Klub Mefista

- 2022-09-07
- 2007-11-01
- 2007-08-28
- Jerzy Żebrowski
Doktor Maura Isles i detektyw Jane Rizzoli nie będą miały spokojnych Świąt. Miejsce zbrodni pokryte okultystycznymi symbolami, narysowanymi kredą i krwią ofiary, kieruje ich uwagę na bostońską Fundację Mefista. To grupa bogaczy, która prowadzi badania nad złem - jego naukowym wytłumaczeniem i możliwością przybierania fizycznej postaci. Przywódczyni grupy wypiera się związku z ofiarą, jednak wkrótce na progu jej rezydencji pojawia się kolejne ciało...
Przed Maurą i Jane najbardziej niepokojące śledztwo w ich karierze, które zaprowadzi je do samego serca zła i przeciwnika groźniejszego niż wszyscy, z którymi dotychczas walczyły.
Posłuchaj fragmentu
- 2018 83
- 2014 57
- Thriller/sensacja/kryminał 52

OPINIE i DYSKUSJE o książce Klub Mefista
Najgorsza część jak do tej pory.
Najgorsza część jak do tej pory.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejna dobra część cyklu:) mimo, że to już któryś tom to autorka nadal zaskakuje świeżymi pomysłami
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWow. Tess Gerritsen zaskoczyła mnie w bardzo pozytywny sposób. Niesamowita ewolucja pisarska. Klub Mefista to thriller z górnej półki. Momentami wręcz soft horror. Trochę rozczarowała mnie końcówka. Odczułem zmęczenie pisarki tą powieścią. Ogólnie duży plus.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie wciągnęła mnie.
Nie wciągnęła mnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrochę horroru, trochę sensacji.Pozycja obowiązkowa Nie potrzebny przerywnik ,,Ptaki ciernistych krzewów" .
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrzeba pochwalić autorkę za dobry research.
Fajny zwrot akcji.
Jednak stwierdzić po tych paru częściach, że główna bohaterka jest antypatyczna.
Trzeba pochwalić autorkę za dobry research.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChwilami czułam klimat Dana Browna, gdy Gerritsen nawiązywała do symboliki czy Rzymu.
Fajny zwrot akcji.
Bardzo dobra ! Tajemnicza wciągająca super fabuła :) Grzesznik i Klub Mefista nr 1 z tej seri
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobry (choć może nie wybitny) kryminał, z ciekawymi dla mnie motywami - przeczytany w jeden wieczór/noc co mówi samo za siebie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo szybko ja przeczytałam, może przez to że akcja toczy się dość szybko, bądź przez to, że liczyłam na jakiś moment zaskoczenia…niestety się przeliczyłam. Czegoś tutaj zabrakło, prosty i oczywisty w porównaniu do poprzednich tomów.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTym razem pozycja pod hasłem "niezły początek, ciekawa koncepcja, ale..."
Motyw jakichś dziwnych stowarzyszeń/klubów zajmujących się demonami i tym podobnymi sprawami - to też już było, wielokrotnie.
Nie przekonała mnie ta odsłona cyklu o Rizzoli i Isles, chociaż cały czas jest to jeden z moich ostatnich odkryć, jeśli idzie o kryminały, i cały czas lubię sięgać po książki pani Gerritsen. Cóż, każdy cykl powieściowy po prostu ma swoje lepsze i gorsze tomy.
Tym razem pozycja pod hasłem "niezły początek, ciekawa koncepcja, ale..."
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCóż, pomysł na fabułę był może i jakoś tam intrygujący, natomiast jego realizacja już nie powala... Dość powiedzieć, że motyw pt. "zabili go i uciekł" jest już powielony w naprawdę wielu thrillerach i kryminałach. Ciężko tutaj w sumie o jakieś fajerwerki i zaskoczenie czytelnika.
Motyw jakichś...