Tryzna. Antologia słowiańska

Okładka książki Tryzna. Antologia słowiańska autora Piotr Barej, Silke Brandt, Jarosław Dobrowolski, Krzysztof Dzieniszewski, Paweł Famus, Camille Gale, Artur Grzelak, Małgorzata Lewandowska, Tadeusz Oszubski, Olaf Pajączkowski, Jacek Pelczar, Franciszek M. Piątkowski, E. Raj, Maciej Szymczak, Flora Woźnica, Magdalena Zawadzka-Sołtysek, 9788396478122
Okładka książki Tryzna. Antologia słowiańska
Tadeusz OszubskiMaciej Szymczak Wydawnictwo: Planeta Czytelnika horror
horror
2022-08-22
2022-08-22

Kup Tryzna. Antologia słowiańska w ulubionej księgarnii

Oceny książki Tryzna. Antologia słowiańska

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tryzna. Antologia słowiańska

PEŁNA RECENZJA NA: https://isap.info.pl/2022/11/05/czy-tryzna-pogrzebala-slowianskie-opowiadania-recenzja-antologii/

Tryzna ⚱️ jest słowiańskim obrzędem pogrzebowym, w trakcie którego żegnano zmarłą osobę. Po rytualnej ceremonii uczestnicy obrzędu zasiadali do uczty na cześć zmarłego. Po zakończeniu uczty ciało palono na stosie 🔥, a pozostałe szczątki grzebano.

Pod wspólnym tytułem Tryzna ukazała się antologia słowiańska 📚 wydana przez wydawnictwo Planeta Czytelnika. Jak to z antologiami bywa, możemy znaleźć w nich opowiadania, przez które czytelnik przechodzi nie zostawiając wiele z ich treści w swej pamięci, ale są też takie, które na długo będziemy wspominali. Czasami żałujemy, że opowiadanie już się zakończyło, bo mogłoby stanowić większą, dłuższą historię.

Po Tryznę warto sięgnąć, by samemu przekonać się, czy słowiański demon 👹 jest dla nas straszniejszy we współcześnie osadzonym opowiadaniu, czy bardziej mu pasuje klimat wczesnego średniowiecza. Strach dawno temu był taki sam jak teraz, a ludzie tak samo bali się czegoś niezrozumiałego czy nadprzyrodzonego. Czegoś, co mogło wywołać przerażenie, czy przynieść niespodziewaną śmierć 💀.

Jeśli mam wspomnieć opowiadania, które szczególnie zapadły mi w pamięć, to wymienię: Anus Mundi, Jędza, Wodnik, To złożona kwestia czy Powrót. To oczywiście jest mój subiektywny wybór. Wierzę jednak, że każdy znajdzie tu coś, co mu się z pewnością spodoba 👍.

Pod...

Antologia, więc oceniam każde opowiadanie osobno, bo potrafią się różnić dość mocno między sobą.
Plus dodałem, czy dzieje się współcześnie, bo to też trochę wpływa na klimat (chociaż niektóre opowiadania pokazują, że współcześnie też może być bardzo dobrze i czuć słowiańskość).

