szkoda, bo skoro autor w tym siedzi to mógłby dodać parę szczegółów mniej znanych. Zmarnowany potencjał. Przecież można było tyle napisać! To taki ciekawy temat. Odnoszę wrażenie że wydawnictwo kobiece raczej stawia na ładne...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo fajna pozycja dla kogoś, kto pisze własną powieść fantasy i potrzebuje inspiracji na nieoczywisty system magiczny, albo chciałby sobie zweryfikować własny już zbudowany - czy jeszcze może nie dałoby się czegoś poprawić, albo dodać.
La Santa Muerte to wierzenie oparte trochę o medytację, trochę o rytuały, a trochę o manifestowanie sobie efektów modlitw, by "dopomóc" ich spełnieniu. Punkt pierwszy i ostatni bardzo korzystny dla docelowego (amerykańskiego) czytelnika, bo przecież ta ich kultura ma jobla na punkcie manifestowania sukcesów.
Ten tytuł nie działa jako książka antropologiczna, bardziej jak zbiór wskazówek od wyznawcy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLa Santa Muerte to wierzenie oparte trochę o medytację, trochę o rytuały, a trochę o manifestowanie sobie efektów modlitw, by...
Męczyłam książkę 3 miesiące i nie dałam rady, okropnie napisana - po 3 minutach chce się spać mimo że temat przecież bardzo ciekawy. Bardzo nie polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDużo sobie obiecywałem po tej książce, do której kupna zachęciła mnie okładka i podtytuł. Niestety trochę się zawiodłem. Nie poznałem za wielu szczegółów kultu La Santa Muerte ani nie poczułem klimatu magii i mistycyzmu Śmierci. Nie jest to też poważna, antropologiczna praca naukowa, gdyby tak było książka miałaby jakąś wartość. Niestety. To tylko naiwny i infantylny sposób przedstawienia tej wiary z perspektywy jej wyznawcy, nie oferujący nic głębszego ani fascynującego. Szkoda, bo zaczynało się naprawdę obiecująco. W rezultacie nie jest to publikacja ani dla kogoś już wtajemniczonego w te praktyki ani dla kogoś kto chce je zacząć, bądź po prostu jest ciekawy. Czyli w sumie dla nikogo. Nie chcę się pastwić nad autorem, ale było to zwyczajnie nudne, a przecież temat ma potencjał. W tym przypadku zmarnowany. Widziałem w księgarniach ezoterycznych inne prace na temat kultu Świętej Śmierci i jeśli dalej będzie mnie interesowało to zagadnienie sięgnę właśnie po nie. Najpierw sprawdziwszy czego mogę się spodziewać po autorze i treści, a nie kierując się estetycznym wydaniem. Podsumowując, można przeczytać, bo krótki to tekst, ale zachwytów nie będzie. Jeszcze raz szkoda..
Dużo sobie obiecywałem po tej książce, do której kupna zachęciła mnie okładka i podtytuł. Niestety trochę się zawiodłem. Nie poznałem za wielu szczegółów kultu La Santa Muerte ani nie poczułem klimatu magii i mistycyzmu Śmierci. Nie jest to też poważna, antropologiczna praca naukowa, gdyby tak było książka miałaby jakąś wartość. Niestety. To tylko naiwny i infantylny sposób...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka o magii i to takiej naprawdę dziecięcej, naiwnej. Autor pisze o rytuałach magicznych, zaklęciach i to w wyjątkowo prosty, by nie powiedzieć prymitywny sposób. Chciałam dowiedzieć się coś więcej o santa muerte ale z tej książki NIE DOWIEDZIAŁAM SIĘ NIC.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSpodziewałam się książki z zakresu religioznawstwa - chciałam dowiedzieć się czegoś więcej o kulcie La Santa Muerte, o jego pochodzeniu, wyznawcach, o tym, jak wyglądają obrzędy w tym kulcie. Tymczasem autor bardziej występuje z pozycji "misjonarza" namawiającego, by czytelnik/czytelniczka sami wstąpili w szeregi wyznawców i pisze o praktykach magicznych. W dodatku wszystko to jest opisane w bardzo ogólny i ocierający się o banał sposób (dobra magia, nie czyń zła, bo do ciebie powróci, itp.). Nie tego oczekiwałam.
Spodziewałam się książki z zakresu religioznawstwa - chciałam dowiedzieć się czegoś więcej o kulcie La Santa Muerte, o jego pochodzeniu, wyznawcach, o tym, jak wyglądają obrzędy w tym kulcie. Tymczasem autor bardziej występuje z pozycji "misjonarza" namawiającego, by czytelnik/czytelniczka sami wstąpili w szeregi wyznawców i pisze o praktykach magicznych. W dodatku wszystko...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW bardzo ciekawy i praktyczny sposób przybliżona otoczka kultu Santa Muerte. Zarys historii, mitologii, praktyki magicznej jak i symbolizmu związanych ze Świętą Śmiercią. Polecam dla zainteresowanych.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzyta się tę książkę jak kolejną pozycję o Wicca...czy to dobrze czy źle sami zdecydujcie,ja natomiast chcę zaznaczyć że prawie wszystkie książki tego wydawnictwa wyglądają strasznie infantylnie,jak jakieś wyróżnione prace z zajęć plastycznych w przedszkolu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚmierć jest rzeczą nieuchronną, a tematyka z nią związana obecna jest na każdym kroku. Można powiedzieć, że pomimo obawy przed śmiercią spowszedniała nam ona wchodząc często jako bohater/ka do popkultury. Dawne kulty często miały swoich bogów śmierci, panów zaświatów, groźnych i nieubłaganych. Jak się okazuje nawet dziś są tacy, którzy Śmierci chcą oddawać cześć i jej powierzać swoje troski. W kulturze latynoamerykańskiej powstało coś na kształt kultu, szkoły misteryjnej wyznawców Świętej Śmierci będących często chrześcijanami, ale nie tylko. Okazuje się, że Santa Muerte przygarnie każdego bez względu na pochodzenie, wyznanie, status społeczny itp. "La Santa Muerte. Magia i mistycyzm śmierci" to publikacja, która mogła przybliżyć nam ten fenomen z kulturowego, czy jak kto woli antropologicznego, punktu widzenia osadzając temat w szerszym kontekście. Niestety tego nie robi będąc niejako podręczeniem, takim wprowadzeniem dla chcących Świętą Śmierć czcić. I nie byłoby w tym nic złego, każdy ma swoje potrzeby duchowe i może je manifestować jak mu się podoba, ale ta książka jest tak pełna sprzeczności i truizmów, strasznych banałów, a chwilami infantylnie napisana, że ciężko do tego podejść na poważnie. Najlepsza w tej publikacji jest okładka.
Śmierć jest rzeczą nieuchronną, a tematyka z nią związana obecna jest na każdym kroku. Można powiedzieć, że pomimo obawy przed śmiercią spowszedniała nam ona wchodząc często jako bohater/ka do popkultury. Dawne kulty często miały swoich bogów śmierci, panów zaświatów, groźnych i nieubłaganych. Jak się okazuje nawet dziś są tacy, którzy Śmierci chcą oddawać cześć i jej...