- Potępieńczy Poemat (Krzysztof Dzieniwszewski) - Jak tytuł wskazuje - to jest poemat, mowa wiązana a nie proza. ;-) Fajne. Można się przyczepić do tego czy ona powinna umieć pisać, pisać w taki sposób i mieć na to czas, ale ... licentia poetica. Bo poza tym bardzo fajnie napisane.
- Czarne Żagle Wolina (Silke Brandt) - bardziej tu wyszedł klimat wikingów niż słowiański moim zdaniem. Fajnie pokazane trzy "stronnictwa": wikingów, słowian i chrześcijan. Może gdyby to była dłuższa forma to byłoby lepiej. Jak mi wpadnie coś w ręce od tego autora to sprawdzę.
- Anus Mundi (Piotr Barej) - (współczesne) Moim zdaniem złe. Może by się broniło pomysłem, gdyby to nie był pomysł żywcem wzięty z np. "Życie Pi" tylko przeniesiony w inne realia - usprawiedliwianie swojego złego postępowania przez odczłowieczenie kogoś (zrobienie z niego słowiańskiego potwora). Tylko w "Życiu Pi" to był sposób na poradzenie sobie później z całą sytuacją, a tutaj nie czułem jakiejś refleksji, końcówka bez puenty. A dodatkowo napisane moim zdaniem bardzo słabo. Dzieciak słuchający historii kompletnie niewiarygodny - jego myśli czasami w ogóle nie pasują do 8 latka. Poza tym - przecież tu można było zrobić o wiele więcej, lepiej dobrać kto jest tym złym - wtedy dostalibyśmy jeszcze więcej niejednoznaczności. Jedno z tych opowiadań w których "słowiańskość" jest doczepiona trochę "na siłę".
- Jędza (Maciej Szymczak) - nie ogarniam tej kuwety. Nie potrafię sobie wyobrazić np. tego rycerza wspinającego się po drzewie. Tak samo jak zachowania woźnicy, ani nawet tego kapłana który uwierzył w swoją misję. Mam wrażenie, że tu się nic "nie klei". Może "nie jestem targetem" dla takiego pisania, bo to zdecydowanie bardziej horror, mimo, że umieszczenie w słowiańskich realiach akurat całkiem sensowne. Trochę się czułem jakby czytał zapis sesji rpg w którym gracze zakładają się "kto zrobi większą głupotę". Pomysł dobry, czasy dobre do takiego pisania, ale realizacja mi nie siadła.
- Wodnik (Camille Gale) - (współczesne) pomysł dobry, napisane trochę gorzej, miałem wrażenie że po prostu "po łebkach". Tym bardziej, że w ogóle nie mamy wytłumaczonej motywacji tej "wiedźmy". Rozumiem znak zodiaku, ale to jest tylko sposób, a nie motywacja.
- Czarny, Bardzo Czarny Bór (Tadeusz Oszubski) - fajne, ale gdzie jest dalszy ciąg? Bo tu nie furtka, tylko ogromna brama do dalszego ciągu jest otwarta, jeden wątek który się ciągnie przez większość tekstu jest nie rozwiązany a zdecydowanie o rozwiązanie się prosi. To przez Oszubskiego sięgnąłem po tę antologię i widzę, że trzeba sięgnąć po więcej.
- Puste Oczy (Małgorzata Lewandowska) - (współczesne ... chyba ;-) ) Bardzo fajnie napisane. podobało mi się to pisanie jakby to były opisywane kolejne kadry z komiksu/filmu. Bardzo ładne budowanie klimatu w ten sposób. Może samo rozwiązanie trochę za proste. Możliwe, że nie każdemu się spodoba, bo opiera się mocno na niedopowiedzeniach. Ale ja bym polecił do przeczytania.
- Zakochani na Zabój (Jacek Pelczar) - fajne, chociaż trochę przewidywalne, trochę naiwne, początek sugerował inny klimat. Podobnie jak z pierwszym opowiadaniem (nie poematem) - jeśli mi coś innego autora w ręce wpadnie to sprawdzę, ale jakoś mocno szukać nie wiem czy będę.
- Szkodniki (Flora Woźnica) - (współczesne) przepraszam, ale co to jest? Ktoś po znajomości wcisnął to do tego zbiorku? Gdybym napisał, że to poziom wattpada, to bym ludzi piszących na wattpadzie obraził. Polecam ominąć szerokim łukiem. Horror i to taki z klasy G. Gdyby wymienić nazwy potworów to nic by w opowiadaniu się nie zmieniło - słowiańskość właściwie tu nie istnieje. Jeśli to miała być jakaś parodia, to jej nie wyłapałem.
- To Złożona Kwestia (Magdalena Zawadzka-Sołtysek) - fajne, bardzo fajne, można by się pewnie do czegoś przyczepić, ale po co skoro dobrze się czyta. Tu też z chęcią bym poczytał więcej. Autorka ląduje na liście do poszukania. Furtka jest, a właściwie po prostu nie rozwiązany główny wątek.
- Powrót (Franciszek M. Piątkowski) - (współczesne) Trochę zaskakujące, bo to nie fantasy i nie horror, tylko sensacja, ale na moje oko całkiem zgrabnie napisane, motyw słowiański sensownie wpleciony i fajna klamra spinająca całość. Widać że autor miał pomysł na to opowiadanie.
- Co Kryje Toń? (Artur Grzelak) - chyba najbardziej fantasy w całym zbiorku i mocno zalatujące wiedźminem. Żadne arcydzieło, ale przeczytałbym coś więcej.
- Liszec (E. Raj) - (współczesne) Dobrze napisane, słowiańskość mocno trzymająca się w treści, nie wsadzona na siłę. Nie tego się spodziewałem po tej antologii, ale dobre.
- Drzewa (Olaf Pajączkowski) - (współczesne) Takie trochę nie wiadomo co. Słowiańskości jako takiej mało, spokojnie można by wymienić "potwora" i nic by w treści nie zmieniło. Końcówka jakby autor chciał już szybko zakończyć. IMHO można pominąć.
- Siedlisko Dariusa (Paweł Famus) - (współczesne) Bardzo czuć że to jest wyrwane z większej całości, bo autor napisał już całą powieść. Nie przekonało mnie. Jakieś takie mocno chaotyczne. Możliwe, że gdyby przeczytać tę powieść to się lepiej broni. Ale nie mam przekonania czy chcę.
- Ona o Dwóch Duszach (Jarosław Dobrowolski) - (współczesne) Dobrze napisane, znowu nie spodziewałem się czegoś takiego w tej antologii. Tylko to nie mój klimat. Bo to właściwie jest czysty horror i to taki bardziej gore.

Podsumowując.
Jak to bywa w antologiach - teksty mocno zróżnicowane. Przy czym mam wrażenie, że więcej horroru niż tej słowiańskości.
Jeśli ktoś oczekiwał klimatów średniowiecza, albo i wcześniej, fantasy itp, to jest tego realnie mało.
W niektórych opowiadaniach wyglądało, jakby słowniańskość była dodana na siłę. Ale jest kilka tekstów dobrych i na pewno sprawdzę sobie inne utwory tych autorów.

Bawiłam się doskonale. To świetnie, że powstają takie antologie. Wiedza i wyobrażenia o słowiańszczyźnie są nam w literaturze potrzebne.

504 użytkowników ma tytuł Tryzna. Antologia słowiańska na półkach głównych
80 użytkowników ma tytuł Tryzna. Antologia słowiańska na półkach dodatkowych

Okładka książki Konstelacja grozy. Spaczeni Lovecraftem Karolina Borucka, Alicja Broncel, Przemysław Budziński, Szymon Ceglarski, Grzegorz Ćwieluch, Norbert Góra, Artur Grzelak, Oskar Kamiński, Michał P. Lipka, Adrian Liput, Adam Loraj, Mariusz Olejniczak, Tadeusz Oszubski, Jarosław Adam Pankowski, Marek Pietrachowicz, Kamil Radoń, Małgorzata Sanchez, Ernest Smutalski, Zuzanna Szymczak, Flora Woźnica, Zeter Zelke
Okładka książki Antologia diaboliczna. Tam, gdzie umiera duch Krzysztof T. Dąbrowski, Sebastian Fit, Norbert Góra, Marcin Karaśkiewicz, Monika Kilijańska, Maciej Klimek, Aleksandra Knap, Wojciech Kulawski, Kazimierz Kyrcz jr, Adam Loraj, R.A. Olek, Tadeusz Oszubski, Michał Pleskacz, Andrzej Juliusz Sarwa, Rafał Grzegorz Sawicki, Henryk Tur, Flora Woźnica, Zeter Zelke
Okładka książki Grozownia 2024 Dagmara Adwentowska, Aleksandra Bednarska, Norbert Góra, Michał Górzyna, Łukasz Gwiżdż, Dawid Kain, Maciej Klimek, Jarosław Klonowski, Aleksandra Knap, Małgorzata Lewandowska, Dariusz Ludwinek, Anna Musiałowicz, Tadeusz Oszubski, Joanna Pypłacz, D.A. Recki, Łukasz Rzadkowski, Tomasz Siwiec, Maciej Szymczak
Tadeusz Oszubski
Tadeusz Oszubski
Polski pisarz, publicysta i dziennikarz. Należy do Związku Literatów Polskich. Prozaik, poeta, publicysta, animator kultury. Należy do Związku Literatów Polskich. Laureat wielu konkursów literackich. Stypendia artystyczne przyznali mu Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego oraz Prezydent Miasta Bydgoszczy. Debiutował w 1980 r. drukami poezji na łamach czasopism literackich, debiutancką książką był zbiór wierszy opublikowany w 1984 roku. Tadeusz Oszubski (ur. 1958 w Bydgoszczy) prozaik, publicysta, animator kultury. Posiada szerokie spektrum zainteresowań, opublikował 18 książek, niektóre przekładano na języki obce. W dziedzinie fantastyki napisał m.in. powieść Sfora nominowaną do Nagrody Zajdla oraz zbiór opowiadań Drapieżnik, za który otrzymał nagrodę Wydawnictw Bertelsmann Media. Jest współautorem zbioru reportaży pt. Niewyjaśnione zjawiska w Polsce, który otrzymał nominację do nagrody dziennikarskiej Grand Press 2003. Współpracował z czasopismami opisującymi zjawiska niewyjaśnione (m.in. „Czwarty wymiar”, „Nieznany świat”),publikował opowiadania w „Feniksie” i „Nowej Fantastyce”. Jego debiutem książkowym był zbiór wierszy „Zostawiliśmy skrzydła w szatni”, a debiutem prozatorskim było opowiadanie „Hobby starszego pana” wydane w 1991 roku. Specjalizuje się w literaturze grozy i fantasy oraz publikacjach dotyczących zjawisk niewyjaśnionych. zbiór opowiadań Drapieżnik, za który otrzymał nagrodę Wydawnictw Bertelsmann Media – „Świat książki” i Zysk i S-ka w II Konkursie na Polską Powieść Współczesną (Warszawa 1998). Jest współautorem zbioru reportaży pt. Niewyjaśnione zjawiska w Polsce, który otrzymał nominację do nagrody dziennikarskiej Grand Press 2003. Autor prozy z pogranicza literatury fantasy, grozy, thrillera, a także publicystyki o tajemnicach historii oraz wierszy, miniatur literackich i sztuk teatralnych. Ukazało się ponad 20 książek Tadeusza Oszubskiego, powieści, tomów opowiadań, zbiorów poezji, prac popularyzatorskich, między innymi takie tytuły, jak nominowana do Nagrody Zajdla „Sfora”, „Mesjasz”, zbiór opowiadań „Drapieżnik”, za który otrzymał nagrodę Wydawnictw Bertelsmann Media – „Świat książki” i Zysk i S-ka w II Konkursie na Polską Powieść Współczesną (Warszawa 1998). , „Twierdza nienawiści”, „Demony Światła”, „Biała Bestia”, „Miłość”, „Zaświatowe Biuro Śledcze”, „Legenda Panien Wodnych”, „Tajemnicze istoty”, „Tajemnicze artefakty”, „Tajemnicze historie z pogranicza światów”. Ponad 150 opowiadań tego autora opublikowano w czasopismach literackich, w ponad 30 antologiach i almanachach, a także w autorskich zbiorach. Kilka książek ukazało się w przekładach na j. angielski i czeski. Jest współautorem zbioru reportaży pt. Niewyjaśnione zjawiska w Polsce, który otrzymał nominację do nagrody dziennikarskiej Grand Press 2003.

Okładka książki Kwiat paproci i inne legendy słowiańskie Paulina Hendel, Aneta Jadowska, Marta Kisiel, Marta Krajewska, Agnieszka Kulbat, Katarzyna Berenika Miszczuk, Martyna Raduchowska, Jagna Rolska, Małgorzata Starosta, Anna Szumacher
Okładka książki Słowiańskie strachy. Antologia opowiadań grozy. Część 3 Dagmara Adwentowska, Piotr Barej, Kamil Gołdowski, Karolina Kaczkowska, Piotr Kulpa, Kazimierz Kyrcz jr, Krzysztof Maciejewski, Marek Ścieszek, Michał J. Walczak, Flora Woźnica
Okładka książki Słowiańskie strachy. Antologia opowiadań grozy. Część 1 Piotr Borlik, Sandra Gatt Osińska, Norbert Góra, Patryk Hirsekorn, Grzegorz Kopiec, Adam Loraj, Anna Musiałowicz, Aleksandra Palasek, Mariusz Wojteczek, Patrycja Żurek

Cytaty z książki Tryzna. Antologia słowiańska

Dodaj cytat z książki Tryzna. Antologia słowiańska